Grimelund (gård i Oslo): Forskjell mellom sideversjoner

noen lenker
(fylte ut litt)
(noen lenker)
Linje 31: Linje 31:
Hans Hansen Mørk fra Kråkstad kjøpte gården i 1801. Han tok navnet Grimelund og ble i 1815 valgt til Stortinget som eneste bonderepresentant fra Akershus amt. Biskop Pavels skrev i sin dagbok at det valget «fornøide ham meget».  
Hans Hansen Mørk fra Kråkstad kjøpte gården i 1801. Han tok navnet Grimelund og ble i 1815 valgt til Stortinget som eneste bonderepresentant fra Akershus amt. Biskop Pavels skrev i sin dagbok at det valget «fornøide ham meget».  


Hans Hansen Grimelund kjøpte gården [[Nordberg (gård i Oslo)|Nordberg]], og flyttet dit med den eldste sønnen. Den yngste sønnen, teologen Andreas Hansen Grimelund overtok Grimelund i 1835. Han var aktiv i kommunearbeid og ble ordfører i Aker, samtidig som han søkte stilling i kirken. Da han ble res. kap. i Nannestad, solgte han gården til Christoffer Mortensen Husebye i 1847. Hans slekt har siden bodd på gården.
Hans Hansen Grimelund kjøpte gården [[Nordberg (gård i Oslo)|Nordberg]], og flyttet dit med den eldste sønnen. Den yngste sønnen, teologen [[Andreas Hansen Grimelund]] overtok Grimelund i 1835. Han var aktiv i kommunearbeid og ble [[Aker herred|ordfører i Aker]], samtidig som han søkte stilling i kirken. Da han ble res. kap. i Nannestad, solgte han gården til Christoffer Mortensen Husebye i 1847. Hans slekt har siden bodd på gården.


I Christoffer Husebyes tid var det stadig selskapelighet på søndagene med kortspill for de eldre og dans og musikk for de yngre. Christoffer kjøpte også Tåsen gård. Da sønnen Frithjof ble født på Tåsen i 1841, skrev Henrik Wergeland en sang til den nyfødte. Frithjof Husebye drev Grimelund fra 1880 til sin død i 1895. Både Christoffer og Frithjof hadde mange tillitsverv i Aker kommune, blant annet som medlemmer av herredsstyret. De var aktive deltakere i ledelsen av Akers Sogneselskap – et selskap som ble stiftet i 1807 av John Collett på Ullevål.
I Christoffer Husebyes tid var det stadig selskapelighet på søndagene med kortspill for de eldre og dans og musikk for de yngre. Christoffer kjøpte også Tåsen gård. Da sønnen Frithjof ble født på Tåsen i 1841, skrev Henrik Wergeland en sang til den nyfødte. Frithjof Husebye drev Grimelund fra 1880 til sin død i 1895. Både Christoffer og Frithjof hadde mange tillitsverv i [[Aker kommune]], blant annet som medlemmer av herredsstyret. De var aktive deltakere i ledelsen av Akers Sogneselskap – et selskap som ble stiftet i 1807 av [[John Collett (1758–1810)|John Collett]] på Ullevål.


Ved sin død etterlot Frithjof seg fire barn i alderen 10 til 20 år. Eldste datter Ragnhild var da gift, mens resten av barneflokken ble spredt. Overformynderiet forpaktet bort gården frem til Sigurd som eldste sønn kunne overta denne på skifte i 1904. Deler av skogen forble i sameie mellom de fire søsknene.
Ved sin død etterlot Frithjof seg fire barn i alderen 10 til 20 år. Eldste datter Ragnhild var da gift, mens resten av barneflokken ble spredt. Overformynderiet forpaktet bort gården frem til Sigurd som eldste sønn kunne overta denne på skifte i 1904. Deler av skogen forble i sameie mellom de fire søsknene.
Før sin død inngikk Frithjof Husebye sammen med Halvor Torgersen på Ris en viktig avtale med A/S Holmenkolbanen om å båndlegge tomter langs den prosjekterte jernbanen.
 
Før sin død inngikk Frithjof Husebye sammen med Halvor Torgersen (IV) [[Ris (gård i Oslo)|Ris]] en viktig avtale med [[A/S Holmenkolbanen]] om å båndlegge tomter langs den prosjekterte jernbanen.


== Grimelundsmøtene ==
== Grimelundsmøtene ==


Sommeren 1941 holdt en gruppe motstandsfolk flere møter på Grimelund gård. Denne gruppen ble senere kalt «Kretsen». Første møtet fant sted tidlig på sommeren. Møtet skulle forestille et normalt middagsselskap, og av den grunn ble medlemmene oppfordret til å komme med noen minutters mellomrom, for å avverge eventuelle besøk fra Gestapo eller andre tyskvennlige grupper. Grimelund var et godt valg siden gården tross alt ikke er i Oslo sentrum og derfor var avstanden til nærmeste nabovilla enda ganske stor. I tillegg til dette hadde Grimelund flere ankomstveier, noe som gjorde det lett å eventuelt forlate gården raskt. Kretsen besto av høyesterettsjustitiarius [[Paal Berg]], direktør i Statistisk sentralbyrå [[Gunnar Jahn]], finansrådmann i Oslo [[Paul Hartmann]], universitetsrektor i Oslo [[Didrik Arup Seip]], overrettssakfører [[Tor Skjønsberg]], redaktør i Morgenbladet [[Olaf Gjerløw]], stortingsmann [[Carl P. Wright]], høyesterettsadvokat [[Øystein Thommesen]], nestformann i Arbeiderpartiet [[Einar Gerhardsen]] (senere norsk statsminister), sekretær Lars Evensen, høyesterettsdommer [[Ferdinand Schjelderup]] og verten konsul Hans Halvorsen, som var leieboer på Grimelund.
Sommeren 1941 holdt en gruppe motstandsfolk flere møter på Grimelund gård. Denne gruppen ble senere kalt «Kretsen». Første møtet fant sted tidlig på sommeren. Møtet skulle forestille et normalt middagsselskap, og av den grunn ble medlemmene oppfordret til å komme med noen minutters mellomrom, for å avverge eventuelle besøk fra Gestapo eller andre tyskvennlige grupper. Grimelund var et godt valg siden gården tross alt ikke er i Oslo sentrum og derfor var avstanden til nærmeste nabovilla enda ganske stor. I tillegg til dette hadde Grimelund flere ankomstveier, noe som gjorde det lett å eventuelt forlate gården raskt.  
 
Kretsen besto av høyesterettsjustitiarius [[Paal Berg]], direktør i Statistisk sentralbyrå [[Gunnar Jahn]], finansrådmann i Oslo [[Paul Hartmann]], universitetsrektor i Oslo [[Didrik Arup Seip]], overrettssakfører [[Tor Skjønsberg]], redaktør i Morgenbladet [[Olaf Gjerløw]], stortingsmann [[Carl P. Wright]], høyesterettsadvokat [[Øystein Thommesen]], nestformann i Arbeiderpartiet [[Einar Gerhardsen]] (senere norsk statsminister), sekretær Lars Evensen, høyesterettsdommer [[Ferdinand Schjelderup]] og verten konsul Hans Halvorsen, som var leieboer på Grimelund.


==Kilder==
==Kilder==
Skribenter
95 763

redigeringer