Fossum hovedgård (Modum): Forskjell mellom sideversjoner

m
ingen redigeringsforklaring
(Ny side: '''Fossum hovedgård''' er en tidligere hovedgård i Modum. Den ble 22. mai 1778 kjøpt av [[Blaafarveværket|Det Kongelige Modumske Blaafarveværk]...)
 
mIngen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Fossum hovedgård (Modum)|Fossum hovedgård]]''' er en tidligere [[hovedgård]] i [[Modum]]. Den ble 22. mai 1778 kjøpt av [[Blaafarveværket|Det Kongelige Modumske Blaafarveværk]] for 30 000 [[riksdaler]], og selve fargeverket ble bygget på arealene til gården ved [[Haugfossen]], som er den fossen på Østlandet med høyest fritt fall. Det ble videre oppført en herskapelig hovedbygning som senere ble brukt som bolig for flere av verkets direktører. I perioden 1821–1836 var Fossum hovedgård bolig for verkets generaldirektør og medeier [[Benjamin Wegner]], som i 1836 kjøpte [[Frogner Hovedgård]] i [[Aker]]. Senere var hovedgården bolig for andre direktører knyttet til bedriften. I 1826 ble herskapshuset Nyfossum oppført som bolig for [[hytteinspektør]] [[Friedrich Roscher]], etter tegninger av Roscher selv. Denne bygningen er i dag kunstmuseum og en del av museumsanlegget på Blaafarveværket. Hovedbygningen på Fossum hovedgård brant ned til grunnen i 1932. Paviljongen med form som et romersk rundtempel som nå står på «Utsikten» i [[Frognerparken]] stod opprinnelig på Fossum hovedgård.
'''[[Fossum hovedgård (Modum)|Fossum hovedgård]]''' er en tidligere [[hovedgård]] i [[Modum]]. Den ble 22. mai 1778 kjøpt av [[Blaafarveværket|Det Kongelige Modumske Blaafarveværk]] for 30 000 riksdaler, og selve fargeverket ble bygget på arealene til gården ved [[Haugfossen]], som er den fossen på Østlandet med høyest fritt fall. Det ble videre oppført en herskapelig hovedbygning som senere ble brukt som bolig for flere av verkets direktører. I perioden 1821–1836 var Fossum hovedgård bolig for verkets generaldirektør og medeier Benjamin Wegner, som i 1836 kjøpte [[Frogner Hovedgård]] i [[Aker]]. Senere var hovedgården bolig for andre direktører knyttet til bedriften. I 1826 ble herskapshuset Nyfossum oppført som bolig for hytteinspektør [[Friedrich Roscher]], etter tegninger av Roscher selv. Denne bygningen er i dag kunstmuseum og en del av museumsanlegget på Blaafarveværket. Hovedbygningen på Fossum hovedgård brant ned til grunnen i 1932. Paviljongen med form som et romersk rundtempel som nå står på «Utsikten» i [[Frognerparken]] stod opprinnelig på Fossum hovedgård.


== Litteratur ==
== Litteratur ==
*Modums historie I–VII
*Modums historie I–VII


{{Wikipedia|no|Fossum Hovedgård (Modum}}
{{Wikipedia|no|Fossum Hovedgård (Modum)}}
[[Kategori:Herregårder]]
[[Kategori:Herregårder]]
[[Kategori:Modum kommune]]
[[Kategori:Modum kommune]]
Administratorer, Skribenter
44 881

redigeringer