Idrettslaget Lia-Brage: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Endrer mal: Thumb høyre
(Bildetekst innsatt)
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(10 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Lia-Brage 1953.jpg|Lia-Brages lag 1953. Bakerst: Andreas Ervik, Gunnar Reppen, Anders Solbakken, Willy Ervik, Sigurd Ervik, Arvid Reppen. I midten: Ivar Tennbakk, Edmund Eriksen, Tor Lindbøl. Foran: Aron Olsen, Norodd Berg og Knut Myreng.|Johs. Sørvoll.}}
{{Thumb|Lia-Brage 1953.jpg|Lia-Brages lag 1953. Bakerst: [[Andreas Ervik]], [[Gunnar Reppen]], [[Anders Solbakken]], [[Willy Ervik]], [[Sigurd Ervik]], [[Arvid Reppen]]. I midten: [[Ivar Tennbakk]], [[Edmund Eriksen]], [[Tor Lindbøl]]. Foran: [[Aron Olsen]], [[Norodd Berg]] og [[Knut Myreng]].|[[Johannes Sørvoll|Johs. Sørvoll]].}}
'''[[Idrettslaget Lia-Brage]]''' ble startet tidlig på 1950-tallet av ungdommer som soknet til [[Ungdomslaget Brage|ungdomslaget Brage]] i [[Ervik (Harstad)|Ervik]] i [[Harstad]]. Laget ble en fortsettelse av ungdomslagets idrettsarbeid innen ski og fotball. Da laget skulle tilsluttes [[Norges Fotballforbund]], kom det innsigelser mot navnet Brage, da det allerede var en klubb i [[Trondheim]] med det navnet. Det registrerte navnet ble da forandret til Idrettslaget Lia-Brage. Fotball og ski ble i første omgang de eneste idrettsgrenene. Siden markerte laget seg også innen håndball, drev godt og gjorde en stor innsats innen aldersbestemte klasser.
'''[[Idrettslaget Lia-Brage]]''' ble startet tidlig på 1950-tallet av ungdommer som soknet til [[Ungdomslaget Brage|ungdomslaget Brage]] i [[Ervik (Harstad)|Ervik]] i [[Harstad]]. Laget ble en fortsettelse av ungdomslagets idrettsarbeid innen ski og fotball. Da laget skulle tilsluttes [[Norges Fotballforbund]] kom det innsigelser mot navnet Brage, da det allerede var en klubb i [[Trondheim]] med det navnet. Det registrerte navnet ble da forandret til Idrettslaget Lia-Brage. Fotball og ski ble i første omgang de eneste idrettsgrenene. Siden markerte laget seg også innen håndball, drev godt og gjorde en stor innsats innen aldersbestemte klasser.


På 1950- og 1960-tallet var fotballaget en klar toer i distriktet etter [[Harstad Idrettslag]] (HIL) som på den tiden var det suverent beste laget i Nord-Norge. Lia-Brage hadde ikke egen bane i begynnelsen og fikk bruke [[Harstad Stadion]] (dengang kalt Idrettsplassen) til sine hjemmekamper.  Dette var ingen selvfølge, da laget tilhørte nabokommunen Trondenes, som ikke hadde noen idrettsplass for fotball. Etter hvert opparbeidet Lia-Brage egen bane på Oldersletta ved [[Møkkelandsvannet]], hvor det på 1960-tallet ble anlagt gress. Denne banen ble etter vert nedlagt på grunn av tvist om grunneierrettighetene.
På 1950- og 1960-tallet var fotballaget en klar toer i distriktet etter [[Harstad Idrettslag]] (HIL) som på den tiden var det suverent beste laget i [[Nord-Norge]]. Lia-Brage hadde ikke egen bane i begynnelsen og fikk bruke [[Harstad Stadion]] (dengang kalt Idrettsplassen) til sine hjemmekamper.  Dette var ingen selvfølge, da laget tilhørte nabokommunen [[Trondenes kommune|Trondenes]], som ikke hadde noen idrettsplass for fotball. Etter hvert opparbeidet Lia-Brage egen bane på [[Oldersletta]] ved [[Møkkelandsvannet]], hvor det på 1960-tallet ble anlagt gress. Denne banen ble etter hvert nedlagt på grunn av tvist om grunneierrettighetene.


