Hallvard Gråtopp: Forskjell mellom sideversjoner

Ingen redigeringsforklaring
Linje 12: Linje 12:
Senere gikk opprørsflokken mot [[Oslo]] for å «fordærve oc skade byen», og da sluttet almuen i Asker og Bærum seg til opprøret.
Senere gikk opprørsflokken mot [[Oslo]] for å «fordærve oc skade byen», og da sluttet almuen i Asker og Bærum seg til opprøret.


Den noe uorganiserte flokken ble lett slått ned av soldater fra [[Akershus festning]] under ledelse av den tidligere høvedsammen [[Jöns Nilsson Svarteskåning]] («Svarte-Jens») som bisto høvedsmann [[Olav Bukk]]. Opprørerne ble strengt straffet etter angrep på og plyndring av godseiere og fogder. Men bøndene fikk lov til å legge fram sine klager på den kommende riksmøtet i Oslo den følgende sommeren. Mye tyder på at Hallvard Gråtopp var død da dette ble avtalt, også fordi han i så fall ville ha blitt ilagt en individuell straff. Også det at oppstanden ble slått ned såpass lett tyder også på at han var død.
Den noe uorganiserte flokken ble lett slått ned av soldater fra [[Akershus festning]] under ledelse av den tidligere høvedsammen [[Jöns Nilsson Svarteskåning]] («Svarte-Jens») som bisto høvedsmann [[Olav Bukk]]. Opprørerne ble strengt straffet etter angrep på og plyndring av godseiere og fogder. Men bøndene fikk lov til å legge fram sine klager på den kommende møtet i [[Riksrådet]] i Oslo den følgende sommeren. Mye tyder på at Hallvard Gråtopp var død da dette ble avtalt, også fordi han i så fall ville ha blitt ilagt en individuell straff. Også det at oppstanden ble slått ned såpass lett tyder også på at han var død.


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
Skribenter
95 789

redigeringer