Grendstad (Klæbu): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: ==== Grendstad(Klæbu) ==== Kategori:Garden Grendstadligger i Kategori:Klæbukommune, i Sjøbygda(gnr.28). Gården ligger langs Kategori:Selbusjøenpå nodrsiden. Våren kom...)
 
(Ingen forskjell)

Sideversjonen fra 23. feb. 2013 kl. 21:52

Grendstad(Klæbu)

ligger ikommune, i Sjøbygda(gnr.28). Gården ligger langspå nodrsiden. Våren kommer tidlig langs nordsiden av Selbusjøen. Jordtypen består av morenejord og består på dyrka marka nærmest sjøen av en del stein. Jordstykkene på venstre siden av fylkesveien mellom Brøttem og Bjørkli består av mer moldrik jord. En kan regne med at garden er eldre enn det som er kjent i skriftlige kilder, da det tidligere fantes gravhauger på flata nærmest åsen mot.

Professor Rygh mente at navnet kommer av det oldnorske grandi, som betyr sandbanke, tørr grunn med sand og småstein nær vann. Dette er en forklaring som passer godt med gardens beliggenhet<Klæbuboka, bind II/>

Funn og arkeologi: Like ved gården ble det jevnet en steinrøys. Inne i den fant de et gravrom av steinheller, som inneholdt brente bein. Den eneste gjendstanden var en liten fingerring som siden forsvant. Under nydyrking først på 1900-tallet ble flere gravhauger jevnet med jorda. På plassenble det funnet en, som lagres i magasinet på. Like ved gården idag ligger en haug, og opprinnelig stod husene der i sin tid. Restene av grunnmuren forsvant under nydyrking. Der lå en dam, som nå er borte.

Gården var i 1590. Etter eneveldet i 1661 er Grendstad sammen med andre gårder i Klæbu gått over tilstore. På den store jordegodsauksjonen i 1829 ble gården kjøpt av,og. Året etter ble eiendommen Grendstad delt i tre deler, Grendstad, og. Gården var opprinnelig på 2600 da, der det meste er skog fortsatt. I 2013 er gården på 1650 da, der ca. 205 da er dyrket. I 1999 kjøpte Grendstad naboeiendommen, der husene er skilt ut på egen tomt. En seter ligger på under.

Husene: Deler av kjelleren på våningshuset er svært gammel, trolig fra 1500 -1600-tallet. Våningshuset er ombygd og påbygd flere ganger, sist gang i 1924. På gården er det et fjøs og et stabbur. En smie står på andre siden av fylkesveien, utenfor dagens tun. Tidligere var det en sommerstue på tunet. Gården har seterbygning på Brungmarka. Tidligere var det et fjøs på setera.

Avling gjennom tidene: