Hersjøen (Østre Toten): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(5 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Under arbeid}}
{{thumb|Hersjøen.jpg|Utsikt over Hersjøen på Totenåsen.|Øyvind Holmstad/Wikimedia Commons}}
'''[[Hersjøen (Østre Toten)|Hersjøen]]''' i [[Østre Toten kommune]] er den største innsjøen på [[Totenåsen]]. Den er 3 km lang og 2 km bred, og renner ut i Stubbelva, som renner videre mot Steinsjøen. Hersjøen ligger 492 meter over havet.


'''Hersjøen''' er den største innsjøen på Totenåsen. Den er 3 km lang og 2 km bred, og renner ut i Stubbelva, som renner videre mot Steinsjøen. Hersjøen ligger 492 meter over havet.
I østhellinga ved Hersjøen ligger det gamle seterverket [[Hersjøsetra (Østre Toten)|Hersjøsetra]]. I nordenden av Hersjøen er Kvemsvika (Hveemsvika). Dette er en populær bade- og teltplass.


I østhellinga ved Hersjøen ligger det gamle seterverket [[Hersjøsetra (Østre Toten)|Hersjøsetra]].  
Navnet [[Hersjøen]] finnes flere steder, også i Sverige (med skrivemåten ''Härsjön''). I ''Norske innsjønamn'' refererer [[Gustav Indrebø]] til den svenske forskeren I. Hellqvist, som setter Hersjøen/Härsjön i sammenheng med elvenavnet Hæra, som betyr «grå».
I nordenden av Hersjøen er Hveemsvika (Kvemsvika). Dette er en populær bade- og teltplass.
 
== Kilder og litteratur ==
 
*[https://www.norgeskart.no/#!?project=seeiendom&layers=1002,1015&zoom=13&lat=6717413.15&lon=282333.11&sok=Hersj%C3%B8 Norgeskart]
*{{Indrebø Uppland}}, s. 93.
 
[[Kategori:Østre Toten kommune]]
[[Kategori:Innsjøer og vatn]]
{{spire}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 18. sep. 2018 kl. 11:31

Utsikt over Hersjøen på Totenåsen.
Foto: Øyvind Holmstad/Wikimedia Commons

Hersjøen i Østre Toten kommune er den største innsjøen på Totenåsen. Den er 3 km lang og 2 km bred, og renner ut i Stubbelva, som renner videre mot Steinsjøen. Hersjøen ligger 492 meter over havet.

I østhellinga ved Hersjøen ligger det gamle seterverket Hersjøsetra. I nordenden av Hersjøen er Kvemsvika (Hveemsvika). Dette er en populær bade- og teltplass.

Navnet Hersjøen finnes flere steder, også i Sverige (med skrivemåten Härsjön). I Norske innsjønamn refererer Gustav Indrebø til den svenske forskeren I. Hellqvist, som setter Hersjøen/Härsjön i sammenheng med elvenavnet Hæra, som betyr «grå».

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!