Johannes Bakken: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (lenke Olav Torsteinsson Bakken)
(litt pirk)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''Johannes Bakken''' ble født i [[Langlim]] i [[Seljord]] [[19. april]] [[1899]], men ble bosatt i [[Kviteseid]] og døde der [[10. desember]] [[1996]]. Han var bror til [[lokalhistoriker]]en og [[bygdebokforfatter]]en [[Olav Torsteinsson Bakken |Olav Bakken]]. Johannes Bakken var [[haugianer]] gjennom to ætteledd, men ble omvendt gjennom [[pinsevekkelsen]] i [[1918]]. To år senere reiste han til [[Oslo]] på [[bibelskole]]. Deretter reiste han rundt som omreisende [[lekpredikant]]. Fela og bibelen var hans faste følge i 60 år. Der det ikke var bedehus, var det husmøter. Bakken var sangdikter og sang mens han selv spilte fele (felesanger). Han dikta mer enn 400 sanger og dikt, det meste ble skrevet etter [[1940]]. Hans mest kjente tekst er: Langt inn på ville heii (Den ville sauen), som bl.a. [[Gunstein Draugedalen]] har gjort kjent.  Han var kjent for å være folkelig og direkte, og har brukt et «Kanaans språk».</onlyinclude>  
<onlyinclude>'''Johannes Bakken''' (født i [[Langlim]] i [[Seljord]] [[19. april]] [[1899]], død i [[Kviteseid]] [[10. desember]] [[1996]]) var [[lekpredikant]], bosatt i [[Kviteseid]].
 
Han var bror til [[lokalhistoriker]]en og [[bygdebokforfatter]]en [[Olav Torsteinsson Bakken |Olav Bakken]]. Johannes Bakken var [[haugianer]] gjennom to ætteledd, men ble omvendt gjennom [[pinsevekkelsen]] i [[1918]]. To år senere reiste han til [[Oslo]] på [[bibelskole]]. Deretter reiste han rundt som omreisende lekpredikant. Fela og bibelen var hans faste følge i 60 år. Der det ikke var bedehus, var det husmøter. Bakken var sangdikter og sang mens han selv spilte fele (felesanger). Han dikta mer enn 400 sanger og dikt, det meste ble skrevet etter [[1940]]. Hans mest kjente tekst er: Langt inn på ville heii (Den ville sauen), som bl.a. [[Gunstein Draugedalen]] har gjort kjent.  Han var kjent for å være folkelig og direkte, og har brukt et «Kanaans språk».</onlyinclude>  


I [[1931]] giftet han seg og flyttet til Kviteseid der han har bodd og vært [[forstander]].  
I [[1931]] giftet han seg og flyttet til Kviteseid der han har bodd og vært [[forstander]].  


===Kilde===
==Kilde==
*[http://www.soge.kviteseid.no/individual.php?pid=I19170&ged=Kviteseid.GED Kviteseid gards- og ættesoge på nett]
*[http://www.soge.kviteseid.no/individual.php?pid=I19170&ged=Kviteseid.GED Kviteseid gards- og ættesoge på nett]


===Ekstern lenke===
==Ekstern lenke==
* [http://www.videoarkivet.no/mp3media/1007/cd01_2del02.mp3 Lydopptak fra pinsemøte og sang av Johannes Bakken].
* [http://www.videoarkivet.no/mp3media/1007/cd01_2del02.mp3 Lydopptak fra pinsemøte og sang av Johannes Bakken].



Sideversjonen fra 8. aug. 2014 kl. 06:02

Johannes Bakken (født i Langlim i Seljord 19. april 1899, død i Kviteseid 10. desember 1996) var lekpredikant, bosatt i Kviteseid.

Han var bror til lokalhistorikeren og bygdebokforfatteren Olav Bakken. Johannes Bakken var haugianer gjennom to ætteledd, men ble omvendt gjennom pinsevekkelsen i 1918. To år senere reiste han til Oslobibelskole. Deretter reiste han rundt som omreisende lekpredikant. Fela og bibelen var hans faste følge i 60 år. Der det ikke var bedehus, var det husmøter. Bakken var sangdikter og sang mens han selv spilte fele (felesanger). Han dikta mer enn 400 sanger og dikt, det meste ble skrevet etter 1940. Hans mest kjente tekst er: Langt inn på ville heii (Den ville sauen), som bl.a. Gunstein Draugedalen har gjort kjent. Han var kjent for å være folkelig og direkte, og har brukt et «Kanaans språk».

I 1931 giftet han seg og flyttet til Kviteseid der han har bodd og vært forstander.

Kilde

Ekstern lenke