Fløting: Forskjell mellom sideversjoner

106 byte lagt til ,  11. jul. 2018
ingen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 5: Linje 5:
Det eldste lovbud om tømmerfløting er lenseforordningen av 1794. Siden ble fløtingen regulert av vassdragsloven av 1940.
Det eldste lovbud om tømmerfløting er lenseforordningen av 1794. Siden ble fløtingen regulert av vassdragsloven av 1940.


Fløternes oppgave er å  passer på at stokkene ikke vaser seg sammen eller blir liggende etter på land. I norske vassdrag har man hovedsaklig drevet med løsfløting, men i store kanaliserte vassdrag, som gjennom [[Haldenkanalen]] og [[Telemarkskanalen]], og over innsjøer ble det fløtet tømmerbunter. I de mindre vassdragene ble det helst fløtet i flomtidene ved vår og høst. I disse ble det i stor grad samlet vann ved at det ble bygget såkalte fløtningsdammer øverst i bekker og elver. Det finnes fortsatt mange spor i terrenget etter dette. Noen steder ble det bygget [[Leksikon:Kjerrat|kjerrater]] for å komme over høydedrag og over i andre og mer hensiktsmessige vassdrag, for eksempel [[kjerraten i Åsa]].
Fløternes oppgave er å  passer på at stokkene ikke vaser seg sammen eller blir liggende etter på land. I norske vassdrag har man hovedsaklig drevet med løsfløting, men i store kanaliserte vassdrag, som gjennom [[Haldenkanalen]] og [[Telemarkskanalen]], og over innsjøer ble det fløtet tømmerbunter. Tømmeret ble her samlet i [[lenseanlegg]] eller [[tømmerhengsle]]r og slepet ved hjelp av slepebåter.
 
I de mindre vassdragene ble det helst fløtet i flomtidene ved vår og høst. I disse ble det i stor grad samlet vann ved at det ble bygget såkalte fløtningsdammer øverst i bekker og elver. Det finnes fortsatt mange spor i terrenget etter dette. Noen steder ble det bygget [[Leksikon:Kjerrat|kjerrater]] for å komme over høydedrag og over i andre og mer hensiktsmessige vassdrag, for eksempel [[kjerraten i Åsa]].


== Opphør ==
== Opphør ==
Skribenter
95 453

redigeringer