Jens Schow Fabricius: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 47: Linje 47:


== Eldre dager på Osebakken ==
== Eldre dager på Osebakken ==
Enten det hadde politiske eller andre årsaker, og enten det var i samsvar med Fabricius egne ønsker eller ikke, synes det klart at Fabricius i tiden etter dette av hadde liten praktisk befatning med forvaltningen og utviklingen av marinen, tross dei høye militære stillinger han fremdeles hadde. Koht skriver at han faktisk nå var «ute av aktiv tjeneste». Han flyttet til Osebakken, et ladested som seinere ble innlemmet i Porsgrunn by. Der kjøpte han av apoteker Mülertz et hus som etter hvert gikk under navnet Admiralgården (Storgata 218), og som er bevart til denne dag.
Enten det hadde politiske eller andre årsaker, og enten det var i samsvar med Fabricius egne ønsker eller ikke, synes det klart at Fabricius i tiden etter dette av hadde liten praktisk befatning med forvaltningen og utviklingen av marinen, tross dei høye militære stillinger han fremdeles hadde. Koht skriver at han faktisk nå var «ute av aktiv tjeneste». Han flyttet til [[Osebakken]], et [[ladested]] som seinere ble innlemmet i [[Porsgrunn]] by. Der kjøpte han av apoteker Mülertz et hus som etter hvert gikk under navnet Admiralgården (Storgata 218), og som er bevart til denne dag.
 
Det er sprikende opplysninger i litteraturen om når Fabricius flyttet til Osebakken. Tønnessen (1957) skriver at han kjøpte det omtalte huset allerede i 1815, og at Fabricius hadde etablert seg på stedet «straks etter krigens slutt». Schnitler (1914) mener at Fabricius bodde der bare de siste fem år av sitt liv, noe som åpenbart ikke kan være riktig. Et sikkert holdepunkt er at Fabricius er oppført i sølvskattelisten fra stedet i år 1823. Og etter alt å dømme må han ha kommet der en god stund før dette.
 
[[Selskabet for Norges Vel]] sendte nemlig i mars 1822 en henvendelse til admiral Fabricius på Osebakken, noe som gav støtet til dannelsen av [[Selskabet for Porsgrunds og Osebakkens Vel]]. Der var Fabricius med blant de drivende krefter. Han var helt klart engasjert i
 


Det er sprikende opplysninger i litteraturen om når Fabricius flyttet til Osebakken. Tønnessen (1957) skriver at han kjøpte det omtalte huset allerede i 1815, og at Fabricius hadde etablert seg på stedet «straks etter krigens slutt». Schnitler (1914) mener at Fabricius bodde der de siste fem år av sitt liv, noe som åpenbart ikke kan være riktig. Et sikkert holdepunkt er at Fabricius betalte er oppført i sølvskattelisten fra stedet i år 1823.




Veiledere, Administratorer
9 136

redigeringer