Sandvikens Blikvarefabrik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fabrikken i den hvite murbygningen på midten av bildet langs Sandvikselva. Victoria Linoleumsfabrikk til høyre. Rønne elv renner ut i Sandvikselva bak odden med båtene.
Fabrikken er avmerket som blikkenslagerveksted på et kart fra 1888

Sandvikens Blikvarefabrik var en bedrift som lå mellom Victoria Linoleumsfabrikk og jernbanelinjen i Sandvika. Den ble grunnlagt av Caspar Donato Brambani i 1888. Fabrikken ble drevet videre av sønnen Johannes og produserte emballasje til et desinfeksjonspulver, også det produsert av Brambani.

Fabrikken var den første i sitt slag i Skandinavia, men det viste seg å være et stort marked for blikkemballasje. Blikvarefabriken var den første i landet som laget litografiske trykk direkte på blikk. Fabrikken tok snart i bruk dampkraft i stedet for vannkraft.

Fra starten hadde den 15 ansatte, men allerede i 1895 hadde antallet økt til 26. I 1920 beskjeftiget bedriften 120 personer. I 1929 ble produksjonen flyttet til Moss.

«Blikksmia» – som bygningen ble kalt – fortsatte en periode med skiftende produksjon. Sandvika Veveri, Møller og Ringstad Kjemisk Fabrikk og Sandvika Papirindustri var blant foretakene som drev i den gamle blikkvarefabrikken til 1951. I oktober 1951 brant bygningen, og bedriftene måtte finne nytt husvære. Fabrikken ble så revet for å gjøre plass til Andenæsgården i 1968.

Kilder

  • «Småutsikter for gjenoppbygging av 'Blikksmia' i Sandvika med det første», Asker og Bærums Budstikke 20. mai 1952


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Sandvikens Blikvarefabrik er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.89136° N 10.52327° Ø