Harstad folkehøgskole: Forskjell mellom sideversjoner

→‎Tautrekking om lokalisering: Avsnitt redigert på nytt
mIngen redigeringsforklaring
(→‎Tautrekking om lokalisering: Avsnitt redigert på nytt)
Linje 14: Linje 14:




== Tautrekking om lokalisering ==
==Tautrekking om lokalisering==
Under diskusjonen om bygging av folkehøgskole i Troms og lokaliseringen hadde lærer Hans Eidnes innlegg om saken i bladet Haalogaland i 1914:
Historien om skolen går tilbake til [[1909]] da daværende høgskolelærer [[Johan Hveding]] sendte søknad til fylkestinget om tilskudd til en folkehøgskole i [[Troms fylke]] (Tromsø amt). Søknaden ble avslått da både høyrepolitikerne og sosialistene stemte imot. Søknaden ble gjentatt året etter, men avslått også da. Hveding ga seg ikke, og i [[1915]] fikk han Kirkedepartementet til å love statstilskudd dersom fylket og private kunne stille opp med sitt bidrag. Troms Ungdomsfylking lovte å gi den støtten fylket skulle ha gitt. Prost Harald Devold ble høsten 1915 valgt til å forestå bygging av en folkehøgskole i fylket. Men det endelige lokaliseringsspørsmålet var ikke løst. Det var snakk om Finnsnes, Gibostad og Trondenes.<br>
Under diskusjonen om dette hadde lærer Hans Eidnes innlegg om saken i bladet Haalogaland i 1914:
<blockquote>
<blockquote>
«... Enn Trondenes t.eks. Skulle det ikkje høva å tufte ein folkehøgskole i den folkerike og fagre bygda? Og så den gamle historiske tradisjon som er knytt til denne staden! Skulle det ikkje høva at den fyrste heilnorske og mest nasjonale ungdomsskule amtet fekk, vart tufta i det gamle Trondenes, og såleis båren oppe av sterke sogneminne? Han vart som eit band mellom gamal og ny tid.»
«... Enn Trondenes t.eks. skulle det ikkje høva å tufte ein folkehøgskole i den folkerike og fagre bygda? Og så den gamle historiske tradisjon som er knytt til denne staden! Skulle det ikkje høva at den fyrste heilnorske og mest nasjonale ungdomsskule amtet fekk, vart tufta i det gamle Trondenes, og såleis båren oppe av sterke sogneminne? Han vart som eit band mellom gamal og ny tid.»
</blockquote>
</blockquote>
Valget falt på Trondenes etter at Trondenes herred og Harstad by hadde bevilget penger til skolen. Og 12. juli [[1916]] ble det holdt konstituerende møte i Ungdomshuset i Harstad. Mange møtte og Troms høgskolelag ble stiftet. Det ble vedtatt lover for laget og for Trondarnes Folkehøgskole. Prost Harald Devold ble valgt til formann i høgskolelaget. De andre i styret ble major [[Eystein Kvam]] og overrettssakfører [[Bernhard Mathisen]], og som medlem for Troms Ungdomsfylking, lærer [[Nils Reppen]]. Høgskolestyrar Johan Hveding var selvskreven i styret. Det var ikke lett å samle inn penger til skolen i disse dyrtidene, men det gikk bra og mandag 27. oktober [[1919]] åpnet skolen sitt første kurs selv om skolen ikke var helt ferdigbygd. Den offisielle åpninga av skolen foregikk under stor seremoni den 7. mai [[1920]].


== Brann i 1945 ==
== Brann i 1945 ==
Skribenter
15 705

redigeringer