== Høydepunkter i fotballhistorien ==
== Høydepunkter i fotballhistorien ==
Lia-Brage hadde allerede fra starten gode spillere, som i hovedsak kom fra Ervik. De vant serien i sin klasse flere år på rad og spilte seg i 1958 opp i 3. divisjon, som var den gjeveste serien i Nord-Norge. Her spilte laget i sesongene 1959, 1960 og 1961 mot de beste lagene i landsdelen.(Nordnorsk fotball tilhørte den gang ikke seriesystemet sør i landet, som var alene om å ha 1.- og 2. divisjonslag. Nord-Norge hadde også sitt eget cupmesterskap og stilte landsdelslag med med årlige kamper mot Nord-Sverige.)
Lia-Brage hadde allerede fra starten gode spillere, som i hovedsak kom fra [[Ervik]]. De vant serien i sin klasse flere år på rad og spilte seg i [[1958]] opp i 3. divisjon, som var den gjeveste serien i [[Nord-Norge]]. Her spilte laget i sesongene 1959, 1960 og 1961 mot de beste lagene i landsdelen.(Nordnorsk fotball tilhørte den gang ikke seriesystemet sør i landet, som var alene om å ha 1.- og 2. divisjonslag. Nord-Norge hadde også sitt eget cupmesterskap og stilte landsdelslag med årlige kamper mot Nord-Sverige.)
{{thumb høyre|Diplom Lia-Brage.jpg|Diplomet for klubbens kretsmesterskap i Sør-Troms krets 1957. Det var dette laget som spilte seg opp til øverste nordnorske avdeling, der de beste lagene i byene Tromsø, Narvik og Harstad var motspillere.}}
{{Thumb|Diplom Lia-Brage.jpg|Diplomet for klubbens kretsmesterskap i Sør-Troms krets 1957. Det var dette laget som spilte seg opp til øverste nordnorske avdeling, der de beste lagene i byene [[Tromsø]], [[Narvik]] og [[Harstad]] var motspillere.}}
Av Lia-Brages faste spillere i glansperioden på slutten av 1950-årene kan nevnes: Norodd Berg, Knut Myreng, Aron Olsen, Odd Munkvold, Edmund Eriksen, [[Gunnar Reppen]], Andreas Ervik, Konrad Ytterstad, Alf Solbakken, Tor Lindbøl, Børge Ytterstad, Sigurd Ervik, [[Anders Solbakken]], Bjørn Bøgner, Bjarne Reppen og Ottar Vollen.
Av Lia-Brages faste spillere i glansperioden på slutten av 1950-årene kan nevnes: Norodd Berg, Knut Myreng, Aron Olsen, [[Odd Munkvold]], [[Edmund Eriksen]], Gunnar Reppen, Andreas Ervik, [[Konrad Ytterstad]], [[Alf Solbakken]], [[Tor Lindbøl]], [[Børge Ytterstad]], Sigurd Ervik, Anders Solbakken, [[Bjørn Bøgner]], [[Bjarne Reppen]] og [[Ottar Vollen]].


