Jens Schow Fabricius: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Endrer mal: Thumb høyre
Ingen redigeringsforklaring
m (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
 
(12 mellomliggende versjoner av 7 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre|Jens Schow Fabricius.jpg|Jens Schow Fabricius|}}'''[[Jens Schow Fabricius]]''' (født i [[Larvik]] [[3. mars]] [[1758]], død i [[Porsgrunn]] [[6. april]] [[1841]]) var sjøoffiser, [[eidsvollsmann]] og stortingsmann. Han oppnådde viseadmirals grad, og innehadde i mange år etter 1814 de høyeste stillinger i det norske sjøforsvaret. Det var han som den [[20. mai]] [[1814]] holdt en avskjedsappell for riksforsamlingen på Eidsvoll som endte med broderring og lovnaden om å være enig og tro til Dovre faller. På Eidsvoll tilhørte han [[Selvstendighetspartiet]], og kan best karakteriseres som liberal patriot. Som sjef for Sjøetatens kommando og generaladjutant for Marinen etter 1814 ble han imidlertid knyttet med sterke militære lojalitetsbånd til sin øverstkommanderende, kongen. For eksempel støttet han unødig aktivt Carl Johans militære sammentrekning ved Christiania i 1821 ([[Lystleiren på Etterstad]]), som var en direkte trussel mot Stortinget i dets motstand mot unionssammensmelting og økt kongemakt.
<onlyinclude>{{Thumb|Jens Schow Fabricius.jpg|Jens Schow Fabricius|}}
'''[[Jens Schow Fabricius]]''' (født i [[Larvik]] [[3. mars]] [[1758]], død i [[Porsgrunn]] [[6. april]] [[1841]]) var sjøoffiser, [[eidsvollsmann]] og [[Stortinget|stortingsmann]]. Han oppnådde viseadmirals grad, og hadde i mange år etter 1814 de høyeste stillinger i det norske sjøforsvaret. Fra Eidsvoll er han mest kjent for den avskjedsappellen han holdt for [[Riksforsamlinga|Riksforsamlingen]] den 20. mai. Appellen endte med broderring og lovnaden om å være [[Enige og tro til Dovre falder!|enige og tro til Dovre faller]]. Fabricius tilhørte [[Selvstendighetspartiet]], og kan best karakteriseres som liberal patriot. Som sjef for [[Sjøetatskommandoen]] og [[generaladjutant]] for marinen etter 1814 ble han imidlertid knyttet med sterke militære lojalitetsbånd til sin øverstkommanderende, kongen. For eksempel støttet han unødig aktivt Carl Johans militære sammentrekning ved Christiania i 1821 ([[Etterstad_(strøk)#Militært_område_og_travbane|Lystleiren på Etterstad]]). Militærmanøveren var en direkte trussel mot Stortinget, der det var sterk motstand mot unionssammensmelting og økt kongemakt.</onlyinclude>


== Familie ==
== Familie ==
Jens Fabricius var sønn av Lars Sørensen Fabricius (1695-1761) og hans kone i andre ekteskap. Kildene oppgir vekselsvis Sophie Magdalene Brinck og Birgitte Marie Humble som Lars Fabricius' første og andre hustru og altså mor til Jens.<ref>Hos Koht og Lindstøl er morens navn oppgitt som Birgitte Marie Humble, mens i ''Dansk biografisk leksikon'' og ''Officerer ved Den dansk-norske Søetat'' er det Sophie Magdalene f. Brinck oppført som andre hustru og mor til Jens, mens Birgitte Marie Humble oppgis å være Laurs Fabricius' første hustru, d. 1739).</ref> Det framgår ikke av gjennomgåtte kilder hvor mellomnavnet Schow (også skrevet Schou og Schouw) kommer fra.
Jens Fabricius var sønn av Lars Sørensen Fabricius (1695-1761) og hans kone i andre ekteskap. Hos Koht (1929) og Lindstøl (1914) er morens navn oppgitt som Birgitte Marie Humble, mens Topsøe-Jensen (1935 og 1980) mener at Lars J. Fabricius' andre hustru og mor til Jens var Sophie Magdalene f. Brinck. Birgitte Marie Humble oppgis der å være første hustru, død 1739.  
 
Det framgår ikke av gjennomgåtte kilder hvor Jens Scow Fabricius' mellomnavn (også skrevet Schou og Schouw) kommer fra.


