Kjeldearkiv:Matroskjole for smaapiker paa 6 - 8 aar

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 3. feb. 2011 kl. 10:27 av Marthe Glad (samtale | bidrag) (ny)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rids 27. De smaa rids, som ledsager teksten, er tegnet i formindsket maalestok. Mern ved at bruke et almindelig centimetermaal og tegne ridset op paa papir med de samme tal, vil man faa mønsteret i den naturlige størrelse.

Mønsteret på matroskjolen for småpiker kommer fra Damernes Haandbok, en «Uundværlig raadgiver for damer i alle samfundslag». Boka, som er skrevet av skolekjøkkenbestyrerinne Agnes Norman, lærerinde ved den kvindelige industriskole i Kristiania Ingeborg Dorff, skuespillerinne Marie Pio og ikke minst strykelærerinne Anna Halstad, har som mål å være «En støtte og raadgiver, der indendfor ethvert omraade, som kan tenkes at ha interesse for damerne, kunde være parat med sine svar». De hevder dessuten at den «gjennem sit indhold vil gjøre sig uundværlig for enhver dame – fra den syttenaarige ungpike til den graanende bedstemor».

Matroskjole for smaapiker paa 6 - 8 aar

Se rids nr 27. Denne kjole kan syes av ensfarget blaat tøi, og med besetning i rødt eller hvitt. Den kan ogsaa meget godt syes af to slags tøi; til et mørkt foldet skjørt passer det godt at velge blusen enten av et stripet blaat og hvitt eller rødt og hvitt stof i flanel eller uld. Man kan til en slik kjole ogsaa godt anvende en gammel umoderne tennisbluse eller lignende, og hvis der er slitte steder paa den, maa man forsøke at undgaa dem ved klipningen. Krave og opslag syes da af ensfarget, blaat tøi, besat med hvite lidser eller baand (franske bendler). Matroskraven holdes sammen med et kort sort silkeslips. Nederst paa matrosblusen syes en fald, hvorigjennem man trekker en strik. Skjørtet legges i folder rundt hele med en litt bred motfold foran, og det festes til et lite underliv

Kilde

  • Agnes Norman, Ingeborg Dorff, Marie Pio og Anna Halstad. Damernes haandbok. Kapittel 5. «Veiledning i hjemmesøm». Ukebladet Hjemmets Forlag, Kristiania 1918. Side 134 og 149.