Kjeldearkiv:Om eplehøst og annet i Niels Høeghs veis barndom

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. feb. 2019 kl. 13:47 av Steinar Bunæs (samtale | bidrag) (Ny side.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bråtes ytre eplehage ved Niels Høeghs vei 1949.
Foto: Ukjent/MiA

Dette er en litt mer utdypende beretning rundt basisartikkelen Niels Høeghs vei. Noen av oss som vokste opp i veien i årene før andre verdenskrig har skrevet ned noen av våre minner fra denne tiden. Den gjør ikke krav på å være en altomfattende historie, men for den som er interessert finnes det mer i bøkene som er nevnt i litteraturlisten sist i beretningen.

Bård og Steinar Bunæs i 1939 ved dagens Niels Høeghs vei nummer 6, rett nedenfor Bråtes ytre eplehage.
Foto: Erling Bunæs/Steinar Bunæs

Historien er nedtegnet etter innspill fra disse:

  • Ole Lundberg (1931-), bodde i nr. 12 fra 1939 - 1955.
  • Sverre Sivertsen (1934-), bodde i nr. 32 fra 1934 - dd.
  • Bård Bunæs (1935-), bodde i nr.10 fra 1937-1957. Deretter Bergen, Oslo og USA.
  • Steinar Bunæs (1939-), bodde i nr. 10 fra 1939-1958 og på ny fra 1988-dd.

Anlegget av Niels Høeghs vei startet rundt 1920 i brattbakken, altså i motsatt ende av dagens nummerrekkefølgen. Ved krigsutbruddet i 1940 var omtrent halvparten av tomtene bebygd. Med dagens utbyggingstakt vil Niels Høeghs vei snart være omsluttet av bebyggelse på alle kanter, men for hundre år siden fantes knapt et eneste hus på Bråtejordet. Et lite blikk på områdets etableringsfase kan da være av verdi.

Slik lå Bråtejordet innbydende før den nye Bråteveien kom. Sett fra Niels Høeghs vei 2010. Akkurat her lå også eplehagen før 1952.
Foto: Steinar Bunæs/eget foto

Bråte med Bråtedammen, Bråteskogen og Veslemyra

Bråte var en spennende nabo for barn på den tiden. Stor høylåve med låvebru, 6 hester som daglig fikk på seletøy, opptil 50 kyr som skulle melkes, stor sagflisbinge med en mengde isblokker som trengtes for å kjøle ned melken gjennom hele sommerhalvåret. Basing i høyet fikk vi også lov til, i hvert fall i enkelte perioder.

Hele året lå Bråtedammen og fristet, og der var det alltid noe å foreta seg. Om vinteren var den akkurat stor nok for noen runder på skruskøyter før snøen la seg for godt.

Lenger opp lå hele Bråteskogen og ventet. Vår og sommer med kongledyr, seljefløyter, demninger og trær å klatre i. Om vinteren fantes fine skiløyper, både for langrenn, utfor og hopping i Skaubakken.

Litt over mot Vestbyjordene lå andre muligheter. Kvistdalen med diverse småbakker i flere retninger, og så den store utfordringen inne i skogholtet: Veslemyra med høyt trestillas – Strømmen & Lillestrøm Skiklubbs treningsbakke for dem som skulle trene seg opp til den virkelige testen: Stormyra, som klubben hadde bygd på dugnad innenfor Rælingens grenser i 1919.

Men aller nærmest til Niels Høeghs vei hadde vi «Eggehølet» – den flotte dalen som ikke lenger eksisterer etter at Bråteveien ble lagt om i 2012. Nordavinden sørget der for en mengde flotte snøfonner som ga utallige muligheter for både snøhuler og hoppbakker på kryss og tvers.

Bråtes indre og ytre eplehager

Bråte hadde også et staselig hageanlegg. Vi vet at den indre hagen ble anlagt rundt 1860 av Bolette Ryen – Trond Ryens driftige hustru. Det er sagt at jordsmonnet skal ha fått tilskudd fra bråtebrenning i stor skala. I hvert fall er det sikkert at hagen var usedvanlig frodig. Hagen har i alle år vært omkranset av en lav granhekk som ga den et skjær av mystikk.

