Arnold Haukeland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arnold Haukeland i mai 1971.
Foto: AB-leksikon

Arnold Haukeland (født 1920 i Verdal, død 1983 i Bærum) var billedhugger. I 1955 flyttet Haukeland til Vallerkroken i Bærum, der han bodde og virket de siste 28 årene av sitt liv.

Bakgrunn

Haukeland avbrøt sine NTH-studier etter fire år og ble elev av bl.a. Per Palle Storm ved Det Illegale Akademi i Oslo under krigen. Han studerte i Frankrike, Italia og Spania, og arbeidet i flere år med restaureringen av vestfronten på Nidarosdomen.

Kjente verk

I 1947 vant han konkurransen om et frihetsmonument ved rådhuset i Sandvika. Den karakteristiske rytterstatuen ble avduket i 1953.

Mot slutten av 1950-årene gikk han over til et mer abstrakt uttrykk med ustrakt bruk av stål, og regnes som den kanskje fremste eksponenten for abstrakt skulptur i Norge etter krigen.

Rett bak rådhuset i Sandvika ligger Arnold Haukelands punkt, navnsatt i 2007. Herfra kan man se rytterstatuen, fontenen Elementene (1964) i rådhusets borggård (det første eksempelet på abstrakt skulptur i offentlig utsmykning i Norge), bevegelsesskulpturen Røde diagonaler (1973) foran tinghuset og Solskulptur (1970) på Høvikodden.

Haukeland har også laget en rekke andre skulpturer i Asker og Bærum, deriblant Gutt med konkylie (Gullgutten, 1958) ved Valler videregående skole.

Gallleri


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Arnold Haukeland er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.