Kjeldearkiv:Hans Wexelsens minner fra Toten

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 18. mai 2011 kl. 08:26 av Kallrustad (samtale | bidrag) (Ny side: {{under arbeid}} '''Kjeldearkiv:Hans Wexelsens minner fra Toten'''. Skolestyrer Hans Wexelsen (1823-1902) hadde mesteparten av sin oppvekst på Toten. På wikien gjengis deler ...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.


Kjeldearkiv:Hans Wexelsens minner fra Toten. Skolestyrer Hans Wexelsen (1823-1902) hadde mesteparten av sin oppvekst på Toten. På wikien gjengis deler av et manuskript som han etterlot seg. I likhet med en tidligere trykt versjon i årbok Totn (nr. 6, 1973) er rettskrivinga noe modernisert. En illustrert versjon av Wexelsens minner kan leses her

Hans Wexelsens Toten-minner handler særlig om storgards- og embetsmannsmiljøet han vokste opp i. Ca. 1833 kjøpte faren garden Øver-Sukkestad.

Toten

Fra Ringsaker flyttet mine foreldre med barneflokken sin til Toten, som jeg med rette må kalle min hjembygd. I Østre Toten lå mitt mere bevisste barnelivs og freidige ungdomslivs ringe, men såre deilige hjem. Ja, først bodde vi ute i Totenviken. Under den store og mektige gård Rognstad lå en liten gård ved navn Engeland. Der var nokså bra hus og en pen liten jordvei. Såvidt jeg minnes hadde vi i hest og 4 a 5 kyr. For en visstnok billig pris forpaktet min far det deilige Engeland av gamle Ole Rognstad.

Det var nok temmelig smått for mine foreldre den tid. Men vi barn kjente såre lite til sorger, var glade og lykkelige. Vi hadde nok gjerne byttet om grøten med smørbrød om kvelden, men grøten gled dog lett nok ned, og når smørbrød kom i mellom, var det enda gildere. I en deilig bjørkeeng like ved gården lekte vi oss fornøyelig, likeså nede ved elven, hvor Ole Rognstad hadde både møllebruk, sagbruk og teglverk. Disse gode greier var nedenfor oss.