Fårikål

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 3. mai 2008 kl. 18:44 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: <onlyinclude>'''Fårikål''' er en rett laget av fårekjøtt, hodekål og hel sort pepper som kokes sammen inntil kjøttet er helt mørt. Den serveres normalt med kokte [[poteter...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Fårikål er en rett laget av fårekjøtt, hodekål og hel sort pepper som kokes sammen inntil kjøttet er helt mørt. Den serveres normalt med kokte poteter, med eller uten smeltet smør.

Retten er særlig knyttet til slaktetiden på høsten. Tidligere var det da man hadde ferskt saue- og lammekjøtt, mens det nå er den tiden på året hvor prisen er lavest på slikt kjøtt.

Fårikål regnes gjerne som en av de mest tradisjonsrike norske retter. Selve navnet har en dansk klang, da får er en form som ikke har dype røtter i norske dialekter. Arne Garborg kalte retten for «lam-i-kål». Retten følger også et mønster man finner mange steder i verden, med sesongens slakt tilberedt sammen med sesongens grønnsaker. Det dreier seg med andre ord ikke om en rett som er eldgammel i norsk matlaging, ei heller om noe som er særnorsk. Like fullt ble fårikålen kåret til Norges nasjonalrett av Nitimens lyttere i 1991.