Fredrikstad kommune: Forskjell mellom sideversjoner

lagt til og endret noe innhold
(lagt til og endret noe innhold)
Linje 19: Linje 19:


==Historie==
==Historie==
[[Bilde:Frederik 2.jpg|thumb|left|Kong Frederik II, Fredrikstads grunnlegger]]
[[Bilde:Frederik 2.jpg|thumb|left|200px|Kong Frederik II, Fredrikstads grunnlegger]]
Fredrikstad ble grunnlagt i [[1567]] av [[Fredrik II]] på østsiden av Glomma, og tilsvarer omtrent [[Gamlebyen i Fredrikstad|Gamlebyen]]. Navnet Fredrikstad ble tatt i bruk i [[1569]]. Grunnleggelsen av Fredrikstad kan sees som en gjenreisning av [[Sarpsborg]], som ligger 15 km lenger opp i Glommas løp, og som hadde blitt brent av svenskene i forbindelse med [[Den nordiske syvårskrig]]en mellom [[Danmark-Norge]] og Sverige. I og rundt Gamlebyen ble [[Fredrikstad festning]] anlagt fra 1660-årene, arkitektene bak festningsverkene var blant annet [[Willem Coucheron]] og [[Johan Caspar de Cicignon]]. Under den [[store nordiske krig]] ([[1700]]–[[1721]]) hadde [[skjærgårdsflåten]] base i Fredrikstad fra [[1709]]. Den stod under kommando av admiral [[Peter Wessel|Peter Wessel Tordenskiold]] ([[1690]]–[[1720]]).
Fredrikstad ble grunnlagt i [[1567]] av [[Fredrik II]] på østsiden av Glomma, hvor [[Gamlebyen i Fredrikstad|Gamlebyen]] ligger fremdeles. Grunnleggelsen av Fredrikstad kan sees som en gjenreisning av [[Sarpsborg]], som ligger 15 km lenger opp i Glommas løp, og som hadde blitt brent av svenskene i forbindelse med [[Den nordiske syvårskrig]]en mellom [[Danmark-Norge]] og Sverige. Navnet Fredrikstad ble tatt i bruk i [[1569]]. I og rundt Gamlebyen ble [[Fredrikstad festning]] anlagt fra 1660-årene, arkitektene bak festningsverkene var blant annet [[Willem Coucheron]] og [[Johan Caspar de Cicignon]]. Under den [[store nordiske krig]] ([[1700]]–[[1721]]) hadde [[skjærgårdsflåten]] base i Fredrikstad fra [[1709]]. Den stod under kommando av admiral [[Peter Wessel|Peter Wessel Tordenskiold]] ([[1690]]–[[1720]]).


[[Bilde:Fredrikstad Detgrunnmuredeprovianthus02.JPG|thumb|Fra gamlebyen i Fredrikstad, det grunnmurede provianthus {{byline|Chris Nyborg}}]]
[[Bilde:Fredrikstad Detgrunnmuredeprovianthus02.JPG|thumb|Fra gamlebyen i Fredrikstad, det grunnmurede provianthus {{byline|Chris Nyborg}}]]


Til tross for byens betydning som forsvarsverk, holdt folketallet seg lavt, rundt 2000 innbyggere, frem til svenskenes invasjon og okkupasjon i ([[1814]]–[[1815]]).  
Til tross for byens betydning som forsvarsverk, holdt folketallet seg lavt, rundt 2000 innbyggere, frem til [[krigen i 1814]] og svenskenes okkupasjon av byen ([[1814]]–[[1815]]). Byen hadde fått en viss vekst på 1700-tallet som handels- og sjøfartsby, men festningen og det militære nærværet i byen hemmet en større vekst.  
Avskaffelsen av [[sagbruksprivilegier]] i [[1860]] førte til Fredrikstads viktigste vekstperiode. På relativt kort tid ble den lille handels- og sjøfartsbyen forvandlet til en av landets mest betydelige industribyer med [[sagbruksindustri]] og [[teglverksindustri]] som de viktigste industrier. Senere fikk også [[stenindustri]] og [[mekanisk verkstedindustri]] stor betydning for Fredrikstads vekst. Byens folketall ble fordoblet, og bymessig bebyggelse spredte seg til tilgrensende strøk i nabokommunene.  