På utsiden av hekken var det anlagt en ytre eplehage med ytterligere 30 store epletrær. Disse var igjen skjermet av en høy granhekk som dempet mot nordavinden og sørget for at eplene fikk gode vekstvilkår. Her hadde barna muligheter både for lek og mye fin frukt når høsten nærmet seg. Etter hvert skulle også de voksne få glede av den. Det var Nils N. Ihlen som sto for utparselleringen av Niels Høeghs vei. Avtalen mellom Ihlen og veiens beboere om eplehøst fra Bråtes ytre eplehage kom i stand i 1939 eller 40. Avtalen ble antagelig avviklet noen få år etter fredsåret 1945. Bakgrunnen var denne:

Eplehagen var stor, og trærne begynte nok å bli så vidt gamle at de trengte stell og pass. Nedfallsfrukt måtte fjernes, og det trengtes vakthold mot epleslang, noe det ble mer av enn før under krigsårene. Nils N. Ihlen ba om bistand fra beboerne til vaktholdet, mot at de kunne beholde nedfallsfrukten og en del av den ordinære eplehøsten. Ihlen høstet også selv epler som han solgte, til dette arbeidet brukte han hest og kjerre.

Beboernes innhøsting ble ordnet ved at alle eplene ble sortert i hauger på gårdsplassen i nr. 10, som den gang var det nærmeste huset. Det var dårlig med pappesker og annen egnet emballasje, så det vanlige var å benytte trillebårer, sinkbaljer og annet en hadde for hånden. Biler var ikke å tenke på – i hvert fall ikke i krigsårene. Dessverre var ikke fotografering blitt dagligdags den gang, så vi har ingen fotodokumentasjon fra selve innhøstingen. Isteden har vi samlet en del private bilder som til sammen gir et visst inntrykk av eplehagens form og utstrekning, med granhekken som vernende innramming.

Kort etter krigen ble det slutt på nabolagets hyggelige høstbeskjeftigelse, og få år senere forsvant epletrærne helt. Dette skjedde etter at Sørensen i nr.11 hadde bedt grunneier om at granhekken måtte fjernes, slik at hans bringebærdyrking fikk bedre solforhold. Det varte ikke lenge før epletrærne begynte å skrante, så en vakker dag var alt forsvunnet, antagelig skjedde dette i 1953. Jordet ble liggende nakent – Niels Høeghs vei var ikke lenger den samme.

Og i dag er nok eplehøsten på Bråtejordet blitt en historie de færreste har hørt om.

En episode i eplehagen i 1939

Ole (8 år) hadde hentet en veske med brød hos baker Enger ved Amb – brødet ble solgt litt billigere når det var en dag gammelt. Oles familie bodde da ennå i et hus øverst i Stasjonsveien, men Ole hadde misforstått en beskjed om at brødene skulle bringes til deres nye hus som var under bygging i Niels Høeghs vei 12.

Ole tok derfor med seg vesken tilbake, og bega seg på den lange veien opp til Stasjonsveien. Da han passerte eplehagen falt han for fristelsen til å plukke ned et Åkerøeple. Han klatret opp, og kjente plutselig et grep rundt ankelen. Det var Ihlen! Han trodde Oles veske var full av epler, og uten et ord leide han Ole i fast grep opp til gården. Først der fikk Ole sjansen til å forklare seg, og det hele ble oppklart. Ihlen sendte da med Ole en stor pose epler, men dermed fikk Ole en dobbelt bør når han skulle den lange veien hjem til Stasjonsveien.

Matauk under andre verdenskrig

Under okkupasjonen 1940 - 45 ble det etter hvert mangel på mat, og det aller meste ble rasjonert. De knappe rasjonene måtte etter hvert suppleres, noe som ble forsøkt løst på mange måter. Smør, eller som regel, margarin ble kjernet om med melk for å drøye det ut. Korn ble kjøpt illegalt og malt på kverner i ly av mørket. Oppfinnsomheten var stor når det gjaldt å skaffe mat til seg og sine.

Niels Høeghsvei besto da, som nå, av villabebyggelse med romslige hager. Disse hagene skulle vise seg å bli viktige kilder til å skaffe seg mat. Mange hager ble omdannet til rikholdige kjøkkenhager hvor det ble dyrket alt fra poteter og grønnsaker til frukt og bær.

Etter hvert kom det noen steder opp små grisehus, og kaninbur dukket opp overalt. For å slippe å registrere at en hadde gris, var det også de som skjulte grisen i kjelleren. Kaninene ga godt kjøtt og fin brukbar pels. Og så var det lett å øke bestanden. Resultatet av stor kaninavl var at det etter hvert ble dårlig med løvetann og gress i veikantene. Ofte kunne man se folk med striesekk på ryggen og en sigd i hånden på jakt etter kaninføde.