Faren var overinspektør ved [[Larvik jernverk]] og [[Leksikon:Birk|overbirkedommer]] i [[Larvik grevskap|grevskapet Larvik]]. Han døde da Jens var bare tre år gammel.
Faren var overinspektør ved [[Larvik jernverk]] og [[Leksikon:Birk|overbirkedommer]] i [[Larvik grevskap|grevskapet Larvik]]. Han døde da Jens var bare tre år gammel.
Linje 38: Linje 41:


== I tjeneste for den nye staten ==
== I tjeneste for den nye staten ==
Sjøkrigskommissariatet ble etter inngåelsen av unionen omdannet til et [[Sjøkrigskollegium]], og Fabricius fortsatte som sjef for den nye institusjonen, utnevnt 17. november 1814 og forfremmet til [[kontreadmiral]]. Som kollegiesjef hadde han ansvar for «alt Commando- og Økonomivæsen vedkommende Søetaten samt Lods- og Fyrvæsenet». Fabricius var med andre ord sjøforsvarssjef. Denne myndigheten ble etter bare et år overført til marineministeren, men Fabricius skulle da være hans faste stedfortreder både som kollegiesjef og som marineminister. Han ble av den norske regjering utpekt til å lede forhandlingene med Danmark om eiendomsretten til den norske flåten, som jo hadde vært en integrert del av den danske sjøkrigsmakt. I følge Koht inntok Fabricius et «sterkt norsk standpunkt», somm kombinert med fleksibilitet som forhandler bidro til et godt resultat for Norge. I 1817 ble Fabricius utnevnt til sjef for Sjøetatens kommando, og året etter til kongens generaladjutant for marinen. Han ble i 1821 forfremmet til [[viseadmiral]].
Sjøkrigskommissariatet ble etter inngåelsen av unionen omdannet til et [[Sjøkrigskollegium]], og Fabricius fortsatte som sjef for den nye institusjonen, utnevnt 17. november 1814 og forfremmet til [[kontreadmiral]]. Som kollegiesjef hadde han ansvar for «alt Commando- og Økonomivæsen vedkommende Søetaten samt Lods- og Fyrvæsenet». Fabricius var med andre ord sjøforsvarssjef. Denne myndigheten ble etter bare et år overført til marineministeren, men Fabricius skulle da være hans faste stedfortreder både som kollegiesjef og som marineminister. Han ble av den norske regjering utpekt til å lede forhandlingene med Danmark om eiendomsretten til den norske flåten, som jo hadde vært en integrert del av den danske sjøkrigsmakt. I følge Koht inntok Fabricius et «sterkt norsk standpunkt», som kombinert med fleksibilitet som forhandler bidro til et godt resultat for Norge. I 1817 ble Fabricius utnevnt til sjef for Sjøetatens kommando, og året etter til kongens generaladjutant for marinen. Han ble i 1821 forfremmet til [[viseadmiral]].


== Kongens mann ==
== Kongens mann ==
Linje 46: Linje 49:


== Eldre dager på Osebakken ==
== Eldre dager på Osebakken ==
Enten det hadde politiske eller andre årsaker, og enten det var i samsvar med Fabricius egne ønsker eller ikke, synes det klart at Fabricius i tiden etter dette hadde liten praktisk befatning med forvaltningen og utviklingen av marinen, tross de høye militære stillinger han fremdeles hadde. Koht skriver at han faktisk nå var «ute av aktiv tjeneste». Fabricius flyttet til [[Osebakken]], et tettsted rett ved [[Porsgrunn]] by. Der kjøpte han av apoteker Mülertz et hus som etter hvert ble kalt Admiralgården (Storgata 218), og som er bevart til denne dag.
Enten det hadde politiske eller andre årsaker, og enten det var i samsvar med Fabricius egne ønsker eller ikke, synes det klart at Fabricius i tiden etter dette hadde liten praktisk befatning med forvaltningen og utviklingen av marinen, tross de høye militære stillinger han fremdeles hadde. Koht skriver at han faktisk nå var «ute av aktiv tjeneste». Fabricius flyttet til [[Osebakken]], et tettsted rett ved [[Porsgrunn]] by. Der kjøpte han av apoteker Mülertz et hus som etter hvert ble kalt Admiralgården ([[Storgata (Porsgrunn)|Storgata]] 218), og som er bevart til denne dag.


Det er sprikende opplysninger i litteraturen om når Fabricius flyttet til Osebakken. Tønnessen (1957) skriver at han kjøpte det omtalte huset allerede i 1815, og at Fabricius hadde etablert seg på stedet «straks etter krigens slutt». Schnitler (1914) mener at Fabricius bodde der bare de siste fem år av sitt liv, noe som åpenbart ikke kan være riktig. Et sikkert holdepunkt er at Fabricius er oppført i sølvskattelisten fra stedet i år 1823. Etter alt å dømme må han ha kommet der en god stund før det.
Det er sprikende opplysninger i litteraturen om når Fabricius flyttet til Osebakken. Tønnessen (1957) skriver at han kjøpte det omtalte huset allerede i 1815, og at Fabricius hadde etablert seg på stedet «straks etter krigens slutt». Schnitler (1914) mener at Fabricius bodde der bare de siste fem år av sitt liv, noe som åpenbart ikke kan være riktig. Et sikkert holdepunkt er at Fabricius er oppført i sølvskattelisten fra stedet i år 1823. Etter alt å dømme må han ha kommet der en god stund før det.
Linje 57: Linje 60:


