Inniyam (velkomstdans)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 28. feb. 2022 kl. 08:06 av Kallrustad (samtale | bidrag) (lett redigering/formatering)
Hopp til navigering Hopp til søk

Inniyam er en velkomstdans som danses i forbindelse med Thai Pongal.

Thai Pongal er en solfest, en takk for alt sola har gjort for oss. Før selve solfesten starter, er det viktig å velkomne alle sammen. Vi kaller det for Inniyam, som er en velkomstdans.

Struktur

Inniyam består opprinnelig av alt innenfor musikk fra oldtiden. Det vil være folk som danser der noen av de holder blåseinstrumenter. I tillegg til danserne er det folk som bare spiller instrumenter som, tamburin, trommer, miruthangam symbal og stemmen deres. Danserne med instrumenter står foran, resten av danserne bak dem og de som spiller instrumenter står bak de alle. Danserne står i to rekker og det kan være noen i midten hvis det er mange.

Når Inniyam skjer vil det se ut som et tog. De vil ta runden i lokalet der Thai Pongal vil feires og deretter vil danserne bevege seg opp på scenen og danse der, men instrument folka vil stå nede foran scenen. Under alt dette vil de bli filmet og vist på skjermene i lokalet så alle får muligheten til å se.

Tradisjon

Hvordan Inniyam skjer har alltid vært det samme. Sangerne har alltid sunget det samme, det har blitt bevart fra gamle dager. Koreografien ti danserne var det sammen i en stund, men for to år siden ble noe av koreografien endret. Siden vi nå er i moderne tider har det vært en tanke om å endre på koreografien fordi det er det samme, derfor ble det endret. Klærne som ble brukt til Inniyam var blå og oransje sari fram til 2014. Etter det ble det brukt nye klær: barna brukte pavadai sattai og ungdommene brukte sari (gikk for det meste ut på høyden). Fargen på de nye klærne er en typ smørfarge/ hvit.

Dette foregår ikke bare i Norge, men også andre land som for eksempel Frankrike. I Paris, som er hovedstaden til Frankrike tar Inniyam først plass i Thai Pongal før alt annet slik som det er i Norge.

Kilder og litteratur

Denne artikkelen trenger kjelder.