Sverre Sivertsen forteller at han hadde en stor og kraftig blå bever kanin, som han hadde gitt navnet Anton. Anton likte ikke å være i bur, og han gjorde noe med det. Enten gravde han seg ut, eller så gnagde han seg ut. Til slutt måtte Sverre bare gi opp, og Anton fikk deretter leve fritt ute i hagen. Til tross for lite mat på den tiden ble Anton ikke slaktet og spist.

Sverre avslutter slik: Jeg tror at de problemene vi hadde på dette området gjorde noe med oss. Samholdet mellom beboerne i veien ble styrket som følge av felles problemer og vi hadde tid til å snakke sammen. Lære av andres erfaringer og høste våre egne.

Grisunge på rømmen fra Nordby og Bunæs

De to naboene Nordby i Statsråd Ihlens vei 43 og Bunæs i NHv 10 hadde gris sammen i sitt felles tomtehjørne mot Nordhagen. Grisen var jo liten og søt, og i starten ble det bare satt på et par planker nederst i bingen. Men grisen vokste seg raskt større og sterkere, og en vakker dag hadde den kommet seg ut. Det var fru Nordby som oppdaget det, og til stor forlystelse blant ungene måtte hun løpe over "halve Bråtejordet" for å få fanget den igjen. Deretter kom det raskt noen flere planker på plass i bingen!

Organisert kaninavl

En annen historie er hentet fra side 187-188 i Strømmen Vel 100 år. Under krigen kom myndighetene med en rekke pålegg for å sikre at det ikke foregikk illegal omsetning av matvarer. I tillegg ble det nedlagt forbud mot en del organisasjoner der okkupasjonsmakten fryktet at det kunne foregå motstandsarbeid. Et resultat av dette var at det ble etablert kaninavlslag både i Strømmen og andre steder. Strømmen kaninavlslag valgte seg en spesiell stiftelsesdato: 17. mai 1942. Vi har ikke sett noe som underbygger valget av nettopp denne datoen, bortsett fra at 17. mai dette året falt på en søndag. Men det er neppe tvil om at dagen ble valgt med hensikt, for ellers var all 17. mai feiring forbudt fra 1941 og ut krigen.

Leif Trondsen i nr. 15 var aktiv i kaninavlslaget, og han mottok flere diplomer for kaninavl. DIPLOMER

Gutteklubben Fart på Bråtejordet

Litt før 1950 ble det dannet en gutteklubb hvor hovedlaget besto av gutter fra Bråtejordet født fra 1933-1936: Sverre Hauglund, Sverre Sivertsen, Odd Reidar Nordhagen, Bård Bunæs, Arne Bertrand Halvorsen og Erik Tangen. På «juniorlaget» spilte Kjell Myhre, Jan Johansen, Roar Pedersen og Steinar Bunæs. Mødrene klarte det kunststykke å få fatt i noe stoff og sydd drakter: Blå med hvite kanter. Stilig! Dessverre var det dårlig med film til de få kameraene som fantes, så det finnes ingen bilder.

Gårdbruker Trygve Lynne på Bråte stilte bane til disposisjon: Etter at kornet var slått fikk vi bruke nedre del av jordet sør for Bråtealleen. Det var ingen ideell bane, men mer enn god nok til at det ble avtalt kamper mot «Mølleveiens idrettslag» – MIF, med spillere som Egil Rognlien, Andreas Hauge, Ivar Tveiten, Arne Christian Scheie og Per Scheie.

Transport av soldater og fanger

Nærheten til jernbanen kunne medføre mange slags opplevelser.

Fangetransport til fengselet på Skjetten var noe av det. Nanda Andreassen (født Eriksen 1891) har fortalt at hun som liten observerte dette. Sagdalen stasjon var ennå ikke bygd – heller ikke Statsråd Ihlens vei. Når fangene kom med tog fra Oslo måtte de gå av på Strømmen. Derfra fortsatte de til fots ned Sagdalsveien til Sagdalen og oppover det hun kalte «fengselsbakken» opp til Skjettenfengselet.

