Fridtjof Nansens Grønlandsferd

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 3. sep. 2021 kl. 13:35 av Aslak Kittelsen (samtale | bidrag) (Ny side: {{under arbeid}} {{thumb|No-nb bldsa 3b223.jpg|Postkort med portrett av Fridtjof Nansen som leder av Grønlandsekspedisjonen.|Nasjonalbiblioteket.}} Fridtjof Nansen reiste på si…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Postkort med portrett av Fridtjof Nansen som leder av Grønlandsekspedisjonen.

Fridtjof Nansen reiste på sin Grønlandsferd i 1888 sammen med Otto Sverdrup, Oluf Dietrichson, Kristian Kristiansen Trana, Samuel J. Balto og Ole M. Ravna. De reiste med ruteskip til Island, derfra med selfangeren «Jason» til Grønland, og så gikk de på ski fra østkysten til Nuuk (Godthåb) på vestkysten. Da de kom til Nuuk var siste skipet for året reist, så de overvintret der, og kom seg hjem igjen på vårparten 1889.

Fra Skottland til Island

Nansen hadde nettopp forsvart doktoravhandlinga si, og tidlig i mai 1888 reiste han til Leith i Skottland, der de andre ekspedisjonsdeltakerne var klare med utstyret.

Nansen og kompani reiste herfra med ruteskip, først til Færøyene, så til Island.

Fra Island til Grønland

De reiste videre med selfangeren «Jason» til østkysten av Grønland. Her var isforholdene vanskelige, og først 17. juli kunne ekspedisjonen forlate «Jason» i to båter utenfor Kap Dan. De klarte ikke å komme seg i land, og drev sørover med isen i stor fart. Etter en farefull ferd kom de seg i land den 29. juli ved Kap Tordenskiold, omtrent 400 kilometer lenger sør.

De rodde derfra til Umivik, som de ankom den 10. august. Nansen bestemte at de fikk ta skiene fatt herfra for å rekke det siste skipet som seilte før vinteren, og de reiste 25. august. Målet var opphavlig Christianshåb, men Nansen bestemte seg etter hvert for å nå Godthåb i stedet, som var nærmere.

På ski over Grønland

Opphold i Nuuk

Nansen og kompani kom fram 3. oktober og fikk en hjertelig mottakelse. Imidlertid hadde siste båt gått for lengst, og de måtte overvintre her. Ved hjelp av noen inuitter i kajakk fikk han sendt en beskrivelse med et dampskip som noen uker senere gikk fra Ivittuut, vel tre hundre kilometer lenger sør.

Mottakelse

Nyheta om at Nansens ekspedisjon hadde lykkes i å krysse Grønland fikk stor oppmerksomhet i Europa og Amerika, og i Norge ble han hyllet som folkehelt. Ekspedisjonen ankom København 21. mai 1889, og Kristiania 30. mai, og ble tatt i mot av store folkemengder begge steder.

Litteratur

https://nbl.snl.no/Fridtjof_Nansen