[[Edvard Os]] gir i [[Norsk allkunnebok]] denne attesten til Jens Schow Fabricius: «F. var ein folkeleg og sers vel omtykt mann».
[[Edvard Os]] gir i [[Norsk allkunnebok]] denne attesten til Jens Schow Fabricius: «F. var ein folkeleg og sers vel omtykt mann».
==Grav==
Jens Schow Fabricius ble gravlagt ved [[Østre Porsgrunn kirke]]. Den brant ned i 2011, og i forbindelse med byggearbeider ble det i januar 2018 begått en feil på den historiske kirkegården. Den er av [[Riksantikvaren]] regna som en av de viktigste verneverdige kirkegårdene i Norge, og det hadde kommet klare føringer om at de historiske gravene ikke møtte røres. Allikevel ble gravene til Fabricius, hans kone og [[Nicolai Benjamin Aall (1769–1854)|Nicolai Benjamin Aall]] gravd opp. Da Riksantikvaren ble kjent med dette varslet de om mulig politianmeldelse. I den første meldinga om saken fra [[Porsgrunn kirkelige fellesråd]] fikk Riksantikvaren beskjed om at man ikke visste hvor levningene var. Det ble da gitt melding til [[Telemark fylkeskommune]] om at Riksantikvaren ønska at de fulgte opp med en anmeldelse, men fylkeskommunen valgte å ikke gjøre dette. Årsaken til hendelsen skal være mangelfull kommunikasjon mellom byggherre (det kirkelige fellesrådet) og entreprenøren. Under prosessen ble det klart at man allikevel visste hvor levningene var, og at arkeologer skal ha vært involvert i arbeidet. Planen er å gravlegge dem på samme stedet når byggearbeidet er over våren 2019.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
*Berg, Roald: ''Profesjon - union - nasjon. Norsk forsvarshistorie bd. 2 1814-1905''. Eide  forlag 2001.
*Berg, Roald: ''Profesjon - union - nasjon. Norsk forsvarshistorie bd. 2 1814-1905''. Eide  forlag 2001.
*Koht, Halvdan: Artikkel om Fabricius i ''Norsk biografisk leksikon'' 1929.
*[[Koht, Halvdan]]: Artikkel om Fabricius i ''Norsk biografisk leksikon'' 1929.
*Lindstøl, Tallak: ''Stortinget og statsraadet 1814-1914. Bind I, 1. del''. Kristiania 1914.
*Lindstøl, Tallak: ''Stortinget og statsraadet 1814-1914. Bind I, 1. del''. Kristiania 1914.
*Schnitler, Carl W.: «Officerene» i Halvdan Kohts og Carl W.Schnitlers kapittel om eidsvollsmennene i ''Eidsvold 1814''. Kristiania 1914.  
*Schnitler, Carl W.: «Officerene» i Halvdan Kohts og Carl W.Schnitlers kapittel om eidsvollsmennene i ''Eidsvold 1814''. Kristiania 1914.  
* Setten, Karen: [https://www.dagbladet.no/nyheter/gravde-opp-levninger-fra-kirkegard-na-ma-de-gravlegge-eidsvoll-mannen-pa-nytt/69331565 «Gravde opp levninger fra kirkegård. Nå må de gravlegge Eidsvoll-mannen på nytt»], ''Dagbladet''. Publ. 2018-01-11, lest 2018-01-11.
*Topsøe-Jensen, T.A. og Marquard, E.: ''Officerer i den Dansk-norske Søetat 1660-1814 og Den Danske Søetat 1814-1932. Første Bind.'' København 1935.
*Topsøe-Jensen, T.A. og Marquard, E.: ''Officerer i den Dansk-norske Søetat 1660-1814 og Den Danske Søetat 1814-1932. Første Bind.'' København 1935.
*Topsøe-Jensen, Th.: Artikkel om ''Fabricius i Dansk biografisk leksikon''. København 1980.
*Topsøe-Jensen, Th.: Artikkel om ''Fabricius i Dansk biografisk leksikon''. København 1980.
*Tønnessen, Joh. N.: ''Porsgrunns historie. Fra trelast og skipsfart til industri 1807-1920''. Porsgrunn 1957.
*Tønnessen, Joh. N.: ''Porsgrunns historie. Fra trelast og skipsfart til industri 1807-1920''. Porsgrunn 1957.
== Referanser ==
== Referanser ==
<references/>
<references/>


==Eksterne lenker==
* {{hbr1-1|pd00000011094516|Jens Schow Fabricius}}.


{{DEFAULTSORT:Fabricius, Jens Schow}}
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Eidsvollsmenn]]
[[Kategori:Stortingsrepresentanter]]
[[Kategori:Stortingsrepresentanter]]
[[Kategori:Offiserer]]
[[Kategori:Offiserer]]
Linje 77: Linje 92:
[[Kategori:Fødsler i 1758]]
[[Kategori:Fødsler i 1758]]
[[Kategori:Dødsfall i 1841]]
[[Kategori:Dødsfall i 1841]]
{{F2}}
{{bm}}