Kirkeby (Gjøvik): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(litt tillegg)
(utvider litt)
Linje 20: Linje 20:
}}
}}


'''[[Kirkeby (gard i Gjøvik)|Kirkeby]]''' er en matrikkelgard i [[Gjøvik kommune]] (før 1955 i [[Vardal kommune]]). Garden var en periode delt i to hovedbruk, men disse ble slått sammen igjen til en gard tidlig på 1900-tallet (?). På omtrent samme tid ble også en del arbeiderbruk delt fra garden av den daværende eieren, [[Alf Mjøen]]. Allerede i 1950 var det 101 bruksnummer under Kirkeby, men på hovedbølet var det fortsatt igjen 160 mål dyrka jord, 40 mål beite og 100 mål skog. I de følgende tiåra ble resten av garden bygd ut til bolig- og næringsområde. Kirkeby-området, bare 1 kilometer sør for [[Gjøvik (tettsted)|Gjøvik sentrum]], lå laglig til for den store byutvidelsen mot sør som kom i etterkrigstida.
'''[[Kirkeby (gard i Gjøvik)|Kirkeby]]''' er en matrikkelgard i [[Gjøvik kommune]] (før 1955 i [[Vardal kommune]]). Garden var fra ca. 1700 delt i to hovedbruk (Øvre og Nedre Kirkeby), med bygningene omkring det samme tunet, men disse ble slått sammen igjen til én gard tidlig på 1900-tallet. Dette skjedde etter at en del arbeiderbruk hadde blitt fradelt Øvre Kirkeby av den daværende eieren, [[Alf Mjøen]]. Allerede i 1950 var det 101 bruksnummer under Kirkeby, men på hovedbølet var det fortsatt igjen 160 mål dyrka jord, 40 mål beite og 100 mål skog. I de følgende tiåra ble resten av garden bygd ut til bolig- og næringsområde. Kirkeby-området, bare 1 kilometer sør for [[Gjøvik (tettsted)|Gjøvik sentrum]], lå laglig til for den store byutvidelsen mot sør som kom i etterkrigstida.
 
== Gardsnavnet ==


Gardsnavnet Kirkeby betyr ifølge ''[[Norske Gaardnavne]]'' «Kirkegarden», altså garden som tilhører kirka, her [[Hunn kirke]]. Tradisjonell uttale er /kjær`kjeby/.  
Gardsnavnet Kirkeby betyr ifølge ''[[Norske Gaardnavne]]'' «Kirkegarden», altså garden som tilhører kirka, her [[Hunn kirke]]. Tradisjonell uttale er /kjær`kjeby/.  
== Nedre Kirkeby ==
Lokalhistorikeren [[Lissie Norland]] mener at garden kan ha vært delt i to bruk alt i 1655. Det lar seg i hvert fall dokumentere at en sersjant Ulhus fikk bygsel på halve Kirkeby i 1723, og i 1746 fikk brukeren Lars Narvesen skjøte på denne delen av eiendommen. Nedre Kirkeby ble altså sjøleiergard, etter å ha vært [[kongsgods]].


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==

Sideversjonen fra 2. jun. 2015 kl. 07:16

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Kirkeby
Kart 1879 utsnitt Kopperud ny.jpg
Kirkeby på kart fra 1879.
Først nevnt: 1669 (?)
Sted: Kopperud
Fylke: Oppland
Kommune: Gjøvik
Gnr.: 62

Kirkeby er en matrikkelgard i Gjøvik kommune (før 1955 i Vardal kommune). Garden var fra ca. 1700 delt i to hovedbruk (Øvre og Nedre Kirkeby), med bygningene omkring det samme tunet, men disse ble slått sammen igjen til én gard tidlig på 1900-tallet. Dette skjedde etter at en del arbeiderbruk hadde blitt fradelt Øvre Kirkeby av den daværende eieren, Alf Mjøen. Allerede i 1950 var det 101 bruksnummer under Kirkeby, men på hovedbølet var det fortsatt igjen 160 mål dyrka jord, 40 mål beite og 100 mål skog. I de følgende tiåra ble resten av garden bygd ut til bolig- og næringsområde. Kirkeby-området, bare 1 kilometer sør for Gjøvik sentrum, lå laglig til for den store byutvidelsen mot sør som kom i etterkrigstida.

Gardsnavnet

Gardsnavnet Kirkeby betyr ifølge Norske Gaardnavne «Kirkegarden», altså garden som tilhører kirka, her Hunn kirke. Tradisjonell uttale er /kjær`kjeby/.

Nedre Kirkeby

Lokalhistorikeren Lissie Norland mener at garden kan ha vært delt i to bruk alt i 1655. Det lar seg i hvert fall dokumentere at en sersjant Ulhus fikk bygsel på halve Kirkeby i 1723, og i 1746 fikk brukeren Lars Narvesen skjøte på denne delen av eiendommen. Nedre Kirkeby ble altså sjøleiergard, etter å ha vært kongsgods.

Kilder og litteratur