Jul Holmen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 3. des. 2009 kl. 15:51 av Ronny Hansen (samtale | bidrag) (Første tekst)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Jul Holmen.

Jul Holmen født 11.feb.1861 på småbruket Engsholmen i Kråkstad. Død 18.juni 1941 på Lysneveien i Ski. Etternavnet var dengang Andreasen som ble forandret til Holmen omkring 1900.

Jul var en typisk representant for de generasjonenene som forlot primærnæringen i jordbruket og benyttet de mulighetene de tekniske og arbeidsmessige forandringer som skjedde mellom 1860 til 1940.

oppvekst i Kråkstad

Jul vokste opp i en søskenflokk på 8.4 Søstre og 3 brødre. Jul var 14 år da faren døde. De 4 eldre søskene var allerede flyttet hjemmefra på dette tidspunkt. Den yngste broren er bare 5 år gammel. Året etter leser Jul for presten for å bli konfirmert.

Tidlig ut i arbeidslivet

Sitat:I Follominne årbok 2001 i en artikkel av Bi Five Magnus som er kalt Skibyen blir til, står det følgende: Jernbaneskjæringa gjennom Skimorenen ble spadd ut for hånd. Unge Jul Holmen fra Engsholmen i Ski organiserte transporten av all den utspadde massen fra skjæringa. Alt sammen ble kjørt inn til Tusse og brukt til oppfylling for jernbanesporet forbi tjernet.Sitat slutt:

Arbeidet var ferdig i 1875 og Jul er da bare 15 år gammel. Dette tyder på at man startet arbeidslivet i svært ung alder. Jul arbeidet på jernbaneanleggene i Kråkstad / Ski området og var med på skinneleggingen blant annet. Jul og hans eldre bror arbeidet også som snekkere hovedsaklig med husbygging.

Til Amerika

Året 1882 den 12 mai reiser Jul til Amerika nærmere bestemt Minneapolis. Ferden går fra Kristiania til Hull i Engeland og derfra til Amerika. I Amerika har hans eldste bror 2 opphold tidligere. Jul er 21 år når han reiser. Her jobber Jul og broren på et område broren eide. De driver hogst og transporterer tømmeret via utgravede grunne kanaler. Når frosten kom og kanalene bele islagt ble uttransporten relativt enkel på isen. Jul og broren leide inn indianere og andre emigranter for å utføre arbeidet.

Tilbake til Norge

Mens broren ble igjen i Amerika reiste Jul hjem etter ca. 2 års opphold over there. Her hjemme får Jul arbeid som hovslager ved det militære hovedarsenal i Kristiania Han gikk så i lære på Kongsberg våpenfabrikk der han blir utlært til våpensmed. Han returnerer til Kristiania og fortsetter å jobbe ved det militære hovedarsenal i Kristiania som våpensmed .

Stifter familie med kone og barn

I året 1887 gifter Jul seg med Regine Nikoline Nilsdatter fra (Drammen) eller mer nøyaktig Skoger i daværende Vestfold. Fra 1889 til 1895 bor familien i -------gt. og får her 3 barn. I 1895 overfører Juls mor gårdsbruket til sin sønn Christian og Jul og de andre søsknene blir løst ut. Jul arver 292 kroner og 38 øre.

Militær karriere kombinert med egen bedrift

I 1896 er familien bosatt i Fredrikstad i gamlebyen og får sønnen Erling. Jul arbeidet for det militære med våpen og tekniske ting.

Familien flytter til Ski 1889 bostedet er Hagen av Sander Den 9. mai 1900 får Jul og Regine en sønn Jul, som dør allerede den 14. oktober samme år.

