Kapellan: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Kategori endret.)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 3: Linje 3:
[[Feltprest]]er har i mange land status som kapellaner, og det samme gjelder prester knyttet til politi, brannvesen, sykehus, skoler osv.
[[Feltprest]]er har i mange land status som kapellaner, og det samme gjelder prester knyttet til politi, brannvesen, sykehus, skoler osv.


En '''residerende kapellan''' er en kapellan som er fast tilknyttet en menighet og som fungerer som [[sogneprest]]ens stedfortreder.
I [[Den norske kirke]] har man hatt flere spesielle kapellanstillinger:
* En '''residerende kapellan''' er en kapellan som er fast tilknyttet en menighet og som fungerer som [[sogneprest]]ens stedfortreder.
* En '''personell kapellan''' (etter hvert også skrevet ''personlig kapellan'') var knytta til soknepresten som hans assistent, uten noen fast menighet.
* En '''stiftskapellan''' var knytta til et [[bispedømme]], ikke et [[prestegjeld]].


[[Kategori:Kirkelige embeter]]
[[Kategori:Kirkelige embeter]]
[[Kategori:Prester]]
[[Kategori:Prester]]

Sideversjonen fra 21. jul. 2014 kl. 05:44

En kapellan var opprinnelig en prest med ansvar for et kapell, men begrepet ble etterhvert også tatt i bruk om prester som har spesielle tjenester utenfor vanlig menighetsarbeid, og etterhvert til og med om prester som har særskilte oppgaver innenfor en menighet.

Feltprester har i mange land status som kapellaner, og det samme gjelder prester knyttet til politi, brannvesen, sykehus, skoler osv.

I Den norske kirke har man hatt flere spesielle kapellanstillinger:

  • En residerende kapellan er en kapellan som er fast tilknyttet en menighet og som fungerer som sogneprestens stedfortreder.
  • En personell kapellan (etter hvert også skrevet personlig kapellan) var knytta til soknepresten som hans assistent, uten noen fast menighet.
  • En stiftskapellan var knytta til et bispedømme, ikke et prestegjeld.