Feiring kirke og kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Feiring kirke og kirkegård ligger i Feiring i Eidsvoll kommune. Feringkjerka har adresse Kjerkelinna, og har gitt navn til denne vegen i tillegg til Gamle Kjerkelinna. Den nåværende kirkebygningen, den tredje på stedet, er ei langkirke i lafta tømmer med utvendig kledning, oppført i 1875 etter tegninger av byggmester Gudbrand Johnsen fra Nes. Fra kirka og kirkegården er det vid utsikt mot Mjøsa. På kirkegården er det bevart et middelaldersk hjulkors og ei gravplate av jern fra 1821.

Stavkirka

Den opprinnelige Feiring kirke var via St. Peter, St. Paulus og Thomas av Canterbury. I middelalderen var den sognekirke for Feiring og hadde egen prest, i hvert fall i åra før Svartedauden. Etter reformasjonen var Feiring sokn antakelig betjent av presten i Eidsvoll, og biskop Jens Nilssøn skreiv i 1590-åra at det bare var messe en gang i året.

Den første kjente kirka i Feiring var ei lita stavkirke, som på slutten av 1600-tallet var i dårlig stand. Etter en besiktigelse i 1686 ble det bestemt at bygningen skulle erstattes av ei større tømmerkirke.

Tømmerkirka fra 1693

I 1693 ble det oppført ei ny tømmerkirke ved sida av stavkirka, som ble revet på seinhøsten dette året, da den nye var helt ferdig. Feiring kirke var da anneks til Eidsvoll, men ble i 1777 anneks til Hurdal prestegjeld.

Tømmerkirka ble satt opp av «de ærlige oc fornufftige Dannemænd Oluf Brudstad af Hurdallen oc Peder Dor af Eidsvold Sogn, begge erfarne Bygningsmænd». Kirkeskipet var 16 alen langt og 12 alen bredt, mens koret var 10 alen langt og 9 alen bredt (utvendig målt). Sakristiet i den gamle kirka ble flytta til nordsida av det nye koret, mens et nytt våpenhus ble reist foran skipets vestgavl.

Kirka ble panelt utvendig i 1716, men innvendig ble bygningen verken panelt eller malt.

Tømmerkirka fra 1878

Av inventaret fra stavkirka er døpefont og et krusifiks bevart i kirken fra 1878 (s. d.). Av innredningen fra tømmerer altertavle, døpefont og prekestol bevart i den nåværende kirken