Harding (båt): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Teksterstatting – «[[kategori:» til «[[Kategori:»)
 
(4 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Hardingen er et resultat av det som kalles "listrifiseringen" av småbåtflåten. Den er altså en variant av listabåten som mange mener ble oppfunnet av Gjert Gunnarson på Lista. Den har tynne bord av bartre og er mer utlagt enn de tradisjonelle hardangerbåtene, samtidig som den stikker dypere. Overgangen fra råsegl til sprisegl førte til at skapet måtte gjøres dypere og breiere for at det skulle bite og bære når den la seg over av vindpresset.  
'''[[Harding (båt)|Hardingen]]''' er et resultat av det som kalles "listrifiseringen" av småbåtflåten. Den er altså en variant av listabåten som mange mener ble oppfunnet av Gjert Gunnarson på [[Lista]]. Den har tynne bord av bartre og er mer utlagt enn de tradisjonelle hardangerbåtene, samtidig som den stikker dypere. Overgangen fra råsegl til sprisegl førte til at skapet måtte gjøres dypere og breiere for at det skulle bite og bære når den la seg over av vindpresset. Det er fremdeles en klinkerbåt.
 


==Kilder==
==Kilder==
*Færøyvik, Øystein: Vestlandsbåtar, frå oselvar til sunnmørsåttring. Bergen, 1987.  
*Færøyvik, Øystein: ''Vestlandsbåtar, frå oselvar til sunnmørsåttring''. Bergen, 1987.  


[[Kategori:Båttyper]]
[[Kategori:Sørvestlandsbåter]]
[[Kategori:Seglfartøy]]
[[Kategori:Hardanger]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 16. nov. 2023 kl. 13:10

Hardingen er et resultat av det som kalles "listrifiseringen" av småbåtflåten. Den er altså en variant av listabåten som mange mener ble oppfunnet av Gjert Gunnarson på Lista. Den har tynne bord av bartre og er mer utlagt enn de tradisjonelle hardangerbåtene, samtidig som den stikker dypere. Overgangen fra råsegl til sprisegl førte til at skapet måtte gjøres dypere og breiere for at det skulle bite og bære når den la seg over av vindpresset. Det er fremdeles en klinkerbåt.

Kilder

  • Færøyvik, Øystein: Vestlandsbåtar, frå oselvar til sunnmørsåttring. Bergen, 1987.