Guldbergs Akademiske Kor: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 6: Linje 6:
Mandag [[9. oktober]] [[ 1916]] avholdtes første øvelse (kalt arbeidende møte), og i alle år siden har mandag vært fast dag for G.A.Ks møter.
Mandag [[9. oktober]] [[ 1916]] avholdtes første øvelse (kalt arbeidende møte), og i alle år siden har mandag vært fast dag for G.A.Ks møter.


G.A.Ks meritter inkluderer julekonserter, vårkonserter, capricer, gjesteopptredender i radio og fjernsyn, samarbeid med kjente artister, verdensturneèr og mange innspillinger - tidligst i [[1927]]. Tilknytningen til akademia har alltid stått sterkt i koret og selv om Universitetet i Oslos offisielle mannskor er og blir [[DNS]], har G.A.K røttene sine godt plantet i dette miljøet.
G.A.Ks meritter inkluderer julekonserter, vårkonserter, capricer, gjesteopptredender i radio og fjernsyn, samarbeid med kjente artister, verdensturneèr og mange innspillinger - tidligst i [[1927]]. Tilknytningen til akademia har alltid tradisjonelt stått sterkt i koret og selv om Universitetet i Oslos offisielle mannskor er og blir [[DNS]], har G.A.K røttene sine godt plantet i dette miljøet. I vår mer prosaiske tid tennes sigarene skjeldnere, punsjen er til daglig byttet ut med i øl i skatteklasse "D" og borgerbrev regnes ikke lenger som bevis på god sangstemme.


==Ungdomssang, lyse magt; livets vår i toner lagt!==
==Ungdomssang, lyse magt; livets vår i toner lagt!==

Sideversjonen fra 28. jan. 2014 kl. 12:48

Guldbergs logo ren.png

"Vinterstormene var forbi. Det var vaar i luften. Alt skjønt sprang ut. Ogsaa G.A.K."

Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor ble stiftet 8. mai1916 i Kristiania. Høy sigarføring, punsj og akademiske replikker var aldri valgfag på Musikkhøyskolen og neppe anbefalt av noen sangpedagog som forutsetninger for høyverdig musikalsk tolkning. Likevel innkalte Ansgar Guldberg, Sophus Brochmann, H. P. Blix og Paul Gjesdal i sammen med et tjuetalls sangervenner til konstituerende møte denne søndagen for en ny vending i norsk korhistorie. Det nykonstituerte koret skulle være av høy sangerlig kvalitet med musikalsk dedikerte medlemmer kombinert med høy festlig karaktèr. Ansgar Guldberg hadde tidligere vært dirigent i Den Norske Studentersangforening, men hadde vært i stadig konflikt med koret, hovedsakelig på grunn av kunstneriske forskjelligheter mellom styre og dirigent. Han brøt derfor ut av dette på vårparten 1916 med ambisjonen om å starte noe nytt. Visjonen slo ikke feil, og G.A.K ble straks et meget høyt ansett kor i Skandinavia, fullt på høyde (og tidvis over) DNS og svenske Orphei Drängar.

Mandag 9. oktober 1916 avholdtes første øvelse (kalt arbeidende møte), og i alle år siden har mandag vært fast dag for G.A.Ks møter.

G.A.Ks meritter inkluderer julekonserter, vårkonserter, capricer, gjesteopptredender i radio og fjernsyn, samarbeid med kjente artister, verdensturneèr og mange innspillinger - tidligst i 1927. Tilknytningen til akademia har alltid tradisjonelt stått sterkt i koret og selv om Universitetet i Oslos offisielle mannskor er og blir DNS, har G.A.K røttene sine godt plantet i dette miljøet. I vår mer prosaiske tid tennes sigarene skjeldnere, punsjen er til daglig byttet ut med i øl i skatteklasse "D" og borgerbrev regnes ikke lenger som bevis på god sangstemme.

Ungdomssang, lyse magt; livets vår i toner lagt!

Guldbergs botanisk.jpeg

Mottoet til G.A.K har i alle år reflektert teksten fra den første skandinaviske studentersang - "Sjungom studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår! Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår." Det er med andre ord snakk om en feiring av ungdommens vår, og selv om koret har menn i alle aldre, så er det fremdeles denne mentaliteten som gjennomsyrer mye av G.A.Ks virke.

G.A.K forbindes ofte med Carl Michael Bellman, svensk hoffskald (4. februar 1745 - 11. februar 1795). Det er nettopp Bellmans sanger og epistler som fremføres "så vakkert som mulig – men allikevel mandig", for å sitere en av korets tidligere dirigenter. G.A.K avholdt sin første Bellman-konsert allerede 14. desember 1918. I 1989 utgav koret sin første LP med Carl Michael Bellman, Og i 1999 kom oppfølgeren sammen med Göran Fristorp, "Bellman bland Bröderna". Korets repertoar spenner seg over et mangfold av musikkarter og ikke minst språk. Fra klassiske komposisjoner for kor, som Schubert og Wagner, via lystige drikkeviser og andre viser, til arrangementer over moderne sanger. Dette gjenspeiles delvis i korets 3 utgitte CD-plater: "Norges skaal" med norske drikkeviser gjennom de siste 200 år, den tidligere nevnte "Bellman bland brödarna" med Göran Fristorp og Martin Haug som solister, og innspillingen "Jul" med Anne-Lise Berntsen som solist - G.A.Ks foreløpig eneste julecd.

G.A.K har deltatt ved Festspillene i Bergen, vært i NRK Radio, Radio P4, NRK TV, TVNorge og TV2 samt holdt konserter blant annet i Italia, USA, Latvia, Tyskland og Irland foruten en lang rekke konserter her i landet. Blant dem rager nok de årlige Julekonsertene i Uranienborg kirke og capricene på Chat Noir høyest.