Geophysical Company of Norway: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(AB-leksikon, råtekst)
 
(formatert)
Linje 1: Linje 1:
Geophysical Company of Norway AS, Geco, tidligere marinseismisk selskap, etablert 13. desember 1972 i Oslo av geoteknikk-, kartleggings- og seismikkselskapet Geoteam AS og it-avdelingen i Det Norske Veritas (DNV) på Høvik, senere Computas AS. Geofysikeren Anders Farestveit var selskapets adm. direktør.  
'''[[Geophysical Company of Norway|Geophysical Company of Norway AS]]''', ''Geco'', tidligere marinseismisk selskap, etablert 13. desember 1972 i [[Oslo]] av geoteknikk-, kartleggings- og seismikkselskapet Geoteam AS og it-avdelingen i [[Det Norske Veritas]] (DNV) på [[Høvik (Bærum)|Høvik]], senere Computas AS. Geofysikeren Anders Farestveit var selskapets adm. direktør.  


Geco flyttet til Østerndalen på Østerås i 1975 og videre til Veritas-senteret på Høvik i 1976. Etter hard kamp på det norske markedet ble Geco fusjonert med det Staoil-eide Statex i 1977. Fra 1978 startet selskapet med forskning og utvikling av egen teknologi. Fabrikkproduksjon av seismiske lyttekabler ble etablert i Knarvik ved Bergen i 1981, og senere i USA. Geco utviklet sin egen digitale lyttekabel (streamer) og var først ute med å taue to slike kabler etter samme skip i 1984. Selskapet utviklet verdens første kommersielle tolkningsstasjon for analyse av tredimensjonale (3D) marine seismiske data, og startet med landseismikk og andre geoaktiviteter. Geco mottok Eksportrådets pris i 1982, kjøpte Norsk Hydros kontorbygg på Kjørbokollen i Sandvika og flyttet hovedkontoret dit i 1984. Samme år ble datterselskapet Geco Well Services AS, som drev med borehullslogging, etablert i Sandvika, mens databehandlingen ble samlet i Stavanger. Den norske delen av seismikkselskapet Merlin Geophysical Company AS i Sandvika, etablert av Andenæsgruppen i 1980, ble kjøpt opp av Geco i 1985.
Geco flyttet til [[Østerndalen]] [[Østerås (Bærum)|Østerås]] i 1975 og videre til Veritas-senteret på Høvik i 1976. Etter hard kamp på det norske markedet ble Geco fusjonert med det [[Statoil]]-eide Statex i 1977. Fra 1978 startet selskapet med forskning og utvikling av egen teknologi. Fabrikkproduksjon av seismiske lyttekabler ble etablert i [[Knarvik]] ved [[Bergen]] i 1981, og senere i [[USA]]. Geco utviklet sin egen digitale lyttekabel (streamer) og var først ute med å taue to slike kabler etter samme skip i 1984. Selskapet utviklet verdens første kommersielle tolkningsstasjon for analyse av tredimensjonale (3D) marine seismiske data, og startet med landseismikk og andre geoaktiviteter. Geco mottok Eksportrådets pris i 1982, kjøpte [[Norsk Hydro]]s kontorbygg på [[Kjørbokollen]] i [[Sandvika (Bærum)|Sandvika]] og flyttet hovedkontoret dit i 1984. Samme år ble datterselskapet Geco Well Services AS, som drev med borehullslogging, etablert i Sandvika, mens databehandlingen ble samlet i [[Stavanger]]. Den norske delen av seismikkselskapet Merlin Geophysical Company AS i Sandvika, etablert av [[Andenæsgruppen]] i 1980, ble kjøpt opp av Geco i 1985.


