Haakon Rønning: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
lenkeretting
m (Småpirk)
(lenkeretting)
(23 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Ronning-garden.jpg|Haakon Rønning har satt spor etter seg som lokalhistoriker i Harstad.}}
{{thumb høyre|Haakon ronning.jpg|Forretningsmannen Haakon Rønning. }}
'''Haakon M. Rønning''' (født [[13. oktober]] [[1906]], død [[18. april]] [[1997]]) var en forretningsmann og lokalhistoriker som har satt spor etter seg ved å dokumentere [[Harstad]] bys nesten selvopplevde historie gjennom to bøker: ''Min barndoms by'' (1988) og ''De som bygde byen'' (1990).  
{{thumb høyre|Haakon Ronnings bøker.jpg|Forretningsmannen Haakon Rønning har også satt spor etter seg som lokalhistoriker i Harstad med to bøker om byens tidlige kvinner og menn og deres virke.}}
'''Haakon M. Rønning''' (født [[31. oktober]] [[1906]], døde [[18. april]] [[1997]]) var en forretningsmann og lokalhistoriker som har satt spor etter seg ved å dokumentere [[Harstad]] bys nesten selvopplevde historie gjennom to bøker: ''Min barndoms by'' (1988) og ''De som bygde byen'' (1990). Rønning var gift med Edel Rønning, født [[15. oktober]] [[1906]], døde [[16. januar]] [[1993]].


Her skildrer han personer som sto sentralt i byens tidlige tilblivelse, eiendommer og båter. Disse to bøkene bærer preg av at de antakelig er noen de mest utlånte på biblioteket.
I bøkene skildrer han personer som sto sentralt i byens tidlige tilblivelse, eiendommer og båter. Disse to bøkene bærer preg av at de antakelig er noen av de mest utlånte på biblioteket.  


Haakon var bror til lokalpolitikeren [[Aage Rønning]] og forretningsmannen [[Einar Rønning]] som i sin tid startet en liten butikk som het «Karmen frukt og tobakk». Samtidig drev Haakon kolonialforretning under navnet «H. Rønning». Siden slo de to forretningsmennene seg sammen og drev kolonialforretningen «[[Brødrene Rønning]]».
Haakon Rønning var en ivrig friluftsmann og gjorde en stor innsats for [[Harstad Turlag]], hvor han i [[1980]] ble utnevnt til æresmedlem.


Haakon Rønnings hjemgård og senere forretningsgård i sentrum er et av Harstads aller første hus. Gården, som fortsatt er i bruk i sentrum, er bygd i 1870 av [[Peder Hanssøn Lie]]. Han var en forretningsmann som kom fra [[Tynset]] i 1844 og drev forretning i gården til han startet med gårdsdrift på Årnes. Gården ble da solgt til [[Gunder Eriksen]]. I 1890 bygde Eriksen ny gård i Strandgt. 2. Deretter kjøpte Haakons far, [[John Rønning]], gården og drev med gårdsbruk og som vognmann. En virksomhet som sønnen Aage videreførte som vognmann og senere drosjeeier.
Haakon var bror til lokalpolitikeren [[Aage Rønning]] og forretningsmannen [[Einar Rønning]], som i sin tid startet en liten butikk som het «Carmen frukt og tobakk» i [[Rikard Kaarbøs plass]] 5. Fra [[1931]] drev Haakon kolonialforretning i hjemgården under navnet «H. Rønning». Siden slo de to forretningsmennene seg sammen og drev kolonialforretningen «Brødrene Rønning» frem til [[1975]].


Noen personer som beskrives i bøkene til Haakon Rønning:<br>
Haakon Rønnings hjemgård og senere forretningsgård i sentrum er et av Harstads aller første hus. Gården, som fortsatt er i bruk i sentrum, er bygd i [[1870]] av [[Peder Hanssøn Lie]]. Han var en forretningsmann som kom fra [[Tynset]] i [[1844]] og drev forretning i gården til han startet med gårdsdrift på [[Årnes (Harstad)|Årnes]]. Gården ble da solgt til [[Gunder Eriksen]]. I [[1890]] bygde Eriksen ny gård i [[Strandgata 2]]. Deretter kjøpte Haakons far, [[John Rønning]], gården og drev med gårdsbruk og som vognmann. En virksomhet som sønnen [[Aage Rønning|Aage]] videreførte som vognmann og senere drosjeeier.
[[Leonhard Nilsen]], [[Bertheus J. Nilsen]], [[Kristian Holst]], [[Kristian Strøm]], [[Ejnar S. Nielsen]], [[Reidar Kaarbø]], [[Bergljot Trolie]], [[Sigurd Simensen]], [[Karl Hanssen]], [[Carl Andreas Hansen]], [[Nils Hunstad]], [[Erland Frisvold]], [[Damar Andreassen]], [[Andreas Vorren]], med flere.


I tillegg omtaler han en rekke slekter og eiendommer i byen.
'''Noen personer som beskrives i bøkene til Haakon Rønning:'''
[[Leonhard Nilsen]], [[Bertheus J. Nilsen]], [[Kristian Holst]], [[Kristian Strøm]], [[Ejnar S. Nielsen]], [[Reidar Kaarbø]], [[Bergljot Trolie]], [[Sigurd Simensen]], [[Karl Andreas Hanssen]], [[Carl Andreas Hansen]], [[Nils J. Hunstad]], [[Erland Frisvold]], [[Dagmar Andreassen]], [[Andreas Vorren]], med flere.
 
Beklageligvis er det flere graverende feil i hans framstillinger om [[Harstad Arbeidersamfund]] og [[Sigurd Simensen]], som igjen har ledet til at flere av mytene omkring dem har fått et ufortjent langt liv det stadig viser seg vanskelig å bli kvitt.
 
Rønning omtaler også en rekke slekter og eiendommer i byen.
 
==Bibliografi==
*''Min barndoms by'' Harstad Tidende, 1988. ISBN 8299180104
*''[[De som bygde byen]] - Mennesker jeg husker og kjente'' (1990)
* {{hbr1-1|pa00000000413996|Haakon Rønning}}.


{{DEFAULTSORT:Rønning, Haakon}}
{{DEFAULTSORT:Rønning, Haakon}}
[[Kategori:Lokalhistorikere fra Troms]]
[[Kategori:Lokalhistorikere]]
[[Kategori:Personer fra Harstad kommune]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Handelsmenn fra Troms]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Handelsfolk]]
[[Kategori:Fødsler i 1906]]
[[Kategori:Fødsler i 1906]]
[[Kategori:Dødsfall i 1997]]
[[Kategori:Dødsfall i 1997]]
{{bm}}

Navigasjonsmeny