Johan Christopher Brun (1838–1914): Forskjell mellom sideversjoner

Språkpirk
Ingen redigeringsforklaring
(Språkpirk)
 
(14 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Johan Christopher Brun (f. 1838 i Fredrikshald - d. 30 okt. 1914 i Trondheim) farmasøyt og apoteker.
'''[[Johan Christopher Brun (1838–1914)|Johan Christopher Brun]]''' (født 10 januar 1838 i [[Fredrikshald]], død 30 oktober 1914 i [[Trondheim]]) var farmasøyt og apoteker.


Han tok farmasøyteksamen i 1859. I mars 1864 fikk han bevilling til og drive Svaneapoteket i Trondheim og her ble han værende i 50 år til han døde. Han ble en av byens mest kjente personligheter. Han nedla et stort og betydningsfullt arbeide. Foruten og drive apotek var han i flere år medlem av bystyret. Han var stortingssuppleant for Venstre i perioden 1895-1897. Han var formann for representantskapet i Norges Bank. Han var medlem av komiteen for domkirkens restaurering. Han satt i styret for flere banker og industrielle bedrifter. Han var æresmedlem i Arbeiderforeningen. Han ble oppnevnt som medlem av den departementale kommisjon vedrørende apotekerutdanningen. Han var interessert i litteratur og skrev mye selv. Både av faglig art og med dramatiske arbeider. I 1863 ble stykket «Magnus den gode» som var skrevet av Brun spilt på teatret.  
Han kom som en ung 15-åring til Trondheim og Løveapoteket som apotekerlærling i 1853. Han tok farmasøyteksamen i 1859. Da apoteker Basløw som drev Svaneapoteket døde i 1863 drev han dette på vegne av dødsboet. I mars 1864 kjøpte han Svaneapoteket i [[Kongens gate (Trondheim)|Kongens gate]] 14 B. Samtidig fikk han bevilling, og her ble han værende i 50 år til han døde.  


Alle som kom i kontakt med den elskverdige mannen kom til og holde av han. Han var svært dyktig i sitt fag og holdt med det like til sin bortgang. Han etterlot seg hustru født Hagen. I 1913 hadde de gullbryllup.
Brun ble en av byens mest kjente personligheter. Han nedla et stort og betydningsfullt arbeide. Foruten og drive apotek var han i flere år medlem av bystyret. Han var stortingssuppleant for [[Venstre]] i perioden 1895-1897 og møtte tinget en kort periode. Som lokalpolitiker var han en av det gamle Venstres mest fremtredende og var en folketaler og skribent for partiet. Gjennom politikken ble han en personlig venn av [[Bjørnstjerne Bjørnson]]. Han var formann for representantskapet i [[Norges Bank]]. Han var medlem av komiteen for domkirkens restaurering. Han satt i styret for flere banker og industrielle bedrifter. Han ble oppnevnt som medlem av den departementale kommisjon vedrørende apotekerutdanningen.  


Han var æresmedlem i Arbeiderforeningen. I 1899 ble apoteker Brun utnevnt til ridder av St. Olavs orden for sitt bidrag til byen og især for sitt fag. Hans arbeid med apoteklovgivningen var utslagsgivende.


Kilde: Trondhjems adresseavis 30 okt. 1914 (nekrolog)
Brun var interessert i litteratur og skrev mye selv. Både av faglig art og med dramatiske arbeider. Som tyveåring skrev han dikt til sin by Trondheim. I tillegg til sine poetiske sysler var han interessert i de gamle sagaene. I 1863 ble stykket «Magnus den Gode» som var skrevet av Brun spilt på teatret.
 
Alle som kom i kontakt med den elskverdige mannen kom til å holde av han. Han var svært dyktig i sitt fag og holdt på med det like til sin bortgang. Han etterlot seg hustru Cecilie Georgine født Hagen. I 1913 hadde de gullbryllup.
 
== Kilde ==
 
*''Trondhjems adresseavis'' 30. oktober 1914 (nekrolog).
* Farmaciae kulturibus
 
{{DEFAULTSORT:BRUN; JOHAN CHR.}}
 
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Halden kommune]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1838]]
[[Kategori:Dødsfall i 1914]]
[[Kategori:Apotekere]]
[[Kategori:Lokalpolitikere]]
[[Kategori:Venstrepolitikere]]
{{bm}}
Veiledere, Administratorer
173 321

redigeringer