Bærum rådhus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bærum rådhus, sett fra broen over Sandvikselva, ved Europavei 18
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Bærum rådhus, Rådhustorget 4, Sandvika, sete for kommunens styrende organer og en rekke kommunale kontorer, tegnet av arkitekt Magnus Poulsson. Første byggetrinn, østfløyen og det 31 m høye tårnet i nygotisk stil, stod ferdig i 1927, men behovet for mer plass meldte seg etter andre verdenskrig. Andre trinn stod ferdig i 1960, med to nye fløyer i vinkel. Sammen med østfløyen dannet de den vakre borggården. Vestfløyen mot elven fikk en særskilt behandling, med en svalgang i naturstein, dekorert med relieffer.

Rådhuset – spesielt vestfløyen – er kjent for sin utsmykning. «Munthe-rommet» inneholder sju malerier av Gerhard Munthe, opprinnelig malt til en stue på Lille Reistad i Lier i 1916. Håkon Stenstadvold har utført både billedveven bak ordførerstolen og intarsia-arbeidene i panelet i kommunestyresalen. Andre fremtredende kunstnere som er representert i rådhuset, er malerne Harriet Backer, Johan Fredrik Eckersberg, Johannes Flintoe, Kitty Kielland, Eilif Peterssen, Axel Revold, Christian Skredsvig, Henrik Sørensen, Dagfin Werenskiold og Erik Werenskiold. De fleste av disse bodde også i Bærum. Arnold Haukeland har laget Rytterstatuen, Bærums offisielle minnesmerke over de falne i andre verdenskrig, med inskripsjonen «Frihet og liv er ett», i rådhusparken (utført 1947, avduket i 1953) og fontenen «Elementene» i borggården (1964) – den første abstrakte skulptur brukt i offentlig utsmykning i Norge.

Rådhuset har automatisk klokkespill, som spiller timeslag, kvarterslag og ritorneller (timemelodier). Hver hele time fra kl 09.00 og til og med kl 21.00 slår timeslagene på klokkespillets største klokke som veier 680 kg og gir tonen g1. Timeslagene innledes med et tema som Geirr Tveitt har komponert spesielt for klokkespillet i Bærum rådhus. Hver halve time markeres med siste del av Tveitts tema. Ritornellene blir spilt etter timeslagene kl 09.00, 12.00, 15.00, 18.00 og 21.00.

Bærum rådhus mottok prisen Houens diplom for god arkitektur i 1930 (for østfløyen med tårnet, de andre fløyene kom til senere).

Galleri


Koordinater: 59.8902198° N 10.5265045° ØAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Bærum rådhus er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.