Familen Abrahamson på Simensbråten: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
m (lenkekorrektur)
Ingen redigeringsforklaring
 
(7 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Familen Abrahamson på Simensbråten|Familen Abrahamson]] var en virkelig – og med rette – kjent famile på [[Simensbråten (Oslo)|Simensbråten]] og i mange andre sammenhenger. Enok Abrahamsen levde fra [[1877]] til [[1935]]. På denne tiden var en ikke på fornavn med folk på samme måte som i våre dager. En kalte ikke den litt høytidelige mann, Enok Abrahamson for Enok, men ved fullt navn og tok av seg hatten og spurte hvorledes det sto til med herr Abrahamson, når en møtte han.  
<onlyinclude>'''[[Familen Abrahamson på Simensbråten|Familen Abrahamson]]''' var en virkelig – og med rette – kjent famile på [[Simensbråten (Oslo)|Simensbråten]] (i nåværende [[Oslo kommune]]) og i mange andre sammenhenger. Enok Abrahamsen levde fra [[1877]] til [[1935]]. På denne tiden var en ikke på fornavn med folk på samme måte som i våre dager. En kalte ikke den litt høytidelige mann, Enok Abrahamson for Enok, men ved fullt navn og tok av seg hatten og spurte hvorledes det sto til med herr Abrahamson, når en møtte han.  


Enok Abrahamson bygget sitt hus på Simensbråten i [[1909]]. Fra første stund var han aktiv i [[Simensbråten Vel]] som var stiftet i 1907. Det var mange og store uløste oppgaver på stedet, og med sin dyktighet og erfaring er det forstålig at han gjorde en verdifull innsats. Han var formann i Vellet fra 1911 til 1913 og fra 1924 til 1929, i andre perioder som sekretær. Han var med i Aker Herredsstyre og i Akers Jordbruksutvalg under [[første verdenskrig]]. I en periode var han forsorgsverge for området.
Enok Abrahamson bygget sitt hus på Simensbråten i [[1909]], da området lå i [[Aker herred]]. Fra første stund var han aktiv i [[Simensbråten Vel]] som var stiftet i 1907. Det var mange og store uløste oppgaver på stedet, og med sin dyktighet og erfaring er det forstålig at han gjorde en verdifull innsats. Han var formann i Vellet fra 1911 til 1913 og fra 1924 til 1929, i andre perioder som sekretær. Han var med i Aker Herredsstyre og i Akers Jordbruksutvalg under [[første verdenskrig]]. I en periode var han forsorgsverge for området.
I 1914 foreslo han at [[Nordre Skøyen Hovedgård]] skulle bli ”kulturhus”, som kunne bli benyttet av for eksempel foreninger. 39 år senere ble dette vedtatt av formannskapet.  


Simensbråten Vel søkte i [[1948]] om å få oppkalt en vei etter Abrahamson. Skuffelsen var stor i familien da det ble Enoks vei, og ikke Enok Abrahamsons vei. Begrunnelsen skulle være at det ble for langt navn med både for- og etternavn.  
I 1914 foreslo han at [[Nordre Skøyen hovedgård]] skulle bli «kulturhus», som kunne bli benyttet av for eksempel foreninger. 39 år senere ble dette vedtatt av formannskapet.  


Det fortelles at [[Rolf Stranger]] i et møte sa at det i [[Oslo]] er områder som satser på veinavn med spesiell tilknytning. På Manglerud har en veinavn knyttet til landbruk, på Lambertseter til radio/kringkasting, og på Simensbråten til bibelske navn. Det Stranger ikke visste var at Enoks vei ikke hadde noe med Enok i Bibelen å gjøre og at det var Enok Abrahamsons forslag til veinavn som stort sett ble fulgt i området, navn som Vårveien, Svaleveien, Fiolveien, Linneaveien osv. Navnene har et lyrisk tilsnitt.
Simensbråten Vel søkte i [[1948]] om å få oppkalt en vei etter Abrahamson. Skuffelsen var stor i familien da det ble Enoks vei, og ikke Enok Abrahamsons vei. Begrunnelsen skulle være at det ble for langt navn med både for- og etternavn.</onlyinclude>
 
Det fortelles at [[Rolf Stranger]] i et møte sa at det i [[Oslo]] er områder som satser på veinavn med spesiell tilknytning. På Manglerud har en veinavn knyttet til landbruk, på Lambertseter til radio/kringkasting, og på Simensbråten til bibelske navn. Det Stranger ikke visste, var at Enoks vei ikke hadde noe med Enok i Bibelen å gjøre og at det var Enok Abrahamsons forslag til veinavn som stort sett ble fulgt i området, navn som [[Vårveien (Oslo)|Vårveien]], [[Svaleveien (Oslo)|Svaleveien]], [[Fiolveien (Oslo)|Fiolveien]], [[Linneaveien (Oslo)|Linneaveien]] osv. Navnene har et lyrisk tilsnitt.


Abrahamson utga flere diktsamlinger. I  diktene ''Ekeberg'', ''Vintermorgen på Ekeberg'', ''Ekebergsletta'' og ''Ekebergbakken'' fra samlingen ”Under grågåsens plog”  beskriver han området i og rundt Simensbråten:
Abrahamson utga flere diktsamlinger. I  diktene ''Ekeberg'', ''Vintermorgen på Ekeberg'', ''Ekebergsletta'' og ''Ekebergbakken'' fra samlingen ”Under grågåsens plog”  beskriver han området i og rundt Simensbråten:
Linje 44: Linje 45:


== Kilder ==
== Kilder ==
* Artikkelen er basert på Gunnar Pedersens spalte Aktuell historie i Nordstrands blad, 2003.
<!--* Artikkelen er basert på Gunnar Pedersens spalte Aktuell historie i Nordstrands blad, 2003.


{{Aktuell historie}}
-->{{Aktuell historie}}


[[Kategori:Personer fra Oslo kommune]]
[[Kategori:Slekter|Abrahamson]]
[[Kategori:Aktuell historie]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Bydel Nordstrand]]
{{bm}}
{{f1}}
Skribenter
95 891

redigeringer