Etterhvert ble byens sentrum flyttet fra østsiden til vestsiden av [[Glomma]]. Byens historiske sentrum, ''[[Gamlebyen i Fredrikstad|Gamlebyen]]'', ligger på østsiden, og blir i dag regnet som Nord-Europas best bevarte festningsby.
Avskaffelsen av [[sagbruksprivilegiene]] i [[1860]] førte til Fredrikstads viktigste vekstperiode. På relativt kort tid ble den lille handels- og sjøfartsbyen forvandlet til en av landets mest betydelige industribyer med [[sagbruksindustri]] og [[teglverksindustri]] som de viktigste industrier. Senere fikk også [[stenindustri]], [[mekanisk verkstedindustri]] og kjemisk industri stor betydning for Fredrikstads vekst. Byens folketall ble fordoblet, og bymessig bebyggelse spredte seg til tilgrensende strøk i nabokommunene.
 
Etterhvert ble byens sentrum flyttet fra østsiden til vestsiden av [[Glomma]]. Byens historiske sentrum, ''[[Gamlebyen i Fredrikstad|Gamlebyen]]'', ligger på østsiden, og blir i dag regnet som Nord-Europas best bevarte festningsby.  


==Fredrikstad i nyere tid==
==Fredrikstad i nyere tid==
Linje 35: Linje 36:


==Kultur==
==Kultur==
'''Kulturelt''' sett er Fredrikstad den ledende byen i [[Østfold]]. [[Østfold fylkesbibliotek]] er lokalisert ved elvemunningen i bydelen [[Cicignon i Fredrikstad|Cicignon]]. Tradisjonen for teater-, film- og revyvirksomhet er også stolt. Fredrikstads ledende Barne- og ungdomsteater er [[Vindeleka]], og [[FBUT]]. Vindeleka Barne- og Ungdomsteater ble startet i 1994 med utgangspunkt i [[Røde Mølle]].
Som den største byen i [[Østfold]] har Fredrikstad et variert og rikt kulturliv. Byen er særlig kjent for sin stolte revyhistorie, med blant andre Arne Svendsen og Madsen-brødrene som stolte eksempler. Det ble satt opp en rekke forestillinger på de gamle revy- og teaterscenene i byen, som [[Arbeiderforeningen i Fredrikstad|Arbeiderforeningen]] og [[Phønix]], i mellomkrigsårene. Tradisjonen for teater-, film- og revyvirksomhet holdes fremdeles i hevd. Årlig avholdes sommerrevyer og nye scener som City Scene og Blå Grotte kan tilby en variert teater- og kulturtilbud. Månefestivalen arrangeres også hver sommer i [[Gamlebyen i Fredrikstad|Gamlebyen]]. Fredrikstad har også et rikt barne- og ungdomsteatermiljø, med [[Vindeleka]], og [[FBUT]]. Vindeleka Barne- og Ungdomsteater ble startet i 1994 med utgangspunkt i [[Røde Mølle]].  


Fylkeskommunens virksomhet Delta K, som produserer og formidler profesjonelle musikkopplevelser, er lokalisert i Gamlebyen, der også [[Fredrikstad Museum]] har sine kontorer.
Fredrikstad har i senere år også gjort seg gjeldende som film- og medieby. Byen huser flere mediebedrifter, bl.a. Zwart Arbeid som holder til i [[Gamlebyen i Fredrikstad|Gamlebyen]]. Fra år 2000 har også Fredrikstad Animation Festival bli arrangert i byen, den ledende festivalen for animasjonsfilm i Norden.
 
[[Østfold fylkesbibliotek]] og [[Fredrikstad bibliotek]] er lokalisert ved elvemunningen i bydelen [[Cicignon i Fredrikstad|Cicignon]]. Fylkeskommunens virksomhet Delta K, som produserer og formidler profesjonelle musikkopplevelser, er lokalisert i Gamlebyen, der også [[Fredrikstad Museum]] har sin hovedutstilling og sine kontorer. Her finner vi også Østfold teater og Fredrikstad Militærhistoriske museum som har åpent hver sommer.