Under krigen var det mye annet å oppleve. De tyske avdelingene på Låkejordet hadde ofte øvelser på Bråtejordet, da måtte vi som hovedregel trekke inn i huset og eventuelt observere dem fra vinduene. På jernbanens godstomt var det annet å følge med på. Tyske militærkjøretøyer ble ofte losset av her – ikke så rart når vi i dag vet at det kunne huses opp til 800 soldater i de 20 brakkene på Låkejordet.

Ellers kunne vi fra Niels Høeghs vei ofte oppleve å se tyskernes store Junkers 52-fly passere i ekstremt lav høyde. Flyene hadde ikke slike navigasjonshjelpemidler som finnes i dag, og når det var lavt skydekke hadde de bare sikten mot jernbanelinjen å holde seg til. De fløy så lavt at en tydelig kunne se pilotenes kontur inne i cockpit’en.

I fredsdagene i 1945 hadde vi andre og hyggelige opplevelser langs jernbanen. Togene som brakte norske polititropper hjem fra Sverige måtte ta i bruk gammelt og nedslitt materiell. Soldatene ble fraktet i godsvogner som i utgangspunktet var innelukket, men i det fine vårværet hadde de åpnet dørene så de fikk utsikt og luft. Også lokomotivene var ofte i svakeste laget, så det var bare så vidt de klarte å trekke togene opp stigningen til Strømmen.

Dermed skjedde det store eventyret: Soldatene hadde med seg karameller og sjokolade som de kastet til oss barna da vi lekte i Statsråd Ihlens vei, et lite stykke nedenfor Bråtebrua. Det er vanskelig å beskrive dette for barn som lever i dagens overskuddssamfunn. Vi hadde jo verken sett eller smakt slike godsaker på fem år – og noen av oss hadde aldri smakt det!

Spesielle historier

Noen av beboerne har hatt opplevelser som er verd å kjenne til – både av den tøffe og den interessante typen. Mye knytter seg til familien Eriksen i nummer 41 i brattbakken:

  • Karl Eriksen, snekker på Strømmen Trævarefabrik og hobbysnekker hjemme
  • Datteren Astrid, gift Paus
  • Svigersønnen Finn Paus
  • Dattersønnen Bjørn Paus
  • Datteren Nanda, gift Andreassen
  • Svigersønnen Johannes Andreassen

Karl Eriksen

Karl Eriksen var en av de første som meldte seg da Strømmen Trævarefabrik startet opp i 1884. Han var født i Fet i 1865 og døde i Strømmen 1952. Hans kone het Mathilde, død i 1957. Karl startet i snekkerlære rett etter konfirmasjonen, og var ferdig utlært møbelsnekker i 1883. På trevarefabrikken ble han ønsket velkommen, og i lønningslisten i 1892 står han oppført som tømmermann med timelønn på 25 øre. På kveldstid bygde han huset som fortsatt står i nr. 41, men etter eget utsagn ble han "aldri helt ferdig med det". I uthuset hadde han et hobbyverksted som var til glede både for familien og naboene.

For barna var Karl en populær skikkelse. Han hadde hvit bart, og hadde alltid tid til å slå av en prat. Han ble aldri omtalt med sitt egentlige navn, vi kjente han bare under navnet "bestefar". Flere av oss fikk hjelp når vi trengte det. Spesielt huskes at han en dag så at et håndtak på en barnespark var brukket. Dagen etter kom han med et nytt håndtak han hadde dreid i uthuset. Og han monterte det også - selvsagt uten å forlange penger for det!

Karl var også hobbydikter. Sverre Sivertsen har et original manus som vi gjengir her. Vi vet ikke noe sikkert om hans valg av tema, men det er nærliggende å tenke at inspirasjon til diktet kan knyttes til sykesøstres innsats i de store hendelser i hans levetid: verdenskrigene og spanskesyken, som tok livet av en av hans svigersønner i meningsløst ung alder.

Karl Eriksens dikt i original.
Foto: Kilde privat

Karl Eriksen: Søster-dikt

Kjender en søsterskare, der vandrer stille frem,

spreder lys og hygge i sykehus og hjem.

De bærer et fredens merke, symbolsk er deres drakt,

i venlighet og mildhet de har ophøiet makt.


De vandrer om så stille i sykehusets sal,

du finder dem i felten, i krig og blodig val –

den altid samme mildhet og venlighet i ord,

de vidner om en verden langt bedre end vor jord.


Den gang i lysets rike de høste vil sin løn,

vor gjerning ihukommes, saavel som tro og bøn.

den høie der engang skjenkes til den der offer gav,

den høie maa skattes mere end mindet ved en grav.

