Hamar Bryggeri: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Arkivportalen, råtekst)
 
(formatert)
Linje 1: Linje 1:
Hamar Bryggeri
'''[[Hamar Bryggeri]]''' var i drift fra 1856 til 1992.


Tidsrom: 1856 - 1992
Bryggeriet ble etablert som et interessentselskap bestående av handelsborgere i [[Hamar]] by, og byggingen tok til i 1856. I 1857 sto bryggeribygningen ferdig, inntil da Hamars største byggverk. Høye byggekostnader, nedgangstider og hard lokal konkurranse gjorde at bryggeriet slet tungt økonomisk de første årene og gikk konkurs i 1868. Det ble imidlertid kjøpt opp samme år av eierne av [[Vang Ølbryggeri]], [[Andreas Sæhlie]] og [[Wilhelmine Todderud]] samt [[Gunerius Flakstad]], som var bryggerimester ved Vang Ølbryggeri. Disse dannet et aksjeselskap med like parter hver. Bedriften var siden privateid.


Gunerius Flakstad var bryggerimester og forretningsfører ved bryggeriet. Mange konkurrerende bryggerier og hard lokal priskonkurranse førte Hamar Bryggeri ut på eksportmarkedet alt tidlig på 1870-tallet. Øleksportmarkedet var så og si hele verden, og Hamar-ølet hadde et godt navn og deltok ved en rekke internasjonale utstillinger. Produksjonen i 1876 var på minst 753 000 liter øl, men eksporten avtok på 1880-tallet. Den lokale konkurransen avtok etter hvert som mindre bryggerier ble kjøpt opp. I 1899 ble [[Elverum Bryggeri]] en del av bedriften, men ble drevet som en selvstendig enhet med eget regnskap. Bryggingen her tok slutt i 1934, og all ølproduksjon ble overført til Hamar Bryggeri. Elverum Bryggeris mineralvannsfabrikasjon ble nedlagt i 1953. 1900-tallet var preget av rasjonaliseringer, produktutvikling, tekniske forbedringer og bygningsmessige utvidelser, og driften gikk godt.


Historikk
I 1987 ble bryggerienes markedsmonopoler opphevet, og konkurransen med de store bryggeriene ble raskt merkbar. For å styrke sin posisjon i markedet, fusjonerte bryggeriet i 1987 med [[Løiten Brænderi]]. I 1988 ble bryggeriet kjøpt opp av [[Nora Industrier]], og var siden en del av [[Ringnes Bryggeri]]. Ølproduksjonen tok slutt i 1991 og mineralvannsproduksjonen i 1992. Bygningene fungerte deretter noen år som lager for Ringnes Bryggeri.
 
Bryggeriet ble etablert som et interessentselskap bestående av handelsborgere i Hamar by, og byggingen tok til i 1856. I 1857 sto bryggeribygningen ferdig, inntil da Hamars største byggverk. Høye byggekostnader, nedgangstider og hard lokal konkurranse gjorde at bryggeriet slet tungt økonomisk de første årene og gikk konkurs i 1868. Det ble imidlertid kjøpt opp samme år av eierne av Vang Ølbryggeri, Andreas Sæhlie og Wilhelmine Todderud samt Gunerius Flakstad, som var bryggerimester ved Vang Ølbryggeri. Disse dannet et aksjeselskap med like parter hver. Bedriften har siden vært privateid. I 1988 ble bryggeriet kjøpt opp av Nora Industrier A/S, og var siden en del av Ringnes Bryggeri. Gunerius Flakstad var bryggerimester og forretningsfører ved bryggeriet. Mange konkurrerende bryggerier og hard lokal priskonkurranse førte Hamar Bryggeri ut på eksportmarkedet alt tidlig på 1870-tallet. Øleksportmarkedet var så og si hele verden, og Hamar-ølet hadde et godt navn og deltok ved en rekke internasjonale utstillinger. Produksjonen i 1876 var på minst 753 000 liter øl, men eksporten avtok på 1880-tallet. Den lokale konkurransen avtok etter hvert som mindre bryggerier ble kjøpt opp. I1899 ble Elverum Bryggeri en del av bedriften, men ble drevet som en selvstendig enhet med eget regnskap. Bryggingen her tok slutt i 1934, og all ølproduksjon ble overført til Hamar Bryggeri. Elverum Bryggeris mineralvannsfabrikasjon ble nedlagt i 1953. 1900-tallet var preget av rasjonaliseringer, produktutvikling, tekniske forbedringer og bygningsmessige utvidelser, og driften gikk godt. I1987 ble bryggerienes markedsmonopoler opphevet, og konkurransen med de store bryggeriene ble raskt merkbar. For å styrke sin posisjon i markedet, fusjonerte bryggeriet i 1987 med Løiten Brænderi. Ølproduksjonen tok slutt i 1991 og mineralvannsproduksjonen i 1992. Bygningene fungerte deretter noen år som lager for Ringnes Bryggeri.

Sideversjonen fra 27. okt. 2017 kl. 11:40

Hamar Bryggeri var i drift fra 1856 til 1992.

Bryggeriet ble etablert som et interessentselskap bestående av handelsborgere i Hamar by, og byggingen tok til i 1856. I 1857 sto bryggeribygningen ferdig, inntil da Hamars største byggverk. Høye byggekostnader, nedgangstider og hard lokal konkurranse gjorde at bryggeriet slet tungt økonomisk de første årene og gikk konkurs i 1868. Det ble imidlertid kjøpt opp samme år av eierne av Vang Ølbryggeri, Andreas Sæhlie og Wilhelmine Todderud samt Gunerius Flakstad, som var bryggerimester ved Vang Ølbryggeri. Disse dannet et aksjeselskap med like parter hver. Bedriften var siden privateid.

Gunerius Flakstad var bryggerimester og forretningsfører ved bryggeriet. Mange konkurrerende bryggerier og hard lokal priskonkurranse førte Hamar Bryggeri ut på eksportmarkedet alt tidlig på 1870-tallet. Øleksportmarkedet var så og si hele verden, og Hamar-ølet hadde et godt navn og deltok ved en rekke internasjonale utstillinger. Produksjonen i 1876 var på minst 753 000 liter øl, men eksporten avtok på 1880-tallet. Den lokale konkurransen avtok etter hvert som mindre bryggerier ble kjøpt opp. I 1899 ble Elverum Bryggeri en del av bedriften, men ble drevet som en selvstendig enhet med eget regnskap. Bryggingen her tok slutt i 1934, og all ølproduksjon ble overført til Hamar Bryggeri. Elverum Bryggeris mineralvannsfabrikasjon ble nedlagt i 1953. 1900-tallet var preget av rasjonaliseringer, produktutvikling, tekniske forbedringer og bygningsmessige utvidelser, og driften gikk godt.

I 1987 ble bryggerienes markedsmonopoler opphevet, og konkurransen med de store bryggeriene ble raskt merkbar. For å styrke sin posisjon i markedet, fusjonerte bryggeriet i 1987 med Løiten Brænderi. I 1988 ble bryggeriet kjøpt opp av Nora Industrier, og var siden en del av Ringnes Bryggeri. Ølproduksjonen tok slutt i 1991 og mineralvannsproduksjonen i 1992. Bygningene fungerte deretter noen år som lager for Ringnes Bryggeri.