Christian Skredsvig

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Selvportrett fra 1872

Christian Skredsvig (født 12. mars 1854, død 19. januar 1924) var kunstmaler og forfatter.

Christian Skredsvig ble født på plassen «Tomta» under gården Skredsvik ved GeithusModum i Buskerud i 1854. Foreldrene hans var møller Erik Hansen Ihleneie fra Numedal og Karine Nilsdatter Garaas fra Modum, Faren drev Geithus mølle. Christian var tredje barn i en søskenflokk på ni.

Han ble «oppdaget» av doktor Heinrich Arnold Thaulow (verkslege ved Modum Blaafarveværk og stifter av St. Olavs Bad på Modum (nå kalt Modum Bad) som hjalp ham noe økonomisk. 15 år gammel begynte han på Johan Fredrik Eckersbergs malerskole og Den Kgl. Tegneskole i Christiania. Sammen med ham på malerskolen var blant andre sambygdingen Andreas E. Diesen. Han studerte senere i København, ved Akademie der Bildenden Künste München og i Paris. I 1881 vant han, som eneste norske kunstner, gullmedalje for maleriet Une ferme a Venoix (En bondegård i Venoix) ved Salongen i Paris.

Etter mange år i Paris flyttet han i 1886 hjem til Norge og gården Fleskum i Bærum, hvor han sammen med kunstnervenner var med på å innlede nyromantikken i norsk malerkunst under Fleskumsommeren samme år. Skredsvigs mest kjente maleri Seljefløiten er malt ved Dælivannet i Bærum.

I 12 år var han gift med Margaret Ann «Maggie» Plahte fra Høvik som eide Fleskum, men ble skilt fra henne i 1894 og flyttet da til Eggedal i Sigdal kommune hvor han bygget sitt hjem Hagan, museum fra 1970. I 1898 giftet han seg med Beret Berg fra Eggedal og de fikk fire barn sammen. Eggedalsnaturen ga Skredsvig ro og inspirasjon. Kjente malerier fra Eggedal er Vår i Hagan, Idyll og Jupsjøen. I 1896 flyttet også Skredsvigs gode venn fra studietiden i München, kunstneren Theodor Kittelsen, til Sigdal.

Skredsvig skrev også bøker, og i 1908 utgav han selvbiografien Dager og netter blant kunstnere, senere fulgte romanene Møllerens Søn (1912) og Evens hjemkomst.

Skredsvig ble boende i Hagan i Eggedal frem til sin død i 1924. Han er gravlagt ved Eggedal kirke. Gravminnet er en bauta med bronserelieff av Skredsvig, reist av ungdommen i Eggedal og Sigdal. Disse ordene pryder steinen, på en bronseplakett:

Udødelig dit navn vil staa, din kunst vil fjerne slekter naa.

Christian Skredsvigs vei finnes i Modum, Sigdal og Stavanger. .

Galleri

Kilder

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Christian Skredsvig» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.