Mjøsa

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mjøsa
Basisopplysninger
Areal: 365,19 km²
Høyde: 123 moh.
Kommune: Eidsvoll, Hamar, Ringsaker, Stange, Lillehammer, Gjøvik, Østre Toten
Fylke: Akershus, Innlandet
Koordinat: 60°53′56″ N 10°41′31″ Ø
DS Hamar ved Nes brygge
Foto: Martin Finborud (1861-1930)

Mjøsa er Norges største innsjø etter areal, og ligger i fylkene Innlandet og Akershus. Den har et areal på 365 km² og har et normalnivå på 123 meter over havet. Det eldste navnet en kjenner på Mjøsa, er Heiðsær. Mjøsbyene er en fellesbetegnelse på de tre byene som ligger ved sjøen: Hamar, Lillehammer og Gjøvik.

Mjøsbåten D/S Nord, fotografert ved Gjøvik brygge cirka 1950.
Foto: N. Westby-Knutsen/Mjøsmuseet.
Mjøsa med Helgøya sett fra Starum på Toten.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Geografi

Den største elva som renner inn i Mjøsa, er Gudbrandsdalslågen, som har sitt utløp ved Lillehammer. Bare en elv, Vorma, renner ut av Mjøsa. Vannstanden reguleres ved Svanfoss dam og sluse, der det ligger en demning og en sluse i Vorma rett før den renner ut i Glomma. På vinteren synker vannstanden betydelig, slik at de fleste av småbåthavnene ikke kan brukes før vårflommen har gitt økt vannstand.

Den største målte dybden er på 468 meter, hvilket gjør Mjøsa til den tredje dypeste innsjøen i Norge, etter Hornindalsvannet og Salsvatnet. Utenfor Stangelandet har uoffisielle målinger med ekkolodd vist dybder på opptil 575 meter.

Helgøya er ikke bare den største øya i Mjøsa, men også den største øya i en innsjø i landet.

Mjøsas rolle i norsk samferdsel

Mjøsa ble i 1859 regulert med en dam i Sundfossen ved Eidsvoll. Denne sørget for å øke vanndybden i Vorma, noe som ga større mulighet for helårstrafikk i Vormas øvre løp mellom Minnesund og Eidsvoll. Dermed kunne Hovedbanen fra Christiania korrespondere med dampbåtene til mjøsbyene og videre nordover Gudbrandsdalen mot Trondheim.

Den nesten 12 mil lange innsjøen har både representert en barrière og en mulighet for samferdselen i de indre deler av Østlandet. Dette er nærmere omtalt i kapitlet Mjøsa i norsk samferdsel.

Tømmerfløting

Mjøsa har også hatt en betydelig tømmerfløting. Den tok til på 1600-tallet og ble nedlagt i 1980.

Fiske

Fisket i Mjøsa har lange tradisjoner, lagesildsfisket er nevnt allerede i 1462. Det tas årlig opp 150–200 tonn lagesild i Mjøsa. Det er også mye annet fiske der. Se mer under Mjøsfiske.

Galleri

Litteratur