Grønningen fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 20. aug. 2013 kl. 11:51 av Høvås (samtale | bidrag) (Ny side: Beliggenhet: Kristiansand kommune, Vest-Agder Opprettet: 1878 Status: Automatisert og avfolket 1980 Funksjon: Innseilingsfyr Eier: Staten Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminn...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Beliggenhet: Kristiansand kommune, Vest-Agder

Opprettet: 1878

Status: Automatisert og avfolket 1980

Funksjon: Innseilingsfyr

Eier: Staten

Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Hjemmeside: Bragdøya kystlag

Tekst: Riksantikvaren

Medlem av Norsk Fyrhistorisk Forening

Grønningen fyrstasjon ligger på en holme ytterst i Kristiansandsfjorden. Fyret har funksjonell og visuell forbindelse med Oksøy og Odderøya fyrstasjoner, og de tre fyrene danner en sammenhengende struktur av navigasjonshjelpemidler for innseilingen til kysten og Kristiansand havn. Fyrbygningen i hvitmalt betong har et 14 meter høyt tårn i gavlen. Stasjonen omfatter også fyrbetjentbolig med maskinrom, uthus og to naust. Anlegget har stor grad av opprinnelighet med de forskjellige bygningene godt bevart. Området er fredet som naturreservat etter lov om naturvern og inngår i forslag til kystsoneplan for Kristiansand kommune som båndlagt område.

Fyrstasjonen har en markant beliggenhet på holmen ved innseilingen til byen og har derfor identitetsskapende verdi i området. Anleggets form og plassering samlet på den lille holmen utgjør et miljø med store estetiske kvaliteter. Fyrstasjonen er et arkitektonisk verdifullt eksempel på et tidlig betongfyr, og har fyrhistoriske og opplevelsesmessig verdi ved sin forbindelse med Odderøya og Oksøy fyrstasjoner.

Se mer om norske fyrstasjoner på Norsk fyrhistorisk forening

Se også Eli J. Ellingsve. 2007. Finn et fyr. Tapir Akademisk forlag

Kystverket. 2009. Landsverneplan for Maritim Infrastruktur