==Noen kjente personer fra Fredrikstad==
==Noen kjente personer fra Fredrikstad==
Linje 47: Linje 50:
*[[Tore André Pedersen]], tidligere fotballspiller
*[[Tore André Pedersen]], tidligere fotballspiller


==Forsvaret==
==Fredrikstad som forsvarsby==
Tidligere holdt [[Østfold Regiment]] til i Gamlebyen. Historisk sett har byen spilt en helt sentral rolle i forsvaret av Norge. Det fantes også et fort på Kjøkøy som ble forvaltet av sjøheimevernet.
Historisk sett har den militære tilstedeværelsen spilt en helt sentral rolle i byens historie. Frem til 1903 var [[Fredrikstad festning]] et operativt festningsverk, og helt frem til 2002 holdt forsvaret til i Gamlebyen.  
[[Kjøkøy fort]] ble bygget av tyskerne under 2. verdenskrig for å beskytte innseilingen til Fredrikstad via [[Østerelva]]. Det er nå museum.
Tilsvarende fort - [[Torgauten fort]] - ble bygget noe innenfor [[Strømtangen fyr (Fredrikstad)|Strømtangen fyr]] for å beskytte Fredrikstad via [[Vesterelva]]. Torgauten ble påbegynt av tyskerne i 1941. Etter krigen brukt av det norske forsvar frem til ca 1985 da det ble museum.


Det norske forsvaret påbegynte et tidligere fort noe nord for Torgauten ca 1933. Arbeidet kom ikke særlig langt. I dag finner en to påbegynte kanonstandplasser for to 30,5 cm haubitz kanoner og en påbegynt festningstunnel. Dette ligger mellom buktene Helleskilen og Dypeklo.
Foruten festningsverkene fra 16- og 1700-tallet som er en synlig og domnerende del av byen, finnes også befestninger fra senere tid. Fortet på Kjøkøy som ble forvaltet av sjøheimevernet ble bygget av tyskerne under 2. verdenskrig for å beskytte innseilingen til Fredrikstad via [[Østerelva]]. Det er nå museum. Et tilsvarende fort - [[Torgauten fort|Torgauten]] - ble bygget noe innenfor [[Strømtangen fyr ved Fredrikstad|Strømtangen fyr]] for å beskytte Fredrikstad via [[Vesterelva]]. Torgauten ble påbegynt av tyskerne i 1941. Etter krigen brukt av det norske forsvar frem til ca 1985 da det ble museum. Det norske forsvaret påbegynte et tidligere fort noe nord for Torgauten ca 1933. Arbeidet kom ikke særlig langt. I dag finner en to påbegynte kanonstandplasser for to 30,5 cm haubitz kanoner og en påbegynt festningstunnel. Dette ligger mellom buktene Helleskilen og Dypeklo.


==Tusenårssted==
==Tusenårssted==
Linje 65: Linje 66:
Tettstedet [[Saltnes]] ligger dels i Fredrikstad, dels i [[Råde kommune]], og har tilsammen 2033 innbyggere, derav bor 92 i Fredrikstad kommune.  
Tettstedet [[Saltnes]] ligger dels i Fredrikstad, dels i [[Råde kommune]], og har tilsammen 2033 innbyggere, derav bor 92 i Fredrikstad kommune.  


Følgende lokaliteter i Fredrikstad er verdt å nevne, men disse stedene er enten for små (folketall under 200) til å falle innunder SSBs definisjon, eller de er oppslukt av ovennevnte tettsteder:  
I og rundt Fredrikstad ligger også flere tradisjonelle småsteder. Noen har etter hvert grodd inn i det større bylandskapet, men har fremdeles bevart mye av sine opprinnelige småstedsmiljøer:  
 
*[[Nabbetorp]]


*[[Engelsviken]]
*[[Lisleby]]
*[[Lisleby]]
*[[Selbak]]
*[[Selbak]]
Linje 74: Linje 76:
*[[Rolvsøy i Fredrikstad|Rolvsøy]]
*[[Rolvsøy i Fredrikstad|Rolvsøy]]
*[[Torp i Fredrikstad|Torp]]
*[[Torp i Fredrikstad|Torp]]
*[[Kråkerøy]]
*[[Begby]]
*[[Skjærviken]]
*[[Skjærviken]]
*[[Kråkerøy]]
*[[Hankø]]
*[[Hankø]]
*[[Engelsviken]]
*[[Veum]]
*[[Veum]]
*[[Nylende]]
*[[Nylende]]
*[[Nabbetorp]]
*[[Torsnes (Østfold)|Torsnes]]
*[[Torsnes (Østfold)|Torsnes]]
*[[Begby]]
 


==Eksterne lenker==
==Eksterne lenker==
Veiledere, Skribenter
1 346

redigeringer