Høyåsbatteriet: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
kategorirydding, bilde
(Ny side: == Høyåsbatteriet == ligger i Råde kommune, og er et av de befestningsanlegg som ble bygget forut for unionsoppløsningen 1905. Batteriet ble bygget i 1902 som forhåndsplanlagt ...)
 
(kategorirydding, bilde)
(9 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
== Høyåsbatteriet ==
<onlyinclude>{{thumb|Hoeyaasbatteriet.jpg|Nedre del av batteriet|Tommy Gildseth|2010}}</onlyinclude>
ligger i [[Råde kommune]], og er et av de befestningsanlegg som ble bygget forut for unionsoppløsningen [[1905]]. Batteriet ble bygget i 1902 som forhåndsplanlagt stillingsområde for artilleriet.
{{thumb|Hoeyaasbatteriet oevre del.jpg|Øvre del av batteriet.|Tommy Gildseth|2010}}
Egentlig var dette to batteristillinger med plass til 4 kanoner i den søndre (nederste) stillingen og 2 i den øvre. Begge stillingene er ganske enkle, en planert plass med oppbygde brystvern av tilhogd sten med jordfylling på toppen. Siktebordets fundament står ennå i den nedre batteristillingen. Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie.
<onlyinclude>'''[[Høyåsbatteriet]]''' ligger i [[Råde kommune]], og er et av de befestningsanlegg som ble bygget forut for [[unionsoppløsningen]] [[1905]]. Batteriet ble bygget i [[1902]] som forhåndsplanlagt stillingsområde for artilleriet.
Batteriet var en del av den tilbaktrukne linjern mellom Råde og Moss. Batteriveien forbinder Høyåsbatteriet med batteriet på [[Gyllerås]] og forsetter videre nordover forbi Isebakketjern og Slangvold til [[Vardåsen batteri]].
Egentlig var dette to batteristillinger med plass til 4 kanoner i den søndre (nederste) stillingen og 2 i den øvre. Begge stillingene er ganske enkle, en planert plass med oppbygde brystvern av tilhogd sten med jordfylling på toppen. Siktebordets fundament står ennå i den nedre batteristillingen. Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie.</onlyinclude>
 
Batteriet var en del av den tilbaktrukne linjen mellom Råde og Moss. Batteriveien forbinder Høyåsbatteriet med batteriet på [[Gyllerås]] og forsetter videre nordover forbi Isebakketjern og Slangvold til [[Vetaåsen batteri]].


== Adkomst ==
== Adkomst ==
Batteriet nås lettest langs batteriveien forbi [[Gyllerås]] ca 1 km.


Lettest adkomst langs batteriveien forbi Gyllerås ca 1 km.  
== Kilder ==
* [http://www.nasjonalefestningsverk.no/grensebefestninger/Artikler/Hoyaasbatteriet Anlegget på ''Nasjonale Festningsverks nettsted'']
* [http://www.nasjonalefestningsverk.no/filer/fil_013502_Hoyasbatteriet.pdf ''Landsverneplan for Forsvaret'': Høyåsbatteriet] (.PDF-fil)


==Eksterne lenker==


== <small>Kilder</small> ==
* {{kulturminne|94411}}


*''Nasjonale Festningsverk'' [http://www.nasjonalefestningsverk.no]
{{Grensebefestningene}}
*''Landsverneplan for Forsvaret'' [http://www.nasjonalefestningsverk.no/filer/fil_013502_Hoyasbatteriet.pdf]


[[Kategori:Festningsverk|Lister]]
[[Kategori:Festningsverk]]
[[Kategori:Grensebefestningene]]
[[Kategori:Råde kommune]]
[[Kategori:Råde kommune]]

Navigasjonsmeny