Det militære engasjement ga rom for å drive egne virksomheter. Jul driver en dampsag på tomten hvor Prix ligger i dag. Sagbruket var i drift periodevis og drev med leieskur for Ljansbruket. Mannskapene var utleid derfra. Sagbruket drev også med høvling av takspon.Bøndene i området leverte kubb til produksjonen.Taksponene ble høvlet på skrå og helst av ospevirke. Taksponen ble brukt alene eller som undertak for takstein. Jul benyttet dette i sitt eget hus og på sønnens hus begge i Lysneveien i Ski. (Artikkelforfatteren skiftet selv ut spontaket på et av husene i 1976.)Småskrift hvis mulig. Samtidig hadde Jul engasjement i det militære på Monsrud,Gamle Ski Arteileri og militærdeppo.(A.R.1) Lokalt kalt deppo(et). Senere drev han egen smie samtidig med militærengasjementet.

Fortjenestemedalje og pensjon

Den 21. januar 1924 mottar Jul Kongens fortjenestemedalje i sølv som komandørsjersjant. Jul er nå 63 år gammel og går av som pensjonist fra det militære virke.

Ettermæle

Ved Jul Holmen bortgang 1941 sto følgende i Østlandets Blad.

sitat: Våbensmed Jul Holmen døde plutselig fredag eftermiddagav hjerteslag. Han hadde holdt på ute i verkstedet hele dagen, men følte seg sliten og vilde avslutte en halvtimes tid tidligere en vanlig. Han var såvidt kommet inn og hadde tent pipen sin da hjertet nektet å fungere.

Med Jul Holmen er et hjertensgodt meneske vandret bort. Aldri et vondt ord vekslethan med noe meneske og altid var han elskverdigheten selv. Han var høvdingen innen familien og alle sines gjøren og laden fulgte han med aldri sviktende oppmerksomhet. Jul Holmen var født og oppvokst i Kråkstad. isin ungdom opholdt han seg et par år over i Amerika og efter hjemkomsten blev han ansatt ved det militære hovedarsenal i Oslo. Efter noen år som hovslager avancerte han til våbensmed og som sådan tjenestegjorde han helt til han i 1926 trådte tilbake i henhold til alderesgrenseloven. Men i virksomhet var han alikevel til helt op i sin høie alderdom, Hver dag har man kunnet finne Holmen i sin smie. Holmen var en særdeles interessert våbensmed. Han var litt av en tusenkunstner når det gjalt forbedringer og nye små opfinnelser av militærteknisk art.Den lengste av Holmens tjenestetid falt på det militære verksted i Ski. Her har han i ca. 40 år hatt sin daglige dont når han ikke var ute på militærtjeneste under våbenøvelser og aldri en dag har han vært syk. Da Holmen trådte tilbake i 1926 blev han dekorert med fortjenestemedaljen.Han var en tid medlem av det gamle Kråkstad herredstyre som representant for Ski. Holmens hustru døde i 1925. Han efterlater sig 6 voksne barn hvorav de 5 er bosatt i Skibyen.

Noe mere må nevnes

Etter Holmens død benyttet svigersønnene brødrene Ørnulf og Kåre Karterud våpensmia til reparering av stengun og andre våpen som gutta på skauen brukte. En sønnesøn ble sendt til Tysk fangeleier 16 år gammel. Men dette er en annen historie.

Jul Holmen lagde også noen tekniske ting til Rolald Amundsens sydpolsferd. Etter hjemkomsten fra sydpolen fikk Holmen i gave konservert proviant som var laget av F.F.Frølichs fabrikk på Haslum i Frogn. Dette var hermetikkbokser som hadde en form og lukt som minnet om årgangssurstrømming for de som vet hva det er. Hermetikkboksene hadde reist fra Haslum i Frogn til Framheim på sydpolen og tilbake til Holmen i Lysneveien i Ski. Etter forespørsel på Lokalhistorisk institutt har det ikke lykkes å finne Holmen på leverandørlistene for sydpolsferden.


Innformatører

Ivar Holmen (1942-2008) Borghild Holmen født Andresen (1896-1974) Kåre Karterud (1915-2004) Juul Dagfinn Holmen (1923-1975) Liv E. Holmen (1918-1974)

Kilder

Follominne Årbok 2002. Østlandets blad 1941.