Emil Harstad: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Linje 2: Linje 2:
{{thumb høyre|Emil Harstad gravminne Botne.jpg|Emil Harstad er gravlagt på [[Botne kirke og kirkegård|Botne kirkegård]] i Holmestrand kommune.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2013)}}  
{{thumb høyre|Emil Harstad gravminne Botne.jpg|Emil Harstad er gravlagt på [[Botne kirke og kirkegård|Botne kirkegård]] i Holmestrand kommune.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2013)}}  


'''[[Emil Harstad]]''' (født 18. mai 1886 på Gudum i Holmestrand, død 8. oktober 1918) døde ung av Spanskesyken, men rakk å etablere seg som en betydelig trelasthandler og skipsreder i Holmestrand. Hanvar også lokalpolitiker i Botne for Høyre.
'''[[Emil Harstad]]''' (født 18. mai 1886 på Gudum i Holmestrand, død 8. oktober 1918) døde ung av Spanskesyken, men rakk å etablere seg som en betydelig trelasthandler og skipsreder i Holmestrand. Han var også lokalpolitiker i Botne (i nåværende Holmestrand kommune) for Høyre.


== Familie ==
== Familie ==

Sideversjonen fra 12. jun. 2013 kl. 22:56

Mal:Thumb høyre

Emil Harstad (født 18. mai 1886 på Gudum i Holmestrand, død 8. oktober 1918) døde ung av Spanskesyken, men rakk å etablere seg som en betydelig trelasthandler og skipsreder i Holmestrand. Han var også lokalpolitiker i Botne (i nåværende Holmestrand kommune) for Høyre.

Familie

Harstad ble gift i 1906 med Emma Mathilde Greaker (1882-1956). De hadde ett barn, Trygve (født 1907), senere gårdbruker på Neperød.

Liv og virke

Etter endt middelskole og handelsskole ble Harstad ansatt i sakførerfirmaet Rynning og Dahl i Holmestrand, senere hos overrettssakfører Bang.

I 1905 startet han trelastforretning i Holmestrand, som han arbeidet opp til å bli betydelig. Han kjøpte skog og solgte trelast. En periode eide han Tørklepp i Våle (solgt 1908). I 1906 kjøpte han gården Eikelund.

I 1912 ble han disponent for A/S Holmestrands Dampsag & Høvleri. I 1916 gikk han i spissen for dannelsen av A/S Norsk Sveiseverksted, også i Holmestrand, og han ble medlem av direksjonen.

I 1915 startet Harstad skipsredervirksomhet, og ble under første verdenskrig en betydelig reder for mange skip, gjennom flere rederier han var med på å etablere.

I 1918 ble Harstad valgt til visedirektør i Drammen gjensidige Skibsassuranseforretning. Harstad var også medlem av herredstyret i Botne for Høyre.

Ettermæle

Emil Harstad døde av Spanskesyken (lungebetennelse er angitt i dødsannonsen), og er gravlagt på Botne kirkegård i Holmestrand kommune.

Kilder og referanser