Freiasalen: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
kat
Ingen redigeringsforklaring
(kat)
 
(Én mellomliggende versjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 3: Linje 3:


== Bakgrunn ==
== Bakgrunn ==
Fabrikken hadde opprinnelig tre kantiner, en for kvinnelige arbeidere, en for mannlige arbeidere og en for funksjonærer. Fabrikkens eier og direktør, [[Johan Throne Holst (1868 - 1946)|Johan Throne Holst]] ønsket en felles spisesal for hele bedriften og denne skulle utsmykkes med kunst. De tolv maleriene bedriften i 1921-1922 hadde kjøpt av [[Edvard Munch]] til de kvinnelige arbeiderne spisesal ble derfor flyttet til den nye salen.
Fabrikken hadde opprinnelig tre kantiner, en for kvinnelige arbeidere, en for mannlige arbeidere og en for funksjonærer. Fabrikkens eier og direktør, [[Johan Throne Holst (1868–1946)|Johan Throne Holst]] ønsket en felles spisesal for hele bedriften og denne skulle utsmykkes med kunst. De tolv maleriene bedriften i 1921-1922 hadde kjøpt av [[Edvard Munch]] til de kvinnelige arbeiderne spisesal ble derfor flyttet til den nye salen.


== Salen ==
== Salen ==
Linje 48: Linje 48:


== Fredning ==
== Fredning ==
Salen med interør ble fredet 19. august 2015 av [[Riksantikvaren]] for å bevare anleggets arkitektoniske og kulturhistoriske verdier. Det skal gi «et helhetlig uttrykk for grunnleggeren, Johan Johan Throne Holsts program om å gi arbeiderne positive kunstneriske impulser slik det kommer til uttrykk i bygningenes og parkens arkitektur og utsmykning. I dette inngår bevaring av: Spisesalens interiør med Edvard Munchs monumentalutsmykning. Freiaparken med murer, hageanlegg, hagepaviljong og kunstnerisk utsmykning som en del av det helhetlige anlegget. Formålet med fredningen etter §19 er å bevare virkningen av anlegget i gatemiljøet.» Denne fredningen sikrer også at Freias eiere ikke kan selge ut Munchs bilder, som har en anslått verdi på rundt kr 300 millioner.
Salen med interiør ble fredet 19. august 2015 av [[Riksantikvaren]] for å bevare anleggets arkitektoniske og kulturhistoriske verdier. Det skal gi «et helhetlig uttrykk for grunnleggeren, Johan Johan Throne Holsts program om å gi arbeiderne positive kunstneriske impulser slik det kommer til uttrykk i bygningenes og parkens arkitektur og utsmykning. I dette inngår bevaring av: Spisesalens interiør med Edvard Munchs monumentalutsmykning. Freiaparken med murer, hageanlegg, hagepaviljong og kunstnerisk utsmykning som en del av det helhetlige anlegget. Formålet med fredningen etter §19 er å bevare virkningen av anlegget i gatemiljøet.» Denne fredningen sikrer også at Freias eiere ikke kan selge ut Munchs bilder, som har en anslått verdi på rundt kr 300 millioner.


== Kilder ==
== Kilder ==
Linje 59: Linje 59:


{{Artikkelkoord|59.92539|N|10.76588|Ø}}
{{Artikkelkoord|59.92539|N|10.76588|Ø}}
[[Kategori:Freda bygninger]]
[[Kategori:Serveringssteder]]
[[Kategori:Serveringssteder]]
[[Kategori:Forsamlingshus]]
[[Kategori:Forsamlingshus]]
[[Kategori:Freia]]
[[Kategori:Freia]]
[[Kategori:Edvard Munch]]
[[Kategori:Musikk]]
[[Kategori:Freda bygninger]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]
[[Kategori:Bydel Grünerløkka]]
30 545

redigeringer

Navigasjonsmeny