Gravhauger og gravrøyser i Klæbu

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 27. mar. 2013 kl. 23:09 av Astrid Grendstad (samtale | bidrag) (Ny side: ==== '''Gravhauger og gravrøyser i Klæbu''' ==== Klæbu historielag begynte i 2012 å registrere kulturminner i kommunen. Dette er et samarbeidsprosjekt med Klæbu kommune og Klæbu H...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Gravhauger og gravrøyser i Klæbu

Klæbu historielag begynte i 2012 å registrere kulturminner i kommunen. Dette er et samarbeidsprosjekt med Klæbu kommune og Klæbu Historielag, med veiledning fra arkeolog ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Noen gravhauger og gravrøyser var registrerte fra tidligere i Askeladden. Gravhauger og gravrøyser er et av de prioriterte områdene å få kartlagt. I bygda finnes det gravhauger og gravrøyser på følgende steder:

Nordal i Klæbu sentrum: Arkeolog Th. Pettersen undersøkte Nordalsfeltet først på 1900-tallet. Det ble funnet flere gravhauger den gangen. Han åpnet og undersøkte en av disse.

Domteighaugen sør for Klæbu Kirke:

Ælshaugen ved Lilleugla ved Sørborgen skole:

Gravhaugene i Nideng:

Gravhaugene ved Tanem:

Gravhaugene i Bjørklia, ved Selbusjøen.

Gravhaugene ved Målsjøen, nordenden av sjøen og ved gamle Målsjøvei: En gravhaug like ved hytta til familien Jonsen, som ligger ikke lagt fra Gamle Målsjøvei, og like ved nordenden av Målsjøen. Gravhaugen ble funnet av arkeolog Lars Stenvik fra Vitenskapsmuseet, NTNU, under en befaring av andre arkeologiske funn da Klæbu kommune gravde vannledning fra Fremo til Brøttem. Gravhaugen ble utfra størrelse aldersbestemt til yngre jernalder. Haugen har plyndringsgrop i midten. Den er ca. 70 cm. høyere enn dagens bakkenivå og rundt 5 til 6 meter i diameter. Den består av mannestore steiner og har tydelig kant rundt. Innenfor gjerdet til hytte-eiendommen til familien Jonsen ligger flere forhøyninger som kan være gravhauger uten at disse er nærmere undersøkt. En av disse forhøyningene er avlang og kan være en båtgrav. Øst for Målsjøgården i et lauvskogområde ligger flere forhøyninger som kan være gravhauger, uten at dette er bekreftet. Andre arkeologiske spor i området sammenfaller med yngre jernalder.

Gravhaugene ved Brøttem, sørsiden av Selbusjøen, 300 meter øst for bru ved Brøttemstangen: Tre gravhauger i samme område ble funnet av Astrid Grendstad i august i 2006. Hun hadde da med seg barnebarnet Emil Helgemo som da var to år gammel. Han hadde bare noen dager tidligere blitt trampet på av en hest og var litt tussemang. Det var mye folk ved stranda på denne varme augustdagen og han trengte et bleieskift. For å komme bort fra de som lå å solte seg gikk vi inn i skogen. Etter at jobben var gjort sa jeg til meg selv "-dette er da gravhauger!". Det skulle gå nesten et år før jeg fikk med en arkeolog fra fylket til å bekrefte dette. Ruth Eriksen kom, og hun hadde med seg utstyr. Hun sa det samme som meg, at dette var gravhauger. Men det er mer her sa hun,

Gravhaugene ved Brøttem - Grendstad