I [[1961]] nådde Lia-Brage semifinalen i det nordnorske fotballmesterskapet. Det var bare [[Bodø/Glimt]] med den senere proffspilleren [[Harald Berg (fotballspiller)|Harald Berg]] i spissen som skulle beseires. Lia-Brage var forhåndsfavoritt, men klarte bare uavgjort 2-2 i Harstad, til tross for at mesteparten av kampen foregikk på Bodø/Glimts banehalvdel. Om returkampen i Bodø, hvor Glimt fikk en heldig 3-2-seier, sto det bl.a. i [[Nordlandsposten]]:
I [[1961]] nådde Lia-Brage semifinalen i det nordnorske fotballmesterskapet. Det var bare [[Bodø/Glimt]] med den senere proffspilleren [[Harald Berg (fotballspiller)|Harald Berg]] i spissen som skulle beseires. Lia-Brage var forhåndsfavoritt, men klarte bare uavgjort 2-2 i Harstad, til tross for at mesteparten av kampen foregikk på Bodø/Glimts banehalvdel. Om returkampen i [[Bodø]], hvor Glimt fikk en heldig 3-2-seier, sto det bl.a. i [[Nordlandsposten]]:


{{sitat|De gjenstående 5 minuttene ble nok mer enn spennende for publikum, for Lia-Brage gjør en sluttspurt som tar pusten fra Glimt. Det er stadig hektisk foran Glimts 16-meter hvor det nu er temmelig folksomt – og hva som helst kan skje. Vi øyner så vidt en hands av en av forsvarspillerne inne i feltet og er spent på dommerens reaksjon – men spillet får fortsette. (...) Det ble en spennende, men ikke god kamp. Lia-Brage lå langt over Glimt-guttene i hurtighet og innsatsvilje.}}
{{sitat|De gjenstående 5 minuttene ble nok mer enn spennende for publikum, for Lia-Brage gjør en sluttspurt som tar pusten fra Glimt. Det er stadig hektisk foran Glimts 16-meter hvor det nu er temmelig folksomt – og hva som helst kan skje. Vi øyner så vidt en hands av en av forsvarspillerne inne i feltet og er spent på dommerens reaksjon – men spillet får fortsette. (...) Det ble en spennende, men ikke god kamp. Lia-Brage lå langt over Glimt-guttene i hurtighet og innsatsvilje.}}


== Ski ==
== Ski ==
Allerede på 1920-tallet hadde Brage flere gode skiløpere og -hoppere. Det var flere småbakker i Ervik-bygda og en større bakke på Høgda [[Bjørkerlibakken]].
Allerede på 1920-tallet hadde Brage flere gode skiløpere og -hoppere. Det var flere småbakker i Ervik-bygda og en større bakke på Høgda, kalt [[Bjørklibakken]], der det ble hoppet opp mot 60 m.
På 1950-tallet gjorde laget det godt i aldersbestemte klasser i hopp, og i [[1957]] dominerte guttehoppere fra Lia-Brage klasse 10 år med Arne Aronsen, Per Ole Rustad. Ole Pedersen, Helge Eriksen og Bjørn Vibe. Av voksne utøvere fra denne tiden må nevnes [[Anders Solbakken]], som dominerte kombinertklassen og vant en rekke langrenn.
På 1950-tallet gjorde laget det godt i aldersbestemte klasser i hopp, og i [[1957]] dominerte guttehoppere fra Lia-Brage klasse 10 år med [[Arne Aronsen (skihopper)|Arne Aronsen]], [[Per Ole Rustad]]. [[Ole Pedersen]], [[Helge Eriksen (skihopper)|Helge Eriksen]] og [[Bjørn Vibe]]. Av voksne utøvere fra denne tiden må nevnes Anders Solbakken, som dominerte kombinertklassen og vant en rekke langrenn.


== Kilde ==
== Kilder ==
*Reseach: [[Gunnar Reppen]]
*Reseach: [[Gunnar Reppen]]
*[[Harstad Tidende]]
*[[Nordlandsposten]]


[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Harstad kommune]]
[[Kategori:Idrettslag]]
[[Kategori:Idrettslag]]
Linje 26: Linje 28:
[[Kategori:Fotballklubber]]
[[Kategori:Fotballklubber]]
[[Kategori:Håndball]]
[[Kategori:Håndball]]
{{bm}}