Heimskringla
Heimskringla (fra hovedmanuskriptets første ord, kringla heimsins, «verdens krets») er Snorre Sturlassons store sagaverk om de norske kongenes historie. Det ble skrevet ned i første halvdel av 1200-tallet.
Verket begynner med Ynglinga saga, som forteller om de førhistoriske kongene i Uppsala. Denne delen av sagaen er basert på gamle myter, og selv om det nok kan være enkelte historier som er basert på faktiske hendelser er Ynglingasaga den minst etterrettelige delen. De videre delene fortsetter fram til slaget på Re i 1177, da Magnus Erlingsson var konge.
Snorre forteller i en prolog til verket om sine kilder. Han nevner spesielt Are Frode og skaldekvadene, og har også brukt eldre skrevne kilder. Sagaene som følger Ynglingasagaen må anses for å være mer etterrettelige enn den første, men også her er det avgjørende å være kritisk når sagaen skal brukes som kilde. Mye tyder på at kronologien, rekkefølgen hendelsene kommer i, er rimelig korrekt. Men tallmateriale, spesielt slikt som størrelsen på en hær eller flåte, og en del personkarakteristikker og anklager mot personer, er det viktig å ta med en klype salt. Der sagaen er eneste kilde til en hendelse er det derfor vanlig å presisere dette tydelig.
Litterært sett er Heimskringla av meget høy kvalitet. Den ble mye lest i middelalderen. Den første fullstendige oversettelsen ble gjort av Peder Claussøn Friis.
Hovedhåndskriftet var ikke så mye yngre enn originalen, men denne brant dessverre i 1728. Bare ett blad er bevart. Det var da laget en avskrift av boken, slik at innholdet i det eldste manuskriptet er bevart.
Til gode kritikker utkom i 2012 Kjell Arild Pollestads utgave av kongesagaene i tre bind, oversatt fra gammelislandsk til moderne norsk.
Sagaene
Sagaene som er med i Heimskringla er:
- Ynglinga saga
- Halvdan Svartes saga
- Harald Hårfagres saga
- Håkon den godes saga
- Harald Gråfells saga
- Håkon jarls saga
- Olav Tryggvasons saga
- Olav den helliges saga
- Magnus den godes saga
- Harald Hardrådes saga
- Olav Kyrres saga
- Magnus Berrføtts saga
- Magnussønnenes saga
- Magnus Blinde og Harald Gilles saga
- Haraldssønnenes saga
- Håkon Herdebreis saga
- Magnus Erlingsons Saga
Litteratur
- Heimskringla i Store norske leksikon
- Heimskringla på islandsk, bokmål og engelsk, samt deler på nynorsk
Eksterne lenker
- Heimskringla: Noregs konunga sogur. Red. Finnur Jónsson. Utg. Gad. København. 1911. Digital versjon på Nettbiblioteket (norrøn tekst)
- Heimskringla, eller Norges kongesagaer. Overs. C.R. Unger. Utg. Brøgger & Christie. Christiania. 1868. Digital versjon på Nettbiblioteket (norsk oversettelse)