Johan Koren Christie (1909–1995)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 27. mai 2023 kl. 07:48 av Steinar Bunæs (samtale | bidrag) (Ny side: thumb|400px|Generalmajor Johan Koren Christie. Generalmajor '''Johan Koren Christie''' var født 23. juli 1909 i Stange. Han…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Generalmajor Johan Koren Christie.

Generalmajor Johan Koren Christie var født 23. juli 1909 i Stange. Han begynte som læregutt på Kjeller flyfabrikk i 1920-årene, og gjennomgikk Hærens flyskole i 1929-1930. Han ble diplomingeniør i flyteknikk fra Berlins Høyskole i 1935, og ble tilsatt som teknisk sjef for Hærens flyvåpen i 1940. Ved krigsutbruddet i 1940 var Christie i Sverige og studerte med sikte på å komme i gang med ny jagerflyproduksjon på Kjeller. Det var lagt opp til å starte en lisensproduksjon av den amerikanske Curtiss 75A-6 – et meget avansert jagerfly på den tiden. Det ble hevdet at alt var klart for signering av en samarbeidsavtale mellom Nordisk Aluminium i Holmestrand, Strømmens Værksted og Kjeller flyfabrikk da det tyske overfallet inntraff.

Høyt dekorert Etter krigsutbruddet kom Christie seg til England, der han etter hvert kom inn i det britiske Bomber Command. Han fløy RAF 35 skvadron, først med Handley Page Halifax, og den siste tiden med Avro Lancaster. Han fløy i alt 41 tokt, og ble høyt dekorert for en enestående innsats.

Hjemføring av norske krigsfanger

De første årene etter krigen arbeidet han med hjemføring av deporterte norske krigsfanger fra Tyskland. Han kom til Kjeller på et tidspunkt da det var klart at man sto foran avviklingen av våpenhjelpen, og at Luftforsvaret etter hvert selv måtte finansiere både drift og investeringer. Overgangen man sto foran ville bli nærmest dramatisk, idet en tilsvarende økning av det norske forsvarsbudsjettet ikke var realistisk. Christie, som mange andre, så behovet for omfattende rasjonalisering i Luftforsvaret for å redusere driftsutgiftene, men han var også opptatt av å få norsk industri engasjert i militære produksjonsprogrammer. Christie følte seg mer som bedriftsleder enn general som sjef for en virksomhet med rundt 1000 ansatte, hvorav mer enn 70% sivile. Han kom godt ut av det med alle, og var en flittig gjest ute ved avdelingene – særlig i verkstedene. Christie var sjef for LFK til 31. juli 1974, da han sluttet ved oppnådd aldersgrense.

Kilder