Berlin

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Berlin med bydeler
Foto: TUBS (2012).
Berlin er fullstendig omsluttet av Brandenburg (grønt)

Berlin er både hovedstad i Tyskland og en delstat. Byen ligger på den nordtyske sletten ved elven Spree, og er helt omgitt av delstaten Brandenburg. Berlin dekker et areal på 891 kvadratkilometer og har 3 677  472 innbyggere (2021) som gir en befolkningstetthet på 4126,8 per km².

Historie

Berlin ble skilt ut fra Brandenburg som egen egen provins i det daværende Preussen i 1920, samtidig ble store områder og tidligere egne byer som Charlottenburg lagt til byen og den fikk den nåværende utstrekning.

Under Tysklands deling fram til 1990 var byen delt og formelt okkupert, mens den østlige delen var fra 1949 hovedstad i Øst-Tyskland, mens den vestlige var fra 1950 en selvstyrt delstat i Vest-Tyskland som etablerte sin hovedstad i Bonn ved opprettelsen av Forbundsrepublikken i 1955. Vest-Berlins representanter i nasjonalforsamlingen Forbundsdagen hadde imidlertid ikke stemmerett.

Etter den Tysklands gjenforening ble og byen formelt samlet i oktober 1990. Berlin fikk status som hovedstad og egen delstat, og i 1991 vedtok forbundsdagen at Tysklands regjering og forbundsdag skulle flytte fra Bonn til Berlin.

Tilknytning til Norge

De nordiske land har et felles ambassadekompleks fra 1999 i Berlin, beliggende i Tiergartens sørlige utkant i bydelen Mitte. Hver ambassade har sin egen bygning, bygget i materialer fra vedkommende land, i tillegg til en felles bygning. Ambassadekomplekset er tegnet av et østerriksk-finsk arkitektkontor (Alfred Berger og Tiina Parkkinen i Wien). Bygningskomplekset ble åpnet av de fem nordiske lands statsoverhoder i 1999. Den norske ambassaden har adresse Rauchstrasse 1.
Foto: Stig Rune Pedersen (2008).

Mange nordmenn har tatt utdanning i Berlin eller i de nærliggende områder. Dette var allerede fra 1840-åra, men særlig fra rundt 1880-åra og fram til første verdenskrig, men også noen i 1920-åra.

Særlig mange har tatt ingeniør- eller arkitektutdanning ved Königliche Technische Hochschule Charlottenburg som lå i Brandenburg fram til denne byen og store områder rundt Berlin ble innlemmet i Berlin og opprettet som egen provins i 1920. Andre fikk arkitektutdanning fra Berliner Bauakademie.

I tillegg har mange tatt kunstfaglig utdanning i Berlin, både innen billedkunst, musikk og skuespill. En del innen kunstfag var også utøvende kunstnere i byen i perioder.

Noen har også tatt juridisk videreutdanning, samt innen teologi, medisin og odontologi.

Personer

Galleri

Kilder


Koordinater: 52.5195° N 13.4096° Ø