Astrid Eriksen, gift Paus

Astrid fikk kontorpost på trevarefabrikken, og der traff hun Finn Paus. Astrid er nærmere omtalt i egen artikkel.

Finn Paus

Finn Paus ble som sønn av en distriktslege i Finnmark gitt døpenavnet Finn. Han fikk utdannelse som forstmann, og ble som nokså nyutdannet ansatt på Trevarefabrikken i 1915 med ansvar for å fremskaffe trevirke fra fabrikkens egne skoger samt å ta ut det beste trevirket til husproduksjonen. På kontoret traff han Astrid Eriksen, og ikke lenge etter var de gift. Sønnen Bjørn kom til verden 5. april 1918, men så skjedde det tragiske at Finn allerede i oktober 1918 fikk spanskesyken og døde, bare 25 år gammel. Astrid pleide å si det slik: Jeg ble brud, mor og enke på under to år. Etter dette flyttet Astrid med sønnen Bjørn inn i annen etasje hos Karl og xxxxx Eriksen.

Bjørn Paus

Bjørn Paus fortalte slik i boken om Trevar'n:

Jeg kan gjerne fortelle deg litt om hvordan det var å vokse opp her i 20-årene, sier Bjørn. – For det første fantes det ingen Statsråd Ihlens vei nedenfor Bråtebrua. Isteden hadde vi en usikret planovergang til Gressrud, den lå omtrent der Niels Høeghs vei går opp i dag. Men Niels Høeghs vei var kort, den besto av brattbakken og stoppet ved huset til Nygård, nabohuset vårt. Hele området videre mot Bråtealleen var da bare skibakker, men fra 1930-40 ble flesteparten av tomtene på begge sider av veien bebygd fram til nummer 10. Planovergangen var farlig. Jeg husker det kom en kar med hest og slede fra vedutsalget på branntomta i Sagdalsveien, og at det var skikkelig hålkeføre. For å bremse i bakken fra Gressrud ned mot planovergangen festet han en kjetting på tvers av begge sledemeiene. Men det gikk ikke bedre enn at kjettingen kilte seg fast mellom plankene og skinnegangen, og det tok tid å få den løs. Det gikk bra den gangen. Men NSB ønsket å fjerne den farlige overgangen, og for å få til dette påtok NSB seg det meste av utgiftene til å anlegge Statsråd Ihlens vei fra Bråtebrua til butikken ved Niels Høeghs vei. Litt senere ble veien videreført tvers gjennom en leirerygg – dette ble utført som et nødsarbeid med hakke, spade og trillebår. Plassen Nedre Smedbråten ble da revet, men plassen Øvre Smedbråten er påbygd flere ganger, og står fortsatt i Niels Høeghs vei 37. Først etter krigen ble Statsråd Ihlens vei videreført til Skjettentoppen.

Bjørn har også en del erindringer fra Trevar’n. Han hadde skoleveien sin via planovergangen til Gressrud og videre forbi Trevar’n til Sagdalen skole. Han husker godt at arbeiderne satt i solveggen utenfor Trevar’n når været tillot det, og han tenkte at de var heldige som hadde eget spiselokale – det var slett ikke alle som hadde det på den tiden.

Nanda Eriksen, gift Andreassen

Bjørns tante Nanda født 1891, hadde en jevnaldrende venn, Johannes Andreassen i Lillestrøm. Faren Lars Andreassen var overkonduktør ved NSB. De to hadde nok planer om å gifte seg. Men, kanskje på grunn av ungdommelig eventyrlyst, bestemte Johannes seg for å reise til Amerika, antagelig i 1908. En eldre bror hadde allerede kommet seg til New York og møtte Johannes da han gikk i land. Han fikk ulike jobber i landbruket og deretter som melkeleverandør på hest og vogn i en periode. Senere vervet han seg til forsvaret. Han ble sanitetssoldat, og under første verdenskrig var han i grensevakten mot Mexico. På morgenoppstillingene ble flere av kameratene hans plukket ut til tjeneste ved fronten i Frankrike, men Johannes gikk klar. Nanda ville nå at han skulle komme hjem, og etter 12 år i USA satte Johannes kursen hjemover. Her hjemme fikk han jobb på Lillestrøm Dampsag & Høvleri.

