Hans Jørgensen Høgh: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: {{Under arbeid}} '''Hans Jørgensen Høgh''' (født 1713 på gården Vegsund i Borgund, død 1759 i Herøy) var sogneprest i [[Her…)
 
m (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
 
(9 mellomliggende versjoner av 8 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Under arbeid}}
'''[[Hans Jørgensen Høgh]]''' (født [[1714]] på gården [[Vegsund]] i [[Borgund (Møre og Romsdal)|Borgund]], død [[18. desember]] [[1759]] i [[Herøy kommune (Møre og Romsdal)|Herøy]]) var sogneprest i [[Herøy kommune (Møre og Romsdal)|Herøy]] fra [[1753]] til [[1759]].
'''[[Hans Jørgensen Høgh]]''' (født [[1713]] på gården [[Vegsund]] i [[Borgund]], død [[1759]] i [[Herøy kommune (Møre og Romsdal)|Herøy]]) var sogneprest i [[Herøy kommune (Møre og Romsdal)|Herøy]] fra [[1753]] til [[1759]].


Hans J. Høgh var sønn av handelsmann Jørgen Høgh i Vegsund. I 1736 begyndte han på studiene ved Bergen latinskole, og i 1741 jobbet han som personlig kappelan i Holmedal. Der ble han gift med Karen Sofie Hansen datteren til stedets sogneprest. I 1753 begrunnet han søknaden på sognepreststillingen i Herøy med de harde arbeidsreiser og den dårlige lønnen som kappelanstillingen i Holmedal byr på. Han får tildelt stillingen, og på søknaden har biskop [[Erik Pontoppidan]] notert at «hans nuværende Omstendighet er ynkelig og hans Forflyttelse til noget bedre var høyt at ønske» videre nevner han også at han har tjent gud og menigheten flittig i 11 år.<br />
Hans J. Høgh var sønn av handelsmann [[Jørgen Høgh]] i Vegsund. I 1736 begyndte han på studiene ved [[Bergen latinskole]], og i 1741 jobbet han som personlig kapellan i [[Holmedal]]. Der ble han gift med Karen Sofie Hansen datteren til stedets sogneprest. I 1753 begrunnet han søknaden på sognepreststillingen i Herøy med de harde arbeidsreiser og den dårlige lønnen som kappelanstillingen i Holmedal byr på. Han får tildelt stillingen, og på søknaden har biskop [[Erik Pontoppidan d.y.|Erik Pontoppidan]] notert at «hans nuværende Omstendighet er ynkelig og hans Forflyttelse til noget bedre var høyt at ønske» videre nevner han også at han har tjent gud og menigheten flittig i 11 år. Om den nye stillingen i øykommunen Herøy innebar så mye mindre reiser enn i Holmedal er nok lite trolig. Helsen bedret seg aldri, og Hans døde bare seks år etter at han tiltredde som sogneprest.
Om den nye stillingen i øykommunen Herøy innebar så mye mindre reiser enn i Holmedal er nok lite trolig. Helsen bedret seg aldri, og Hans døde bare seks år etter at han tiltredde som sogneprest.


===Litteratur===
==Litteratur==
*Rabben, Bjarne 1972: ''Herøyboka. Bygdesoga I.'' Herøy Sogelag.
*Rabben, Bjarne 1972: ''Herøyboka. Bygdesoga I.'' Herøy Sogelag.


[[Kategori:Prester etter område|Møre og Romsdal]]
{{DEFAULTSORT:Høgh, Hans Jø}}
[[Kategori:Kristendom i Møre og Romsdal]]
[[Kategori:Prester]]
[[Kategori:Personer fra Møre og Romsdal]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer fra Herøy kommune i Møre og Romsdal]]
[[Kategori:Ålesund kommune]]
[[Kategori:Herøy kommune (Møre og Romsdal)]]
[[Kategori:Fødsler i 1713]]
[[Kategori:Fødsler i 1713]]
[[Kategori:Dødsfall i 1759]]
[[Kategori:Dødsfall i 1759]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 16. nov. 2023 kl. 13:06

Hans Jørgensen Høgh (født 1714 på gården Vegsund i Borgund, død 18. desember 1759 i Herøy) var sogneprest i Herøy fra 1753 til 1759.

Hans J. Høgh var sønn av handelsmann Jørgen Høgh i Vegsund. I 1736 begyndte han på studiene ved Bergen latinskole, og i 1741 jobbet han som personlig kapellan i Holmedal. Der ble han gift med Karen Sofie Hansen datteren til stedets sogneprest. I 1753 begrunnet han søknaden på sognepreststillingen i Herøy med de harde arbeidsreiser og den dårlige lønnen som kappelanstillingen i Holmedal byr på. Han får tildelt stillingen, og på søknaden har biskop Erik Pontoppidan notert at «hans nuværende Omstendighet er ynkelig og hans Forflyttelse til noget bedre var høyt at ønske» videre nevner han også at han har tjent gud og menigheten flittig i 11 år. Om den nye stillingen i øykommunen Herøy innebar så mye mindre reiser enn i Holmedal er nok lite trolig. Helsen bedret seg aldri, og Hans døde bare seks år etter at han tiltredde som sogneprest.

Litteratur

  • Rabben, Bjarne 1972: Herøyboka. Bygdesoga I. Herøy Sogelag.