Flyulykken over Bunnefjorden 1. august 1937

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. apr. 2012 kl. 15:37 av Stigrp (samtale | bidrag) (NY om flyulykken over Bunnefjorden 1. august 1937, i sin tid en stor ulykke, og alvorlig for Widerøe)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre

1. august 1937 fant det sted en flyulykke over Bunnefjorden sør for Oslo sentrum, der fem personer omkom. En av dem var Arvid Widerøe, en av grunnleggerne av Widerøes flyselskap, en annen var polfareren Christopher Braathen.

Widerøes Flyveselskap hadde fra 1933 på sommerstid drevet både rundflygninger over Oslo-området og lengre ruteflygninger med Ingierstrand som utgangspunkt. Ingierstrand ligger sør for Oslo, ved Bunnefjorden i Oppegård kommune, og var et stort utfartsområde for badegjester fra hovedstadsområdet.

Den 1. august 1937 førte flyger Arild Widerøe et Stinson Reliant-fly en runde over Oslo med fire passasjerer, og var på vei tilbake til Ingierstrand, over Hovedøya, da ulykken skjedde.

Vingefestet brakk, flyet gikk i spinn og ble knust mot vannflaten. Om bord var Arild Widerøes onkel, overlege Sofus Widerøe med sin kone, sykepleier Else Marie Brambani, og polfareren og ingeniøren Christopher (Chris) Braathen med sin britiske kone, Molly Mullens. Alle fem omkom sannsynligvis umiddelbart. Av de fem ble alle funnet, bortsett fra Widerøe.

Undersøkelser viste at ulykken skyldtes et tretthetsbrudd som følge av konstruksjonsfeil.

Arild Widerøe (født 1908) var bror av Viggo Widerøe, og var med på å starte flyselskapet i 1934. Han var styremedlem, flyger og sjef for den tekniske tjenesten. Widereø var også kjent for sin flygning av skadde etter det store raset ved Loenvannet i september 1936. Han ble som nevnt aldri funnet, men det ble avholdt en minnehøytidlighet i Riis kirke i Oslo 22. februar 1938.

Christopher Braathen var født 1893 i Øvre Eiker. Han var deltaker på flere polarekspedisjoner, blant andre med Byrd, Ellsworth og Balchen. Ekteparet Mullens/Braathen etterlot seg en seks måneder gammel sønn. De er begravet sammen ved Nordstrand kirke i Oslo.

Kilder og referanser