Gyldenpalm

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. nov. 2023 kl. 12:50 av Olve Utne (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Adelsvåpen tildelt stiftamtmann Hans Hagerup ved adelspatent 23. februar 1781.

Gyldenpalm var en norsk adelsslekt, som fikk adelsbrev i 1781. Stamfaren var stiftamtmann Hans Hagerup, som ble adla fire dager etter sin død. Sønnen Eiler Hagerup Gyldenpalm (1740–1817) ble dermed den første som tok i bruk navnet Gyldenpalm.

Mannslinja, og dermed adelstittelen, døde ut allerede med Hans Hagerups sønnesønn Anders Dedekam Gyldenpalm (1774–1832).

Slektsvåpenet fikk følgende blasonering: «...Skioldet, som er omgiven med en Guldkant, er afdeelt i fire Deele, og i midten et Hierte Skiold. I den første og 4. Deel er en guld Krone i blaat Feldt, og i den anden og tredie et rødt Malteser Kors i Sølv Feldt. I Hierte Skioldet staaer tvende gyldne Palme Greene over Kors i rødt Feldt omgiven med Guldkant. Over Vaabenet er en adelig Tourneer Hielm, hvorpaa ligger en Guld-Krone og deraf opstaaer tvende gyldne Palmegreene ligeledes over Kors; Skioldet holdes af en Ulv paa den høyre og af en Gaupe paa den venstre Side...»

Kjente medlemmer av slekta

Kilder