Hildur Charlotte Tande: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: {{Under arbeid}} '''Hildur Charlotte Tande (født 1934) i Vågå er forfatter. Familien flyttet en del på grunn av farens arbeide. Hun var 6 år og bodde høyt oppe i Søre L…)
 
m (Robot: automatisk teksterstatning: (-Etterhvert +Etter hvert))
 
(13 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Under arbeid}}
'''[[Hildur Charlotte Tande]]''' (født 30. april 1934) i [[Vågå]] er forfatter.
'''[[Hildur Charlotte Tande]] (født 1934) i [[Vågå]] er forfatter.


Familien flyttet en del på grunn av farens arbeide. Hun var 6 år og bodde høyt oppe i [[Søre Lien]] da krigen kom.,( og der oppe i høydene fikk hun et sjokk da hun så bombene falle over Loms sentrum ) Barneskolen gikk hun på [[Sagodden skole]], hos lærer Jon Galde i Søre Lien i [[Lom]].  
Hildur Charlotte Tande levde alle barneåra og mesteparten av ungdomsåra i Vågå, men familien flyttet en del på grunn av farens arbeide. Hun var 6 år og bodde høyt oppe i [[Søre Lien]] da krigen kom. Barneskolen gikk hun på [[Sagodden skole]], hos lærer Jon Galde i Søre Lien i [[Lom]].  


Familien flyttet til Lesja , der faren arbeidet for tyskerne på [[Aura sag og høvleri]]. Hun var 11 år da krigen tok slutt og de flyttet hjem til Vågå. Hennes siste skoleår var på [[Tyssand]] hos lærer Nils Sveinung Herkedal.  
Familien flyttet til Lesja , der faren arbeidet på [[Aura sag og høvleri]], og som 11-åring, da krigen var slutt, flyttet de hjem til Vågå. Hennes siste skoleår var på [[Tyssand]] hos lærer Nils Sveinung Herkedal.  


Da hun var 17 år jobbet hun på tre høyfjellshotell. Hun serverte på et hotell på [[Nordseter]] og det føltes stort å få servere Kong Harald, daværende Kronprins, med sitt følge en gang de var på besøk. På [[Krossbu høyfjellshotell og [[Jotunheimens Fjellstugu]] var hun værelsespike.
Da hun var 17 år jobbet hun på tre høyfjellshotell. Hun serverte på et hotell på [[Nordseter]] og det føltes stort å få servere Kong Harald, daværende Kronprins, med sitt følge en gang de var på besøk. På [[Krossbu høyfjellshotell og [[Jotunheimen Fjellstue]] var hun værelsespike. Hun spilte trekkspill; både torader og femrader og underholdt på hotellene der hun arbeidet.
 
Etter hvert begynte hun å male, helst naturalisme, men da hun giftet seg og fikk barn ble denne hobbyen lagt på hylla. Til slutt ble det skriving som ble hovedinteressen. Hun har skrevet ganske mye i landets aviser, mest om kultur og i 2007 kom boka hennes ''Måneskinn og grøt'' ut.
 
==Bibliografi==
 
*''Måneskinn og grøt: Anekdoter om «ekte» gudbrandsdøler''. Norsk Folkeminnelag/Aschehoug & Co., 2007.
 
 
==Kilder==
 
*Opplysninger fra Hildur Charlotte Tande (2020)
 
==Se også==
 
*[[Forfatternett Oppland]]
 
{{DEFAULTSORT:Tande, Hildur Charlotte}}
 
{{bm}}{{Kvinner i lokalhistoria}}
 
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Fødsler i 1934]]
[[Kategori:Vågå kommune]]
[[Kategori:Lom kommune]]
[[Kategori:Lesja kommune]]
[[Kategori:Forfattere]]

Nåværende revisjon fra 10. apr. 2024 kl. 10:31

Hildur Charlotte Tande (født 30. april 1934) i Vågå er forfatter.

Hildur Charlotte Tande levde alle barneåra og mesteparten av ungdomsåra i Vågå, men familien flyttet en del på grunn av farens arbeide. Hun var 6 år og bodde høyt oppe i Søre Lien da krigen kom. Barneskolen gikk hun på Sagodden skole, hos lærer Jon Galde i Søre Lien i Lom.

Familien flyttet til Lesja , der faren arbeidet på Aura sag og høvleri, og som 11-åring, da krigen var slutt, flyttet de hjem til Vågå. Hennes siste skoleår var på Tyssand hos lærer Nils Sveinung Herkedal.

Da hun var 17 år jobbet hun på tre høyfjellshotell. Hun serverte på et hotell på Nordseter og det føltes stort å få servere Kong Harald, daværende Kronprins, med sitt følge en gang de var på besøk. På [[Krossbu høyfjellshotell og Jotunheimen Fjellstue var hun værelsespike. Hun spilte trekkspill; både torader og femrader og underholdt på hotellene der hun arbeidet.

Etter hvert begynte hun å male, helst naturalisme, men da hun giftet seg og fikk barn ble denne hobbyen lagt på hylla. Til slutt ble det skriving som ble hovedinteressen. Hun har skrevet ganske mye i landets aviser, mest om kultur og i 2007 kom boka hennes Måneskinn og grøt ut.

Bibliografi

  • Måneskinn og grøt: Anekdoter om «ekte» gudbrandsdøler. Norsk Folkeminnelag/Aschehoug & Co., 2007.


Kilder

  • Opplysninger fra Hildur Charlotte Tande (2020)

Se også