Handelskompanier: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(omdir.fiks)
Tagg: Omdirigeringsmål endret
 
(Én mellomliggende versjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Voc_logo.gif|Vereenigde Oost-Indische Compagnie- VOC}}</onlyinclude>
#OMDIRIGERING [[Verdenshandel 1500–1800#Handelskompanier]]
{{toll globalisering}}
<onlyinclude>'''[[Handelskompanier]]''' oppsto på 1600-tallet for å fordele risikoen ved de store, oversjøiske handelsekspedisjonene som var farefulle, og ikke minst dyre. Utgifter for skip, mannskap og last måtte dekkes, og ferden var lang. Det tok  ofte flere år før skipene, hvis det returnerte, kom i havn med varer som kunne dekke utleggene.
 
For å spre risikoen, men fremdeles sikre at det kom inn nok penger til å finansiere reisen, ble det utviklet en ny måte å organisere finansieringen  på. Der det tidligere hadde vært en stor investor, ofte staten som stod bak, solgte man andeler i ekspedisjonen til privatpersoner. Slik fikk man inn mange små summer som til sammen dekket kostnadene. De som eide andeler fikk, når (og hvis) ekspedisjonen kom tilbake, tilsvarende andel av overskuddet. Kom det ingen skip tilbake, var tapet i det minste blitt fordelt på mange.</onlyinclude>
 
Det var nederlenderne som var først ute med den nye organiseringen. For å skaffe penger til å finansiere handelsekspedisjoner til Asia, ble det i 1602 solgt andeler i det Nederlandske Øst-Indiske handelskompaniet (Vereenigde Oost-Indische Compagnie- VOC). Etter hvert som handelskompani ble etablert også i andre land, ble de organisert på samme måten. Det samme gjaldt også andre foretak som krevde store investeringer for å realiseres. Handel i disse andelene utviklet seg også. I dag kjenner vi denne måten å organisere investeringer på som aksjeselskap, og stedene der andelene blir handlet for som børs.
 
{{historisk toll}}
 
[[Kategori:Handel]]
{{F1}}

Nåværende revisjon fra 27. des. 2022 kl. 11:30