Elverum

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 12. jan. 2024 kl. 13:03 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «\* {{kartverket\|([0-9]*)}}» til «»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedgata i Leiret
Glomdalsmuseet.
Foto: Jensens (2008).
Leiret i 1930-åra, slik det så ut før sentrum ble bomba under andre verdenskrig.
Foto: Carl Normann

Elverum, lokalt kjent som Leiret, er kommunesenteret i Elverum kommune. Det omtales ofte som Elverum, som er poststedets navn, eller som Elverum sentrum, men lokalt brukes Elverum oftest som navn på hele kommunen eller prestegjeldet. Tettstedet vokste frem rundt Christianfjeld festning, som ble anlagt i 1683. Området der bosetningen vokste opp het Øverleiret, og var en del av festningens område. Etterhvert ble det kalt Elverum Leir, og så Leiret.

Sentrum har fått et bymessig preg, og i 1996 valgte kommunen å erklære seg selv som bykommune. Bebyggelsen som står i dag er for det meste fra 1940- og 1950-årene og senere, spesielt i sentrum. Årsaken til dette er at Leiret ble utsatt for tysk terrorbombing under angrepet på Norge i 1940. Etter at Stortinget og Regjeringen hadde holdt møte på Hamar fortsatte de nordover til Elverum, og de vedtok der Elverumsfullmakten som tillot regjeringen å styre landet i eksil inntil krigen var over. Den 10. april ble tyskerne stoppet ved Midtskogen, og den 11. april ble Leiret bombet. Etter bombingen stod bare noen få hus igjen, mens et tyvetalls av de største bygningene lå i ruiner. Et av husene som klarte seg var det gamle lensmannskontoret med fengsel, som i dag huser flere butikker. 35 mennesker, ble drept i, eller som følge av angrepet. Tapstallene hadde sannsynligvis vært høyere dersom ikke folk dagen før, etter flere flyalarmer, hadde fått henstilling om å komme seg ut av sentrum. Leiret var det stedet på Østlandet som opplevde de største ødeleggelsene under krigen.

Under krigen var det bare tillatt å reise provisoriske brakker i Leiret, og først etter at freden kom i 1945 kunne man begynne gjenoppbyggingen. Det ble i 1950 reist en bauta ved Elverum folkehøgskole til minne om kongens «nei».

I utkanten av Leiret finner man Norsk Skogmuseum og Glomdalsmuseet. De ligger på hver sin side av Glomma, som renner gjennom Leiret, og er knyttet sammen med bruer.

Elverum kirke ligger i utkanten av sentrum. Den er en tømret korskirke fra 1738. Noe mer sentralt finner man en bauta på stedet der kirken opprinnelig sto i form av en stavkirke. Denne ble revet i 1738. Ved siden av sto søsterkirken St. Torleivs kapell.

Det er to kjøpesentre i Leiret: Mart'n Senteret og Kremmertorget. Totalt er det omkring 300 forretninger i Leiret. Det er også et hotell og flere spisesteder.

Grundsetmart'n er et av landets eldste markeder, og arrangeres i mars hvert år.

Ole Paus ga i 1979 ut «Sangen om Elverum».

Galleri

Litteratur


Eksterne lenker

Koordinater: 60.88138° N 11.56699° Ø