Så gjaldt det å skaffe seg hus. Nanda og Johannes hadde sett seg ut en tomt ved nordenden av Niels Høeghs vei, men tomt og hus kostet penger. Banken var forsiktig med lån, og ville til å begynne med ikke innvilge lånesøknaden hans. Men så en dag kom et brev fra USA med beskjed om at han var tilstått krigspensjon. Den var ikke så stor, men det var tross alt et sikkert tillegg til Nandas og Johannes’ innkomme. Dermed sa banken ja, og huset kom på plass.

Tante Nanda hadde også litt å fortelle om. Som 14-åring var hun i Kristiania og så kong Haakon og dronning Mauds ankomst, og det var noe hun nevnte titt og ofte. Hun pleide ellers å fortelle at hun som liten kan huske at det jevnlig ankom fangetransporter til Strømmen stasjon – Sagdalen stoppested kom jo først i 1938. Fangene marsjerte da via Sagdalen og opp det hun kalte fengselsbakken, til distriktsfengselet på toppen av Skjettenbakken. Fengselet ble nedlagt som ordinært fengsel i 1904, men ble fra 1924 bygget om til pleiehjem for sinnslidende kvinner.

Johannes Andreassen

Johannes Andreassen i nr 34 fikk krigspensjon fra USA. Dette var ikke dagligdags for hundre år siden.

Historien om dette var slik:

Karl Eriksens datter Nanda, født 1891, hadde en jevnaldrende venn, Johannes Andreassen fra Lillestrøm. Faren Lars Andreassen var overkonduktør ved NSB. De to hadde nok planer om å gifte seg. Men, kanskje på grunn av ungdommelig eventyrlyst, bestemte Johannes seg for å reise til Amerika, antagelig i 1908. En eldre bror hadde allerede kommet seg til New York og møtte Johannes da han gikk i land. Han fikk ulike jobber i landbruket og deretter som melkeleverandør på hest og vogn i en periode. Senere vervet han seg til forsvaret. Han ble sanitetssoldat, og under første verdenskrig var han i grensevakten mot Mexico. På morgenoppstillingene ble flere av kameratene hans plukket ut til tjeneste ved fronten i Frankrike, men Johannes gikk klar. Nanda ville nå at han skulle komme hjem, og etter 12 år i USA satte Johannes kursen hjemover. Her hjemme fikk han jobb på Lillestrøm Dampsag & Høvleri.

Så gjaldt det å skaffe seg hus. Nanda og Johannes hadde sett seg ut en tomt ved nordenden av Niels Høeghs vei, men tomt og hus kostet penger. Banken var forsiktig med lån, og ville til å begynne med ikke imøtekomme lånesøknaden hans. Men så en dag kom et brev fra USA med beskjed om at han var tilstått krigspensjon. Den var ikke så stor, men det var tross alt et sikkert tillegg til Nandas og Johannes’ innkomme. Dermed sa banken ja, og huset kom på plass.

Nanda hadde også litt å fortelle om. Som 14-åring var hun i Kristiania og så kong Haakon og dronning Mauds ankomst, og det var noe hun nevnte titt og ofte. Hun pleide ellers å fortelle at hun som liten observerte at det jevnlig ankom fangetransporter til Strømmen stasjon – Sagdalen stoppested kom jo først i 1938. Fangene marsjerte via Sagdalen og opp det hun kalte fengselsbakken, til distriktsfengselet på toppen av Skjettenbakken. Fengselet ble nedlagt som ordinært fengsel i 1904, men ble fra 1924 bygget om til pleiehjem for sinnslidende kvinner.

Andreassen hadde i alle år en flettet koffert i stua – den var et minne fra Johannes’ 12-årige Amerikaopphold.

Gatenavn og nummer i Niels Høeghs vei 1938

Kilde: Strømmen Bygningskommune


Litteratur

  • Lundberg, Ole: «Lek og alvor». Eget forlag 2005. ISBN 82-995441-2-2
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2008: Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Lundberg, Ole: «Okkupasjonstiden.» Eget forlag 2010. ISBN 978-82-997215-1-6
  • Bunæs, Steinar: Trevar’n. Bygningen og livet der i mer enn hundre år. Utgitt av Trevar’ns Venner i samarbeid med Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2010. ISBN 978-82-997416-6-8
  • Bunæs, Steinar: For Strømmen i hundre år. Strømmen Vel 1913-2013. Utgitt av Strømmen Vel. Strømmen 2013. 240 s. ISBN 978-82-303-2320-5