Geco ble børsnotert i 1985 og var verdens nest største marinseismiske selskap med nær 1,6 milliarder kroner i omsetning, da oljekrisen rammet året etter. Halvparten av Geco ble i 1986 solgt til oljeserviceselskapet Schlumberger Ltd. Også den engelske delen av Merlin ble lagt inn i Geco, som ble heleid av Schlumberger i 1988. To år etter ble bygget på Kjørbokollen solgt til Brudevold Gruppen. Gecos hovedkontor ble flyttet til Stavanger, mens utviklingsavdelingen for marin seismikk fortsatte i Sandvika. Geco utviklet seg til å bli verdens største seismiske selskap, WesternGeco AS, med stor virksomhet i Asker.
Geco ble børsnotert i 1985 og var verdens nest største marinseismiske selskap med nær 1,6 milliarder kroner i omsetning, da oljekrisen rammet året etter. Halvparten av Geco ble i 1986 solgt til oljeserviceselskapet Schlumberger Ltd. Også den engelske delen av Merlin ble lagt inn i Geco, som ble heleid av Schlumberger i 1988. To år etter ble bygget på Kjørbokollen solgt til [[Brudevold-Gruppen]]. Gecos hovedkontor ble flyttet til Stavanger, mens utviklingsavdelingen for marin seismikk fortsatte i Sandvika. Geco utviklet seg til å bli verdens største seismiske selskap, WesternGeco AS, med stor virksomhet i [[Asker kommune|Asker]].
 
[[Kategori:Bærum kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Asker kommune]]
[[Kategori:Næringsliv]]
[[Kategori:Etableringer i 1972]]
{{AB-leksikon}}

Sideversjonen fra 14. sep. 2017 kl. 07:57

Geophysical Company of Norway AS, Geco, tidligere marinseismisk selskap, etablert 13. desember 1972 i Oslo av geoteknikk-, kartleggings- og seismikkselskapet Geoteam AS og it-avdelingen i Det Norske Veritas (DNV) på Høvik, senere Computas AS. Geofysikeren Anders Farestveit var selskapets adm. direktør.

Geco flyttet til ØsterndalenØsterås i 1975 og videre til Veritas-senteret på Høvik i 1976. Etter hard kamp på det norske markedet ble Geco fusjonert med det Statoil-eide Statex i 1977. Fra 1978 startet selskapet med forskning og utvikling av egen teknologi. Fabrikkproduksjon av seismiske lyttekabler ble etablert i Knarvik ved Bergen i 1981, og senere i USA. Geco utviklet sin egen digitale lyttekabel (streamer) og var først ute med å taue to slike kabler etter samme skip i 1984. Selskapet utviklet verdens første kommersielle tolkningsstasjon for analyse av tredimensjonale (3D) marine seismiske data, og startet med landseismikk og andre geoaktiviteter. Geco mottok Eksportrådets pris i 1982, kjøpte Norsk Hydros kontorbygg på Kjørbokollen i Sandvika og flyttet hovedkontoret dit i 1984. Samme år ble datterselskapet Geco Well Services AS, som drev med borehullslogging, etablert i Sandvika, mens databehandlingen ble samlet i Stavanger. Den norske delen av seismikkselskapet Merlin Geophysical Company AS i Sandvika, etablert av Andenæsgruppen i 1980, ble kjøpt opp av Geco i 1985.

Geco ble børsnotert i 1985 og var verdens nest største marinseismiske selskap med nær 1,6 milliarder kroner i omsetning, da oljekrisen rammet året etter. Halvparten av Geco ble i 1986 solgt til oljeserviceselskapet Schlumberger Ltd. Også den engelske delen av Merlin ble lagt inn i Geco, som ble heleid av Schlumberger i 1988. To år etter ble bygget på Kjørbokollen solgt til Brudevold-Gruppen. Gecos hovedkontor ble flyttet til Stavanger, mens utviklingsavdelingen for marin seismikk fortsatte i Sandvika. Geco utviklet seg til å bli verdens største seismiske selskap, WesternGeco AS, med stor virksomhet i Asker.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Geophysical Company of Norway er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.