Jens Schow Fabricius: Forskjell mellom sideversjoner

Mellomlagring
Ingen redigeringsforklaring
(Mellomlagring)
Linje 42: Linje 42:


== Kongens mann ==
== Kongens mann ==
Tross sitt utvetydige standpunkt for norsk selvstendighet i 1814, ble Fabricius som høy militær tjenestemann ytterst lojal overfor kongen. Dette ga seg et bemerkelsverdig utslag i 1821, da forholdet mellom kongen og Stortinget var særlig spent spesielt over lov om avskaffelse av adel, som kongen gjentatte ganger hadde nektet sanksjon på, og over spørsmålet om statsgjelden i forhandlingene med Danmark. Kongen kalte norske og svenske soldater sammen til fellesøvelse på Etterstad, de svenske med skarp ammunisjon.
Tross sitt utvetydige standpunkt for norsk selvstendighet i 1814, ble Fabricius som høy militær tjenestemann ytterst lojal overfor kongen. Dette ga seg et bemerkelsverdig utslag i 1821, da forholdet mellom kongen og Stortinget var særlig spent spesielt over lov om avskaffelse av adel, som kongen gjentatte ganger hadde nektet sanksjon på, og over spørsmålet om statsgjelden i forhandlingene med Danmark.  
 
Kongen kalte norske og svenske soldater sammen til fellesøvelse på Etterstad, de svenske med skarp ammunisjon. Det er ingen tvil om at kongen overveide statskupp mot Stortinget. I den situasjonen fikk Fabricius i stand en underskriftaksjon blant brigadesjefene med støtte til stattholderen, som var øverstkommanderende for de samlede norske styrker i kongens sted. Blant annet på grunn av dette oppstod rykter om at Fabricius og/eller andre høye militære hadde til hensikt å støtte et slikt statskupp. En som tok disse ryktene alvorlig, var statsråd for Hæren, Peter Motzfeldt. Han var selv høy offiser og eidsvollsmann, men med et mer distansert forhold til kongen og en sterkere lojalitet til den lovgivende makt og den norske regjering enn Fabricius.


== Eldre dager på Osebakken ==
== Eldre dager på Osebakken ==
Veiledere, Administratorer
9 136

redigeringer