Groruditt: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Pirk.)
(Legger til bilder pluss litt mer.)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Groruditt]]''' er en meget sjelden bergart som bare finnes i riftsoner som [[Oslofeltet]]. Her finnes den i en stripe fra [[Grorud (Oslo)|Grorud]]  til [[Årvollåsen]]. Groruditten er en gangbergart med granittisk sammensetning, og den grønne fargen kommer av innholdet av ægrin.
[[Bilde:Groruditt.jpg|thumb|Gammel premie fra turorienteringen Ukens løype (Jon Tolgensbakk)]][[Bilde:Groruditt_tett.jpg|thumb|Nærbilde av steinen (Jon Tolgensbakk)]]'''[[Groruditt]]''' er en meget sjelden bergart som bare finnes i riftsoner som [[Oslofeltet]]. Her finnes den i en stripe fra [[Grorud (Oslo)|Grorud]]  til [[Årvollåsen]]. Groruditten er en gangbergart med granittisk sammensetning, og den grønne fargen kommer av innholdet av ægrin.


Groruditt er en tett og seig bergart, som når den splintres danner skarpe bruddflater. Dette gjorde den godt egnet som materiale for økser og liknende redskaper blant steinalderens Groruddøler - Groruditten kunne erstatte flint, som ikke fantes her i landet. <ref>[http://aps.ngu.no/pls/oradb/!minres_dsp_deposit.link_object?p_sprakobjid=I0000015510 Geological survey of Norway]</ref>  
Groruditt er en tett og seig bergart, som når den splintres danner skarpe bruddflater. Dette gjorde den godt egnet som materiale for økser og liknende redskaper blant steinalderens Groruddøler og andre Oslofolk - Groruditten kunne erstatte flint, som ikke fantes her i landet. <ref>[http://aps.ngu.no/pls/oradb/!minres_dsp_deposit.link_object?p_sprakobjid=I0000015510 Geological survey of Norway]</ref> I [[Maridalen]] er det gjort funn som tyder på at [[Vaggestein]] og [[Skar (Maridalen)|Skar]] har vært sentrum for produksjon av steinøkser i yngre steinalder<ref>[http://www.maridalensvenner.no/kulturlandskapets-historie-i-maridalen.4496068-25940.html Maridalens venner: Kulturlandskapets historie i Maridalen]</ref>.


I moderne tid har man også satt pris på Groruditten, både for styrken og seigheten og for skjønnheten.  
I moderne tid har man også satt pris på Groruditten, både for styrken og seigheten og for skjønnheten.  

Sideversjonen fra 27. apr. 2011 kl. 19:53

Gammel premie fra turorienteringen Ukens løype (Jon Tolgensbakk)
Nærbilde av steinen (Jon Tolgensbakk)

Groruditt er en meget sjelden bergart som bare finnes i riftsoner som Oslofeltet. Her finnes den i en stripe fra Grorud til Årvollåsen. Groruditten er en gangbergart med granittisk sammensetning, og den grønne fargen kommer av innholdet av ægrin.

Groruditt er en tett og seig bergart, som når den splintres danner skarpe bruddflater. Dette gjorde den godt egnet som materiale for økser og liknende redskaper blant steinalderens Groruddøler og andre Oslofolk - Groruditten kunne erstatte flint, som ikke fantes her i landet. [1] I Maridalen er det gjort funn som tyder på at Vaggestein og Skar har vært sentrum for produksjon av steinøkser i yngre steinalder[2].

I moderne tid har man også satt pris på Groruditten, både for styrken og seigheten og for skjønnheten.

Kuriosa

Fotnoter

Kilder